23 Ocak 2016 14:40

'Sabahattin Ali’den Tahir Elçi’ye tüm cinayetler aydınlatılsın’

Paylaş

Karşıyaka Belediyesi, Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında, Türkiye'nin yakın tarihinde suikasta kurban giden aydınların yakınlarını “Adalet ve Demokrasi” panelinde buluşturdu.

Panel öncesinde konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı H. Mutlu Akpınar, işkence ve faili meçhullerle barışın tesis edilemeyeceğini belirtti ve “Ankara’da kaybettiğimiz 102 canın faili belli, bizim derdimiz bunu açığa çıkarmayanlarla” dedi.  

Panel öncesinde belediyenin davetlisi olarak etkinliğe katılan İlhan Erdost'un kızı Alaz Erdost, Turan Dursun'un oğlu Abit Dursun, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Nesimi Çimen'in oğlu Mazlum Çimen, Onat Kutlar'ın eşi Filiz Kutlar, Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe ve Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan’a günün anısına adaleti simgeleyen heykelcik takdim edildi.

Panelde konuşan Dr. Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Habletimoğlu, gelinen süreçte artık aydınların karanlık gecelerde kurulan pusularda değil Tahir Elçi gibi güpegündüz sokak ortasında öldürüldüğünü belirterek, “Senin kaybın, benim kaybım diye bakılmamalı ölenlerin hepsi bu ülkenin insanları o nedenle birlikte mücadele edilmeli” dedi.     

Madımak’ta yitirdiğimiz Şair Behçet Aysan’ın kızı, yazar ve dramaturg Eren Aysan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele eski Kültür Bakanı, CHP PM Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu, 2002'de öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu katıldı.

'HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ DAVAYA BİLE DÖNÜŞEMEDİ'

Şengül Hablemitoğlu, artık insanların yasaklarla sokağa bile çıkamaz hale geldiğini ve çıktığında ise sokak ortasında öldürüldüğünü belirterek, “Sabahattin Ali’den Tahir Elçi’ye cinayetler sürüyor. Necip Habletimoğlu cinayeti bir davaya bile dönüşemedi. Belli dönemlerde, ‘Hablemitoğlu dosyası raflardan iniyor’ haberleri yapılıyor ama nereye gidiyor bilmiyoruz. Dosyada eksiklikler var, savcı bunları tamamlamakla meşgul. Önce ‘Paralel’ dediler, şimdi ‘FETÖ’ diyorlar. Birbirini çok severek iktidara gelen iki grubun birbirini kullandığı bir cinayet olmaktan öteye geçemedi. Bu ülkede düşünce özgürlüğü yok. ‘Senin kaybın’, ‘benim kaybım’ diye bakılmamalı ölenlerin hepsi bu ülkenin” dedi.

Eski Kültür Bakanı ve CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, ülkede sürekli olarak asker ve sivil bürokratlardan oluşan bir derin devletin varlığını sürdürdüğünü ifade ederek, ülkede bugüne kadar 17 bin 500 dolayında faili meçhul cinayet olduğunu belirtti.

SURİYE VE IRAK’I ARATMAYAN GÖRÜNTÜLER

Bugün 7 il ve 19 ilçede Suriye ve Irak’ı aratmayan görüntüler yaşandığını belirten Sağlar, “7 Haziran’dan bugüne 700-800 insanın öldüğü söyleniyor. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a 400 insan öldü. 7 Haziran’da karanlıktan kurtulduğumuzu düşünürken Suruç katliamı oldu. O andan itibaren derin devlet harekete geçti. 2 polisin susturucu silahla öldürülmesi de bunun bir parçası. Türkiye’de hiçbir şey polisin, istihbaratın bilgisi dışında olmaz. Ancak göz yumulur”  dedi. Sağlar, konuşmasını “Kaçaksaray’ın önünde diktatörden hesap soracağız” diyerek bitirdi.

Gazeteci Işık Kansu, konuşmasının büyük bölümünü Uğur Mumcu’nun “Rabıta” isimli kitabına ayırarak kitapta adı geçen isimlerin bugün geldikleri noktalara dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Mülteciler düşmanınız değildir'

SONRAKİ HABER

Uğur Mumcu, Samsun'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa