23 Ocak 2016 00:55

Aksoy’un tutuklanmasına Yüksek’ten tepki: Dik durmaya devam edeceğiz

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Eski Milletvekili ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Başkan Yardımcısı Halil Aksoy, “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, partilerine yönelik saldırılara dikkat çekerek, Aksoy’un tutuklanmasının da bu saldırıların bir parçası olduğuna vurgu yaptı. Yüksek, “Dik durmaya devam edeceğiz. Sesimizi yükselteceğiz” dedi. 

Kamuran Yüksek Halil Aksoy’un tutuklanmasına ilişkin gazetemize konuştu. Partilerine yönelik hedef alan ciddi saldırılarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Yüksek şunları söyledi: “Bir yöntem olarak tutuklama uygulanırken, bir yandan direk fiziki saldırı söz konusu, Parti Meclis Üyemiz Seve Demir, Silopi’de katledildi. Belediye Encümen Üyemizi Abdulhamit Poçal, HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın da yer aldığı heyete yapılan saldırı nedeniyle hayatını kaybetti. Parti üyelerimiz tutuklanıyor. 2011’de yaptığı basın açıklamaları,  Ağrı il başkanlığı dönemindeki faaliyet, bunları göstererek tutukladılar. Bunlar tamamen mesnetsiz, hukuksuzdur.”

‘PARTİMİZ HEDEFTE’

Partilerinin hedef alınarak işlevsiz hale getirmek olduğuna vurgu yapan Yüksek, “Adı konmamış darbe biçimidir. Fakat yöneticilerimize ister fiziki yollardan saldırı olsun ister tutuklamalar olsun biz dik durmaya devam edeceğiz. Sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. 

Halil Aksoy ile cezaevine girmeden telefonla görüştüğünü söyleyen Yüksek şunları söyledi: Kendisi ilk kez tutuklanmıyor. Kendisi sadece bu yoğun mücadele döneminde bizlerin aramızda olmaması ve bizleri yalnız bırakmasından dolayı üzgün olduğu ifade etti. Hapis bizler için yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Tutuklanmadan kaynaklı bir üzüntüsü yok. Fakat tek üzüntüsü bizleri yalnız bırakması oldu. Böyle bir mesajı vardı halkımıza ve partimize.”

AKP ŞİDDETİ DEVREYE SOKUYOR 

Hükümetin şiddet yönetimini devreye sokarak, muhalefete karşı demokratik zemini yok ettiğini ifade eden Yüksek, “Fikirlerimizi, görüşlerimizi, demokratik talepleri dile getirdiğimiz an itibarıyla, tutuklamalarla, ağırlaştırma müebbet hapis cezalarıyla karşılaşıyoruz. Konuştuğumuz andan itibaren ‘vatan hainleri’, vb. söylemlerle bizleri linç etmeye yönelik kampanya başlatılıyor. Yargı yoluyla da baskı işletiliyor. AKP çatışma ve savaşı dayatıyor” dedi. Hükümetin savaş ve çatışma politikasından başarılı olamayacağına vurgu yapan Yüksek, sorunların konuşarak, çözüleceğine inandığını belirtti. Demokratik siyasetten vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Yüksek şunları söyledi: “AKP, hem partimize hem de HDP’nin siyaseti kırmak daraltmak istediğinin farkındayız. Çünkü bizim savunduğumuz görüşler, savunduğumuz değerleri toplum benimsiyor. Yarın eşitlikçi, özgürlükçü bir dünya geleceğini öngörüyoruz. Toplumun benimsemesinden korkuyor AKP. Bundan dolayı bizlere karşı saldırı yöntemlerini devreye koyuyor.” 

AÇIKLAMALARI SUÇ SAYILDI!

İstanbul Sultangazi’deki evinde yapılan polis baskınıyla gözaltına alınarak, önceki gün Ağrı’ya getirilen Halil Aksoy, savcılığa verdiği ifadenin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Ağrı Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine çıkan Aksoy, DBP Ağrı il başkanı olduğu 2010 ve 2011 yıllarında yaptığı bazı açıklamalar gerekçe gösterilerek “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklanarak, cezaevine gönderildi. 

AKSOY’UNTUTUKLANMASINA TEPKİ

TBMM’de çeşitli dönemlerde görev yapmış milletvekilleri “Demokrasi İçin Milletvekili Dayanışma Grubu” olarak Ağrı Eski Milletvekili Halil Aksoy’un tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada çatışmaların durması ve barış talebi dile getirildi. 

Açıklamada şöyle denildi: “Ortadoğu’da yaşanan şiddetin Türkiye’ye serbestçe giriş yapmasının ardından barış sürecinin sona erdirilmesiyle yeniden başlayan çatışmalar; aralarında kadın, çocuk, yaşlı vatandaşların da olduğu siviller ile kamu personeli ve güvenlik kuvvetlerinin ölümleri ülke genelinde büyük bir yas ortamı yaratmaktadır. Şehirlerde yaşam haklarının kuşatılması, bu endişeleri dile getirmek isteyen akademisyenler, gazeteciler, her kesimden yurttaşların “terörizm” ile suçlanmasının ardından gelen şafak baskınları, tutuklamalar ve işten uzaklaştırma gibi antidemokratik uygulamalara her gün yenisi eklenmektedir. İktidar, bir dönem TBMM çatısı altında görev yapan milletvekillerini de aynı gerekçelerle tutuklamaya ve son dönemin torba davalarından kendisinin de şikayetçi olduğu hukuksuzluğu bizzat uygulamaktadır. 

“Demokrasi İçin Milletvekili Dayanışma Grubu” üyesi Ağrı Eski milletvekili Sayın Halil Aksoy’un tutuklanmasıyla ülkede tutuklu milletvekili sayısının iki olduğu ifade edilen açıklamada “Bizler TBMM’de çeşitli dönemlerde görev yapmış ve milleti temsil etmiş kişiler olarak, Hükümetin toplumun çeşitli kesimlerinden yükselen sesleri bir refleks gibi terörle itham etmek yerine, bu seslere kulak vermesini ve ülke koşullarının bir an önce normalleşmesi, çatışmaların durması ve barış sürecine dönülmesi için adım atmasını talep etmekteyiz”

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuklara ‘asker gibi düşünün’ dayatması!

SONRAKİ HABER

Davos’un gündeminde işçiler yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...