23 Ocak 2016 10:49

Tunus’ta eylemler yasaklandı!

Paylaş

Tunus'ta, 19 Ocak’ta başlayan protesto gösterileri ülke geneline yayılırken hükümet, Cuma gününden itibaren akşam 8’den sabah 5’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Tunus İçişleri Bakanlığı, işsizliği protesto amacıyla başlayan gösteriler sebebiyle ülkede sokağa çıkma yasağının yanında tüm protestoları yasakladı.  Tunus’un güney batısındaki Kasrin vilayetinde 19 Ocak’ta başlayan işsiz gençlerin gösterileri ülke genelinde yayılmış ve Kasrin, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerinde hafta boyunca hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Tunus Başbakanı Beji Caid Essebsi cuma günü yaptığı konuşmada ‘İşsizliğin hükümetin öncelikli gündemi olduğunu belirterek’, gösterilerin arkasında bazı partilerin olduğunu iddia etti. Başbakan aynı zamanda eylemler yüzünden ülkede şiddetin arttığını iddia ederek, sokağa çıkma yasağı getirdiklerini belirtti. Essebsi konuşmasında ülkenin olağanüstü hal altında bulunduğunu belirterek, ülkedeki protestoların yasaklandığını hatırlattı. Ancak hükümetin ekonomik iyileştirme paketini açıklaması eylemleri bitirmedi. Gençler, söz konusu açıklamaların vaatlerden öteye geçmeyeceğini söyledi.

Tunus’ta resmi veriler, işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, bu oranın üniversite mezunları düzeyinde daha da yüksek olmasından dolayı işsizlikten yakınan gençler, ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenlemeye devam ediyor.
Kasrin’de işsizliğe karşı başlayan gösteriler de sürüyor. El Cezire’nin haberine göre Bace kentinde valilik binasını işgal eden gençler valinin gitmesi yönünde sloganlar atarken, gençlerden biri valiyi bileklerini keserek protesto etti. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle hastaneye kaldırılan genç, tedavi altına alındı.

‘YENİ PROTESTOLAR GELİYOR’

Başbakanın açıklamasının ardından bir çok siyasi parti ve lideri eylemlere desteğini açıkladı. Middle East Eye sitesine konuşan Halk Cephesi sözcülerinden Adnan Al Hajji “ 2016 bütçesinde yoksulluğun azaltılması için herhangi bir önlem bulunmuyor. Yetkililer işsizliği giderecek kamu istihdamı yaratamayacaklarını söylediler. Bu durum halkı hayal kırıklığına uğrattı. Biz hükümeti dinlemedi. Biz gerçek bir kriz olduğunu görüyoruz. Yeni protestolar geliyor” dedi.

GÖSTERİLER NASIL BAŞLADI?

Tunus’ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri “iş talebi” gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi’nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılması sonucu ölümü, hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Kasrin’de başlayan eylemler hükümete karşı öfkeyi arttırdı. Eylemler yaklaşık 20 vilayete sıçradı. Uzmanlar protestoların, 2011’de Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen ve Zeynel Abidin bin Ali’nin iktidarına son veren eylemlere benzediği görüşünde. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Belediye hizmet binası inşaatında vinç devrildi: 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Tunus Halk Cephesi: Devrimciler gençleri desteklemelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...