24 Ocak 2016 14:15

Tahliye olması gereken tutuklulara ‘Genelge’ bahanesi

Paylaş

Adana Karaisali K1 Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan biri ağır hasta olmak üzere 18 siyasi tutuklu, cezaları 1 yılın altına düşmesine rağmen keyfi bir şekilde bırakılmıyor. Tutukluların Denetimli Serbestlik Yasası gereği tahliye edilmesi gerektiğini dile getiren İHD Adana Şubesi Eşbaşkanı Avukat İlhan Öngör, yasa uyarınca cezaevinde yatarı 1 yıl olanların sadece 1 günlük cezaevine giriş çıkış yaparak, hiç cezaevine dahi girmeden denetimli serbestlikten faydalandığına dikkat çekti. 

Denetimli serbestlik yasasından faydalanmak için cezaevi idaresinin savcılığa ‚olumlu görüş’ raporu vermesi gerektiğini ve cezaevlerinin bunu yapmadığını söyleyen Öngör, “Öncelikle cezaevi idaresi tarafından hiçbir şekilde siyasi mahpuslar için olumlu ve iyi halli olduklarına dair raporlar verilmemektedir“ dedi.

GENELGE HİÇBİR YERDE YOK

Siyasi tutuklular hakkında iyi halli raporlarının verilmemesinin, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün 20.04.2015 tarih 66607 sayılı Genelgesi’ne bağlandığına dikkat çeken Öngör, bu genelgenin ne Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ne Adalet Bakanlığı internet sitesinde ne de herhangi bir mevzuatta gözükmediğini söyledi. Söz konusu genelgenin siyasi tutuklulara özgü uygulandığına dikkat çeken Öngör, “Genelgenin içeriğinde, denetimli serbestlikten faydalanmak isteyen mahpusun 60 gün boyunca öncelikle ayrı özel bir odaya alınması veya gözetim altında tutulacağı ayrı bir yere konulması, 60 gün boyunca mahpusun gelen görüşçülerinden tutun okuduğu gazetelere ve ilişkilerine kadar gözlemlenmesi, örgütsel ilişkisinin devamının varlığı halinde denetimli serbestlikten faydalandırılmaması gerektiği belirtilmektedir. Kısacası genelgede istenen şey, denetimli serbestlikten faydalanmak için mahpusun, siyasi koğuştan ayrılarak adli koğuşlara gitmesini, siyasi kimlikli herhangi biri ile görüşmemesi, mektuplarının ve okuduğu kitapların, gazetelerin siyasi içerik taşımaması istenmektedir. Bahsi geçen genelge siyasi mahpuslara özgü olarak uygulanmakta ve her mahpusa tanınan denetimli serbestlik hakkı siyasi mahpuslara karşı bu genelge ile engellenmektedir“ diye konuştu. 

‘ADLİYE VAR SİYASİYE YOK’

Adana Karaisali K1 Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 18 siyasi tutuklunun denetimlik yasasından yararlandırılmasının bu genelge ile engellendiğini dile getiren Öngör, “Özellikle hasta mahpus Abdülkerim Demir Hepatit C ve kanser hastası olduğu belirtilmektedir. Cezaevinde tedavi edilmesi mümkün değildir. Çok ağır bir hastalığı olmasına rağmen doktorlar tarafından ‘cezaevinde tedavisi yapılabilir’ raporu verilmiştir. Mahpus cezaevinde ayakta duramamakta ve sürekli acılar yaşamaktadır. Hasta mahpus Abdülkerim Demir aynı şekilde bahsi geçen genelge nedeniyle tahliye edilmemektedir. Adli mahpusların 1 yıllık kalan cezalarını 1 gün bile fazla yatmayarak tahliye olduğu bir hukuk sisteminde siyasi mahpuslara genelge adı altında dayatılan bir kimliksizleştirme politikasıdır“ ifadesinde bulundu. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma bahanesiyle katliam yaptı

SONRAKİ HABER

Süper Lig’de 19. haftanın görünümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...