23 Ocak 2016 19:18

'Süreç ancak müzakerelerin tekrar başlamasıyla normale döner'

Paylaş

Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü, “Ülkemizde ve Ortadoğu’da derinleşen savaş ve yeni anayasa” başlıklı bir panel düzenledi. Panele EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel ile Gazeteci-yazar Fehim Işık konuşmacı olarak katıldı.

Oslo görüşmelerinden Dolmabahçe görüşmelerine kadar yaşanan süreçte devletin bu görüşmelere hep taktiksel yaklaştığına dikkat çeken Fehim Işık, “Devlet bir şekliyle Kürtleri kendi politikalarına yedekleme içine girdi. Ancak istenen olmayınca masa devrildi” dedi. Bir taraftan çözüm süreci yürütülürken diğer yandan kalekollar ve stratejik barajlar yapılmasının Kürt hareketinin güvensizliğini derinleştirdiğini belirten Işık, “Gelinen çatışmalı süreçte hendek, barikatın bir sebep değil, yıllardır oyalanan sürecin bir sonucudur. Bugün Sur’da, Cizre’de gösterilen direniş hâlâ devlet güçlerince kırılamıyorsa bunun nedeni bölge halkının desteği olduğu gerçeğidir. Yaşanan sürecin normale dönmesi, ancak müzakerelerin tekrar başlamasıyla mümkündür” dedi.

EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel ise, Ortadoğu’ da yaşanan sürecin gösterildiği gibi dinsel bir savaş olmadığını, bölgedeki emperyalist güçlerin bunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Erdoğan ve AKP Hükümetinin bu paylaşım içinde rol kapma mücadelesinde olduğunu aktaran Tüzel, “Bunu yaparken de kendi gerici politikalarını bölgeye dayatıyor” diye konuştu.

Türkiye’de seçimlerden sonra devreye sokulan savaş politikalarıyla bir yandan Kürtlere diz çöktürmenin hedeflendiğini, Batı’daki işçi ve emekçilerin de bu politikalara yedeklenmeye çalışıldığını söyleyen Tüzel, “Kürt sorunu bugün her günden daha çok Türk işçi ve emekçisinin sorunudur. Bir taraftan Kürtlere karşı savaş yürütülürken Batı’da asgari ücret aldatmacası ile işçi ve emekçilerin talepleri olan ek zam, taşeron çalışmanın yasaklanması gibi talepler boğulmaya çalışılıyor. Bursa’daki TOFAŞ işçisi Kürt sorununu kendi sorunu olarak görüp sahiplendiğinde, kendi mücadelesi ile birleştirdiği noktada başarı gelecek” dedi.

Başkanlık sistemine ve yeni anayasa tartışmasına da değinen Tüzel, “Erdoğan, başkanlık sistemini ve yeni anayasa tartışmalarını medyadaki gücü ile beraber yapıyor. Ancak bu ülkenin emek ve demokrasi güçlerinin müdahil olmadığı bir anayasa, halkın anayasası olmayacak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Media Markt'ta zam yerine işten atma!

SONRAKİ HABER

Eğitim-Bir-Sen'den yarı yıl değerlendirmesi: Kızlarla erkekler yan yana okumamalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa