23 Ocak 2016 11:36

Türkçenin ustası Tahsin Yücel uğurlandı

Paylaş

Flaubertleri, Camusleri Türkçeye kazandıran Tahsin Yücel son yolculuğuna uğurlandı. Tahsin Yücel’in Şişli Camii’ndeki cenaze törenine edebiyat, sanat ve iş dünyasından birçok isim katıldı. Tahsin Yücel’in cenazesi Yeni Ayazağa Mezarlığına defnedildi.
Cenazeye katılan Yazar Özdemir İnce, Yücel’in Cumhuriyet dönemi romancılığının ve dilimizin en önemli kurucularından olduğunu söyledi. “İnsan olarak edebiyatçı olarak dünya çapında bir yazardır o bakımdan büyük bir kayıptır” diyen İnce, gerçek bir demokrat ve özgürlükçü olduğunu söylediği Yücel’in eleştirel bakışını terk etmediğini, iktidarlardan korkmadığını, özgür bir yazar olarak bu anlamda herkese örnek bir yazar olduğunu belirtti.

SENNUR SEZER’E ARTIK ‘EDEBİYAT’ YAPMIYORUM DEMİŞTİ

Bir konuşmasında şöyle diyordu Sennur Sezer’e Yücel: “Artık ‘edebiyat’ yapmıyorum (yapmadığımı sanıyorum) tam tersine kaçıyorum ‘edebiyat’tan, türün iç çağrısına uygun olarak anlatıyorum yalnızca, olabildiğince doğal, olabildiğince yalın, bir de, elbette, olabildiğince doğru biçimde, anlatı söyleminin kendi iç gerçeklik, daha doğrusu kendi ‘iç geçerlilik’ koşullarına uymaya özen göstererek anlatmaya çalışıyorum” (‘Bir Usta: Tahsin Yücel’, Cumhuriyet Kitap, sayı 277, 8 Haziran 1995).
2003 yılında TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın ‘Onur Yazarı’ olan Tahsin Yücel’i Radikal Kitap’a Ahmet Oktay yazmıştı: “Tahsin Yücel, yapıttan yapıta, genişleyen bir coğrafya üzerinde toplumsal ilişkilerin ve davranış biçimlerinin nasıl örüntülendiğini, uydurulan/üretilen söylemler aracılığıyla nasıl iktidar ve güç odakları oluştuğunu, bu sürecin de toplumsal ve bireysel dramlara yol açtığını göstermeyi amaçlar. Burada yazınsal kurmacanın iç gerekliliklerini ön belirleyen etik bir tavır alış olduğunu düşünüyorum ben.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da Salı günü 5, Çarşamba günü 9 ilçede elektrik kesilecek

SONRAKİ HABER

Sosyal Demokrasi Vakfı ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...