23 Ocak 2016 17:43

Tunus Halk Cephesi: Devrimciler gençleri desteklemelidir

Paylaş

İşsizliğe karşı eylemlerin yayılarak hükümet karşıtı protestolara dönüştüğü Tunus’ta Halk Cephesi ülkede devam eden eylemlerle ilgili açıklama yaptı. Halk Cephesinin açıklamasına basın yoğun ilgi gösterdi. Halk Cephesinin Resmi Sözcüsü Hamma Hammami “Halk Cephesinin işsiz gençlerin gerçekleştirdiği eylemleri desteklemekten onur duyduğunu” ifade etti.

Dün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;
“Halk Cephesi gençlerin ve halkın protestolarını takip etmektedir. Diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinden bu yana birbirini takip eden hükümetlerinin iş ve onur taleplerini yok sayan siyasetlerinin kaçınılmaz bir sonucu olarak protestolar ülkenin çoğunluğuna yayılmıştır. Diktatörlük zamanında  bu siyaset aynı sonuçları vermiş ve iflas etmiştir.  Bu siyaset bir yandan zengin azınlıklara, yerel mafyaya; diğer yandan mali şirketlere hizmet etmektedir.
Bu gelişmelerin ışığında,
1. Halk Cephesi yoksul, iş hakkından yoksun gençlerin meşru, medeni ve barışçıl protestolarına destek verdiğini kesin bir şekilde ifade etmektedir. Cephe, kadın ve erkek neferlerini bu harekete katılmaya ve desteklemeye davet etmektedir. Cephe, gösterilerin barışçıl karakterinin korunması ve şiddete yöneltmek ve amaçlarından saptırmak  isteyenlere karşı uyanık olunması çağrısı yapmaktadır.
2. Ennahda ve Nida Tunus liderliğindeki iktidardaki gerici koalisyon; siyasi tıkanıklıktan, izlediği haritadan, bütçesinden dolayı olaylardan sorumludur. Bu siyaset; ülkenin ve halkın,  ihtiyaçlarından uzaktır. Bu koalisyon aynı zamanda halkın ve  gençlerin acil taleplerine çözüm üretmekten acizdir.
3. Cephe, gençlerin ve halkın protestolarına karşı güvenlikçi çözümlere çözümü dönüşü yeniden reddetmektedir. Güvenlik güçlerini, özel ve kamu mülklerini korumaya ve göstericilerin güvenliğini sağlamaya çağırmaktadır.
4. Cephe, olabileceklerle ilgili iktidarı basın açıklamalarında, liderlerinin medyadaki beyanatlarında, halk protestolarında ve parlamenterlerinin konuşmasında defalarca uyardığını hatırlatmaktadır. Gerçekler Halk Cephesinin duruşunun doğruluğunu bir daha kanıtlamıştır. Fakirleştiren ve aşırı sömüren uluslararası sermaye ile ekonomik ve siyasi ilişkileri kesmeden Tunus halkının kurtuluşu mümkün değildir. Halk Cephesi, hükümetin ilan ettiği icraatların krizi geçiştirmek bir yana krizi derinleştireceğine dikkat çekmektedir.
5. Ülkenin durumu gecikmeden radikal çözümler üretilmesi için acil kararlar alınmasını gerektirmektedir.  İş sorunu, devrimin projeleri nedeniyle devletin birincil sorunudur. Devlete kaynak sağlanması için
* Büyük servetlere istisnai ikincil bir vergi getirilmelidir.
* Borçluların borçları faizleri ile birlikte üç yıl dondurulmalıdır.
* Hizmet bakanlıkları hariç diğer bakanlıkların giderleri azaltılmalıdır.
* El konulan mülkler sorunu kanun çerçevesinde ve şeffaf olarak çözülmelidir. Kaçakçılık ve paralel ekonomi durdurulmalı, idari ve mali yolsuzluk son bulmalıdır.
Halk Cephesi bu acil kararların alınmasında gevşek davranırsa hükümeti sorumlu tutacak, bu durum siyasi boşluğu büyütecek ve meçhulün kapısını aralayacaktır.
6. Cephe; ulusal, demokratik, ilerici güçleri, gençlerin talepleriyle birleşmeye ve protestoları gerici güçlerin kuşatmaması için ortak eyleme çağırmaktadır. (DIŞ HABERLER)

TUNUS'TA EYLEMLER YASAKLANDI

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta eylemler yasaklandı!

SONRAKİ HABER

AİHM kararına rağmen ambulans gelmedi, Cihan Karaman yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...