25 Ocak 2016 15:17

Suriye görüşmelerinin başlama tarihi belli oldu

Paylaş

İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün başlaması planlanan Suriye görüşmeleri ertelendi. Birleşmiş Milletler (BM), görüşmelerin 29 Ocak tarihine ertelendiğini açıkladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’de yaptığı açıklamada Suriye görüşmelerinin 29 Ocak’ta başlayacağını ve görüşmelerin aralıklı olarak 6 ay sürmesinin planladığını söyledi.

Yarından itibaren görüşmelere katılacaklara davetiye göndereceğini ifade eden Mistura, görüşmelerin olumlu geçeceğine inandığını, katılımın çok kapsamlı olması için gayret sarf edeceğini belirtti.

Bu işin çözülmesi gerektiğinin artık kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Mistura, ayrıca görüşmelerde ilk önce ateşkesin sağlanması ve muhalefetin büyük bir kısmının katılmasının temini için gayret sarf edeceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti ve "24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi" dedi.

Laos ziyareti sırasında konuşan Kerry, Cenevre'den nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunun, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile muhalif grupların elinde olduğunu da ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre görüşmelerinde BM'nin sadece çerçeveyi çizebileceğini, ülkenin kaderinin Suriyelilerin elinde olduğunu söyledi.

"Kalıcı barışın sağlanması konusunda ciddi olmaları gerek. Eğer ciddiyetle yaklaşmazlarsa savaş devam eder" diyen Kerry, 'Atı suya kadar götürebilirsiniz ama zorla su içiremezsiniz' ifadesini kullandı.

Barış görüşmelerinin başlayabilmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) bir çerçeve oluşturduğunu ifade eden Kerry, ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.

2014'te yine Cenevre'de gerçekleşen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak cihatçı grupların oluşturduğu 'Yüksek Müzakere Konseyi', masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor:

*Hava operasyonlarının durdurulması
*Devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması
*Tutukluların serbest bırakılması

BM Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayında aldığı Suriye kararında da Suriye hükümetinden bu adımları atması talep edilmişti.

Ancak Suriye hükümetinden yapılan son açıklamada, görüşmelerin öncesinde yeni tavizlerin verilmeyeceği vurgulandı.

PYD ANLAŞMAZLIĞI

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre'de Kürtlerin temsil edilmemesi durumunda toplantının başarısızlıkla sonuçlanacağını dile getirdi.

PYD'yi 'Terör örgütü' olarak kabul eden Türkiye'nin, grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülmüştü.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüştüğü ve PYD'nin katılımına dair 'her an' bir değişiklik olabileceğini söylediği de ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ergüder Yoldaş 77 yaşında yaşama veda etti

SONRAKİ HABER

HDK Genel Meclisi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...