24 Ocak 2016 00:55

Media Markt'ta zam yerine işten atma!

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Media Markt Teknoloji Mağazası Türkiye genelinde daralmaya gideceğini açıklamasının ardından işçi kıyımına başladı. Hemen her ilden onlarca işçi işten atılırken, işten atmaların kademeli olarak devam edeceği söyleniyor. Bir yandan işçi atan firma diğer yandan ise kalan işçilere “Daha çok çalışın, satışları artırın” baskısı yapıyor. Media Markt mağazalarında örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Tez Koop-İş Sendikasının işten atmalara sessiz kalması ise işçilerin tepkisini çekti.

Bir işçi tepkisini şöyle dile getirdi: “Örgütlü olduğumuz sendika Tez Koop-İş bu duruma kulaklarını kapamış durumda. Daha önce ücretlerimiz ayın 28 ile 1’i arasında yatardı en geç, ama şu an ‘Primlerinizi hesaplamada zorluk yaşıyoruz o yüzden maaşlarınız ayın 5’inde yatracak’ dendi. Bu zamana kadar hesaplanıyordu şimdi ne oldu da hesaplayamıyorlar. Burada başka bir oyun oynuyorlar ama bir türlü anlayamadık. Sendika temsilcimize soruyoruz ‘Ben de bilmiyorum’ diyor. Asgari ücret artışı sonrası saat ücretimiz ne kadar oldu diye soruyoruz ‘Onu da bilmiyorum’ diyor. Ne soruyorsak ‘Bilmiyorum’ cevabını alıyoruz. Bilmiyorsan bu işi yapma kardeşim.” İşçi, sendikacıları müdürlerin peşinden koşmaktan vazgeçip yüzlerini işçilere dönmeye çağırdı.

Asgari ücret artışı sonrası işe yeni giren işçilerin ücretlerinin 4-5 yıllık işçilerle eşitlendiğine dikkat çeken bir başka işçi “Tez Koop-İş’in bu durum için hiçbir şeye yapmaması çok tuhaf. Asgari ücret artışının aynı oranda bize de yapılmasını istedik fakat zam yapılmayacağını sadece bir kereye mahsus 300 lira yatıracaklarını söylediler. Sendikamıza bu durumu anlattığımızda onlar da bize ‘Mart ayında yapılacak toplusözleşmeyle bu mağduriyet giderilecek’ diyor. Bugün hakkımızı aramayanlar yarın neyin mağduriyetini giderecekler çok merak ediyoruz” diye konuştu. Sendikalarından işçinin hakları için mücadele etmesini istediklerini söyleyen işçi, “Bu durum böyle daha fazla gitmez” dedi.

CEO: PAZARIN 2 KATI BÜYÜME KAYDETTİK

Media Markt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım, daha önce yaptığı açıklamada 2015 yılında Media-Saturn Holding sisteminde en fazla büyüyen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söylemişti. Gökyıldırım, şunları söylemişti: “2015 yılı hem Media Markt hem de sektörümüz için güzel geçti. GFK’nın yılın son 3 çeyreği üzerinde yaptığı araştırmaya göre, toplam Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı, 2015’in üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme performansı gösterdi. Akıllı telefonlar bu büyümede başı çekerken, büyük beyaz eşya ve küçük ev aletleri kategorisinde de büyüme trendi devam etti. Sektördeki büyüme devam ederken, Media Markt olarak biz de 2015 yılında tüketici elektroniği pazarının 2 katı büyüme kaydettik.”

ÖNCEKİ HABER

CP Piliç işçilerinden kıyıma karşı birlik çağrısı

SONRAKİ HABER

'Süreç ancak müzakerelerin tekrar başlamasıyla normale döner'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...