23 Ocak 2016 00:51

Dayanışmada değil birlikte mücadelede kalınmalı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Asgari ücret artışı sonrası ek zam talebiyle eylemlerini sürdüren Renault işçileri, birliklerini koruma ve güçlendirme çağrısı yaptı. Bu zamana kadar kazanımlarını birliklerini bozmadan elde ettiğini söyleyen Renault işçileri, “Birlikte olacağız ve birlikte kazanacağız” çağrısını yineledi.

Hafta içi A ekibi sözcülerinin fabrika önünde toplanan işçilere dayanışmada* kalacaklarını açıklaması yeni bir tartışmanın açılmasına neden oldu. Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiklerini dile getiren Renault işçileri, “Böyle bir aşamada birlikte yola çıktığımız iki sözcü arkadaşın bu açıklamasına bir anlam veremedik” dedi. “Artık dayanışmada kalacağız” diyen sözcülerin bu davranışının patron ve Türk Metal’in işine yarayacağını ifade eden işçiler, “Dayanışmada değil birlikte mücadelede kalınmalı” uyarısında bulundu. 

SEÇİMLER EN KISA ZAMANDA YAPILMALI!

Bugüne gelmelerinde bölünmemiş olmalarının önemli bir payının olduğunu söyleyen Renault işçileri; “Birliğimizi bozacak her türlü davranıştan kaçınmalıyız. Bugüne kadar dik durduysak birliğimize borçluyuz. İşveren ve MESS saldırılarını artırırken biz birliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Eğer güçlendiremezsek bizi dağıtırlar” dedi. İşçiler mücadelelerinin bu zamana kadar kişiler üzerinden yürümediğini, güçlerinin tek vücut olmaktan geldiğini söyledi. “Ek zam talebimiz var bunu yönetime kabul ettirmek istiyorsak bu dayanışmada kalmaktan değil birlikte mücadele etmekten geçer” diyen işçiler, şöyle devam etti: “Temsilcilik seçimlerinin de bugün ne kadar acil ve önemli olduğunu gösterdi. En kısa zamanda temsilcilik seçimlerini yapmalıyız. Bu tür davranışların önüne ancak seçimleri yaparak geçeriz.” 

İşçiler şu uyarıda bulundu: “Fabrikada sendikalaşma mücadelesi bizleri birbirimize yakınlaştırdı. Kimi arkadaşlarımız farklı düşünüyorlar, bu toplantılarda bazen sert tartışmaların açılmasına neden de oluyor. Bu normal bir şey. Esas tehlike farklı düşünen arkadaşlara karşı hemen dışlayıcı, düşmanlaştırıcı bir dil kullanılıyor olması. Farklı düşünce ve önerilere açık olunması gerekir, ancak birbirimizi ikna ederek mücadelemizi sonuca kavuşturabiliriz.”

(*) Fabrikada örgütlü Türk Metal, son sözleşmeyi imzaladığı için fabrikada üyesi olmasa da sözleşme bitene kadar yasal olarak yetkili gözüküyor. Türk Metal’den istifa eden işçiler, sözleşmeden yararlanabilmek için Türk Metal’e üye olmasalar da dayanışma aidatı ödemeye zorlanıyor. İşçiler bu duruma dayanışmada kalmak diyor.

ÖNCEKİ HABER

Çırpılar’da yapılacak termik santralle ilgili rakamlar ürkütüyor

SONRAKİ HABER

Tek Gıda-İş’e açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...