14 Nisan 2012 12:50

Gül ve Gülen alkışlamıştı

28 Şubatın ünlü paşası Çevik Bir’in gözaltına alınmasıyla birlikte bugün hemen herkes ‘Demokrasiye balans ayarı yaptık’ sözlerinin hesabının sorulması gerektiği konusunda hemfikir. O dönem kimin ne dediğinin geniş olarak ele alınması başka bir yazının konusu olmakla birlikte bugünün iki önemli siyasi akt&o

Gül ve Gülen alkışlamıştı
Paylaş
Semih Hiçyılmaz

Zamanın Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Sincan sokaklarında tankların gövde gösterisi yapmasıyla ilgili olarak ‘Sincan’da demokrasiye balans ayarı yaptık’ sözlerini Washington’da katıldığı bir toplantıda söylemişti. Üstelik o toplantıda protokol bölümünde zamanın Refah Partili Devlet Bakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bulunmaktaydı.

GÜL: GURURLANIRIM

Abdullah Gül’e Çevik Bir’in ‘Balans ayarı yaptık’ sözlerini alkışlamadığı üzerine eleştiriler de yöneltilmişti. Zamanın Devlet Bakanı Gül düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin alkış dedikoduları ile ilgili sorusunu yanıtlarken ‘Ben bir Türk generalinin konuşmasını muhakkak ki alkışlarım’ demişti. Gül, Orgeneral Bir’in çok alkış aldığını, protokol masasındaki alkış süresinin salona oranla farklı olabileceğini belirtmişti. Şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, balans ayarı sözlerinin alkış aldığı Çevik Bir için ‘Ben, Türk generalinin büyük alkış almasından gururlanırım’ diye de eklemişti.
Yine bugünün önemli siyasi aktörlerinden bir diğerinin, Fetullah Gülen’in o zaman söylediklerini de hatırlamakta fayda bulunuyor. 16 Nisan 1997 Çarşamba gecesi Kanal D’de yayınlanan ‘Yalçın Doğan’la Güncel’ programına katılan Fetullah Gülen, MGK kararlarını savunmuş, Refah Partisinin hükümetten istifa etmesi gerektiğini söylemiş ve 8 yıllık eğitime de sıcak baktığını açıklamıştı.

‘TALİHSİZ KONUŞMA’

Gülen’in bu sözlerine de Akit ve Milli Gazete’den sert eleştiriler gelmişti. ‘Gülen siyasete bulaştı’ manşetini kullanan Akit, Gülen’in konuşması için ‘İslami camia talihsiz konuşma görüşünde’ ifadesini kullanmıştı. Akit, Gülen’in sözleriyle ilgili olarak görüş aldığı Refah Partisi İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in ‘Bazı yerlere mesaj gönderiyor. Benden zarar gelmez, ben sistemle uyum içindeyim’ diyor.’ Sözlerini de haberine taşımıştı.

Milli Gazete ise Gülen’in televizyon konuşması üzerine şunları yazmıştı: ‘Fethullah Hoca’nın Yalçın Doğan’ın Kanal D’deki programına yaptığı konuşmalar, ülkemizde bir kesimin kabulleri doğrultusunda cereyan etmiş olup, ‘emanetin bırakılması’(hükümetten ayrılma) ile ilgili talebin temel sebebi açıklık kazanmamıştır. Emanetin bırakılmasını ısrarla isteyen çevrelerin sancısı açıktır. Rant gelirlerine yeniden kavuşabilme, kredi teşvik mekanizmasının kendi istedikleri biçimde yeniden kurulabilmesini temin ve dahi ekonomik mekanizmaların bir bölümünün bilhassa bu milletin temel değerlerine saygılı bir kesimin kontrolüne geçişini engelleme..

Bugün 28 Şubatla ve balans ayarı ile mangalda kül bırakmayanların o gün dedikleri işte bunlar. Gazete haberleri de açıkça gösteriyor ki 28 Şubat sürecinde Çevik Bir’in dönemi ve muhtırayı özetleyen ünlü  ‘Balans ayarı yaptık’ sözlerini alkışlayanların arasında bugünün iki önemli siyasi ismi Abdullah Gül ve Fetullah Gülen de bulunmaktaydı.
(İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Ucuz İşgücü Stratejisi’

SONRAKİ HABER

Yüzleşmek için daha kaç yolculuk yapmalıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...