23 Ocak 2016 01:34

Hiç zam yapmasaydı daha iyiydi!

Paylaş

Tugay ÖZTÜRK
Organize Sanayide plastik işçisi
Antalya

Merhaba Evrensel gazetesi okurları;

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 1 Kasım seçimlerinden hemen öncesinde, asgari ücret 1300 liraya yükselecek vaadi, biz işçiler üzerinde büyük bir heyecan yaratmıştı.

Hemen kalemi kağıdı elimize alıp, başladık hesap yapmaya. 1300 lira net maaş, artı 150 lira da asgari geçim indirimi, etti mi sana 1450 lira. Eh 950 lira maaşla çalışan işçiler açısından hiç olmazsa iyi para olarak değerlendirdik. En azından kira ve gıda harcamalarımıza yeter diye heveslenmiştik.
Ama hevesimiz asgari ücretin açıklanmasından hemen sonra kursağımızda kaldı. Nasıl kalmasın ki? Hükümet ayak oyunlarıyla 1300 liranın içine asgari geçim indirimini de dahil etmesin mi? Yani yeni asgari ücret net 1170 lira olarak belirlenmişti. Güler misin? Ağlar mısın?

Daha hükümetin bize yaptığı ayak oyunlarının şokunu üzerimizden atamadan, elektriğe, doğal gaza, sigaraya, ekmeğe, ulaşıma zam üstüne zam yapmıştı. Yani kaşıkla verip kepçeyle almıştı. Hiç zam yapmasaydı daha iyiydi! Eskiden gereksinimlerimizi iyi kötü karşılamaya çalışıyorduk.

Peki, bu asgari ücret neydi? Neydi tanımı? Hemen baktık.

Asgari ücret; işçilere çalışma karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden karşılamaya yetecek ücret olarak tanımlanır. Evet, sadece tanımlanır! Fakat bu tanımlama gerçek hayatın tanımına hiçbir zaman uymamaktadır!

Peki, şimdi ne olacak? Ne yapmamız gerekecek? Yapılacak tek şey var, birlik olup bu ülkenin zenginliklerinden bizlerin de pay almasının önünü açmaktır. Zenginin daha zengin olduğu, fakirin daha da fakirleştiği, bu düzenin sürmesine dur demektir. 

ÖNCEKİ HABER

Zam geldi ücretim eksildi

SONRAKİ HABER

Başarmak için kenetlenme zamanıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...