25 Ocak 2016 17:30

Mültecilere ‘kırmızı bileklik’ uygulaması iptal edildi

Paylaş

Galler’de Nazi Almanya’sında Yahudilere uygulanan ‘Davut Yıldızı’ takma zorunluluğunu hatırlatan kırmızı bileklik takma zorunluğu getirildiği ortaya çıktı. Mülteciler kırmızı bilekliği taktıklarında dışlayıcı hakaretlere maruz kaldıklarını belirtti. İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın getirdiği zorunluluk, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından iptal edildi.

Galler’in başkenti Cardiff’te mülteciler, konut bürosunun anlaştığı müteahhit firma tarafından uygulanan bütün gün parlak kırmızı renkte bileklik takma zorunluluğuna tepki gösterdi. Daha önce de taşeron firma G4S, mültecilere sağladıkları evlerin sokak kapıları aynı parlak kırmızı renge boyamış; mülteciler hedef gösterildiklerini belirtmiş ve bundan şikayetçi olmuştu. Mülteciler, dikkat çeken bu bileklikleri takmadıklarında taşeron firma tarafından kendilerine günde üç öğün verilen yemeğin kesildiğini söyledi.

Cardiff’te, bu evlerden birinde bir ay kalan ve İngiliz Guardian gazetesine konuşan mülteci 36 yaşındaki Eric Ngalle o günleri “Hayatımın en korkunç zamanlarıydı” diyerek anlattı: “O bilekliği takmak bana öyle ağır geliyordu ki bazen takmayıp bütün gün aç dolaşmayı tercih ediyordum. Yine ayrıca bu bileklikleri takmadığımız taktirde bizi, bunu konut bürosuna bildirmekle tehdit ediyorlardı. Bu aşağılayıcı uygulama konusunda gerekli yerlere şikayette bulunduk; ancak bir sonuç alamadık. Kaldığımız konutlarla yemek verilen yer arası 10 dakikalık bir yürüme mesafesi.  Bu güzergahta trafik yoğun oldukça yoğun oluyordu. Bazen sürücüler bilekliklerimizi görüyor ve korna çalmaya başlıyor ve bize “Ülkenize dönün” diye bağırıyorlardı. Bazıları da ağza alınmayacak küfürler ediyordu.”

41 yaşındaki Maher, “Sokakta bilekliğimiz gören insanlar kim olduğumuzu ve nerede kaldığımızı anlıyor. Kendimizi kötü hissediyoruz. Onlarla eşit olmadığımızı. Bu nedenle sürekli saklama gereği hissediyoruz” dedi.

Sudanlı 24 yaşındaki Mogdad Abdeen ise, bu evlerde 3 ay geçirdi. Şimdi Cardiff’te farklı bir yerde kalan Abdeen, “Bu bileklik uygulaması ayrımcılıktır. İnsan kendini ikinci sınıf hissediyor. Yolda yürürken bazıları bu bilekleri görecek ve sorun çıkaracaklar diye korkuyor insanlar" dedi.

İŞÇİ PARTİSİ TEPKİ GÖSTERDİ

Ortaya çıkan bileklik uygulamasına yönelik parlamentonun ana muhalefet İşçi Partisi Gölge Adalet Bakanı Jo Stevens, “ciddi kaygı duyduğunu” belirterek, tepki gösterdi. Aynı zamanda Cardiff’ten milletvekili olan İngiliz bakan, mültecilerden sorumlu şirketin daha önce de Middlesbrough kasabasında evlere yerleştirilen mültecilerin, kapılarının kırmızıya boyanmasının üzerine, bu şekilde bir uygulamanın, buraya sığınanları “alenen ifşa ederek hedef haline getirme” amacı taşıdığını sözlerine ekledi.

'DAHA ADİL BİR ÇÖZÜM YOLU BULACAĞIZ'

Şirketten gelen açıklamada, “Sunduğumuz hizmetleri her zaman gözden geçiren bir şirket olarak 25 Ocak tarihinden itibaren sığınmacılara yönelik bileklik uygulamasını durdurmaya karar verilmiştir. Sığınmacılara verdiğimiz desteğin devam etmesi için daha adil ve alternatif çözüm yollarına başvuracağız.” denildi.

NAZİ ALMANYASI’NDA YAHUDİLERE ‘DAVUT YILDIZI’ TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİ

Almanya’da 1 Eylül 1941'de kabul edilen bir polis yönetmeliğine göre, yediden yetmişe bütün Yahudiler giysilerinin görünür bir yerine sarı renkli bir "Davut Yıldızı" takacak, sokağa günde ancak bir saat çıkabileceklerdi. 19 Eylül'de bu yönetmelik uygulanmaya başlandı. Kollarında yıldız olan Yahudilere sokaklarda her türden eziyet yapılıyor, pek çok dükkân sahibi Yahudilere bir şey satmayı reddediyordu. Kendilerine ait olan dükkanlar da kapatıldığı için, Yahudiler ancak karaborsadan büyük paralar karşılığında yiyecek satın alarak hayatta kalmaya çalışıyorlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Parsel parsel sattı’ davasında Arınç’ın tanık olarak dinlenilmesi istendi

SONRAKİ HABER

Akıllı telefonlar 1 yılda 520 milyon siber saldırıyla karşı karşıya kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa