14 Nisan 2012 13:20

Esas Newroz'u gaza ve kana bulayanlar yargılanmalı

Emek Gençliği, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri Eren Yurt dahil 7 kişinin İstanbul’daki Newroz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanmasını yazılı bir açıklamayla protesto etti.Yapılan açıklamada, AKP Hükümetinin ve devlet güçlerinin, “düşünen, tartışan, sorgulayan muhalif tü

Esas Newroz'u gaza ve kana bulayanlar yargılanmalı
Paylaş

Yapılan açıklamada, AKP Hükümetinin ve devlet güçlerinin, “düşünen, tartışan, sorgulayan muhalif tüm kesimlere baskıyı” arttırdığı vurgulandı. Tutuklamaların yeni olmadığını belirten Emek Gençliği, demokrasi güçlerine dönük kapsamı giderek artan operasyonların bir sonucu olduğunu belirtti. Açıklamada, “Cezaevlerinde tutuklu bulunan 600’ün üzerinde öğrenciye, Cuma günü görülen mahkemede 7 arkadaşımız daha eklenmiştir” denildi.

Tutuklamalarla, üniversite öğrencilerinin yanı sıra “yüzlerce aydın, akademisyen, sendikacı ve avukatın” da AKP Hükümeti döneminde içeri alındığını belirten Emek Gençliği, “Düşünme, ifade ve demokratik eylem özgürlüğü tamamen ayaklar altındayken yargılamalar ve hukuk giderek bir alay konusu haline gelmektedir” dedi.

NEDEN SUÇLANDILAR?

Tutuklanan arkadaşlarının, “Valilik yasağına rağmen 18 Martta Newroz kutlamalarına katılmaktan” suçlandıklarını belirten Emek Gençliği yaptığı açıklamada, “Sivil’ faşist linçlere karşı eline taş almakla suçlanmışlardır. Yetmemiş, gazdan boğulma tehlikesi geçiren insanlara limon uzatmakla suçlanmışlardır” dedi.

Newroz kutlamalarının da yasaklanmasını eleştiren Emek Gençliği şunları kaydetti: “Bir halkın bayramı nasıl yasaklanabilir? O bayrama katılmak nasıl suç sayılabilir? Bu sorular da göstermektedir ki, devletin Kürt sorunu karşısındaki baskıcı ve inkarcı tutumu devam etmektedir. Halkı galeyana getirenler gerçekte Kürt halkının bayramını zehir eden yetkililer ve hunharca halka saldıran devletin kolluk güçleridir.”

BAKAN ŞAHİN NEDEN YARGILANMIYOR?

Newroz kutlamalarına katıldıkları için insanların tutuklanmasının yanlış olduğunu belirten Emek Gençliği, “Hal böyle iken, Newroz bayramını kutlamak için alanlara çıkanlara “Sizi tükürüğümüzle boğarız” diyen Bakan Naim İdris Şahin hakkında neden herhangi bir işlem yapılmamıştır? Halka panzerlerle, gaz bombalarıyla saldıranlar ve sivil ölüme sebebiyet veren kolluk güçleri neden yargı önüne çıkarılmamıştır?​” diye sordu.

‘İBRET DERSİ’ VERMEK İSTİYORLAR

Gözaltı, yargılama ve tutuklama sürecini “tam bir ‘tiyatro” olarak değerlendiren Emek Gençliği, “Her örgütten bir kişi seçerek tutuklamakla ‘ibret dersi’ vermek isteyenler, operasyonların hedefine de Halkların Demokratik Kongresini (HDK) koymuşlardır” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN’

“Esas Newroz’u gaza ve kana bulayanlar yargılanmalıdır” diyen Emek Gençliği, tutuklanan “Eren Yurt, Çiçek Otlu, Burcu Deniz, İhsan Oğuzcan Yüzgeç, Yiğitcan Yirmibeş, Kadir Ev ve Çağdaş Karabayraktar”ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Emek Gençliği MYK, açıklamasında son olarak tüm halkı, demokrasi güçlerini ve gençleri bu davanın takipçisi olmaya davet etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Vicdani retçi Savda serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs Ankara’da da ortak kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...