22 Ocak 2016 18:15

Davutoğlu: Mülteciler krizinde, biri diğerine topu atarsa çözüm zorlaşır

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu beraberindeki heyetle resmi temaslar için gittiği başkent Berlin'de, Suriye'den yurtdışına kaçan mülteci konusuna değindi. Davutoğlu mülteci krizi konusunda "Herkes bir diğerine topu atarsa, bu krizin çözüm noktaları zorlaşır." dedi. 

Davutoğlu ve beraberindeki heyet bugün 1. Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ne katılmak için Berlin'e gitti. Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve çoğunluğu bakanlardan oluşan heyetler arası görüşmeler sonrası Alman mevkidaşı ile birlikte basın açıklaması yaptı. Davutoğlu konuşmasında, Avrupa, Almanya ve Türkiye'nin birbirine ihraç etmediğini belirttiği mülteci krizi hakkında şunları söyledi: "Suriye’de ortaya çıkan Irak’ta ortaya çıkan krizlerin Türkiye’ye, Almanya’ya, Avrupa’ya yansımasıdır. Biz eğer omuz omuza verirsek, birlikte bu krizle mücadele azmi ve kararlılığı gösterirsek bu krizin sonuçlarını en iyi şekilde kontrol altına alabiliriz. Ama herkes bir diğerine topu atarsa, biri diğeri üzerinde bu krizin çözülmesini beklerse bu krizin çözüm noktaları zorlaşır." 

Başbakan Davutoğlu, bu günlerde başlaması için çaba sarfedilen Suriye barış görüşmelerinin başarılı olmasını mülteci akınlarını engelleyecek önemli bir unsur olarak gördüğünü kaydetti. Davutoğlu, "Mültecilerin gelişi yavaşlarsa var olan mülteciler en iyi şekilde entegre edilir ve meseleleri çözülürse bu konuyu insanlık tradejisine dönüşmeden ve ülkelerimizin iç istikrarını bozmadan çözme imkanına kavuşuruz." dedi. 

Almanya'da hükümetler arası görüşmelerden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Davutoğlu, Merkel'e mülteciler krizi konusunda ciddi bir farkındalık oluşturduğu için teşekkür etti ve şunları anlattı: "Dünyada ve Avrupa’da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken 3-4 sene süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken sayın Merkel, bu konuda Avrupa’da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı."

29 Kasım’da Türkiye ile AB ülkeleri arasında bir eylem planı açıklandığına da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin plana uygun hususları yapmaya devam ettiğini aktardı. Davutoğlu, Türkiye’nin mültecilerin hayatını kolaylaştırmak için Türkiye'de önceki günlerde çalışma imkanı tanıyan bir düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.

‘TÜRKİYE-ALMANYA ARASI EKONOMİK İLİŞKİLER YENİ BİR İVME KAZANACAK’

Dünya ve Avrupa şartlarının süratle değiştiğine dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, böyle bir dönemde Türkiye-Almanya ilişkilerini, "olumlu gündem" ve "risklere ve tehditlere karşı ortak gündem" şeklinde iki ana başlık altında değerlendirdiklerini kaydetti. 

Davutoğlu, olumlu gündem adı altında Türk-Alman ekonomilerinin Avrupa ve çevre ülkelere önemli katkı sağladığını belirtti. Almanya ile sağlanan yeni işbirliği hakkında da konuşan Davutoğlu, "Bu yeni işbirliği ile Türkiye 37 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini çok daha ileri aşamalara getirmek için Almanya’yla birlikte çalışmaya hazırdır." dedi. 

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yaşanan ivmeye de değinen Davutoğlu, "Yılın ortasında gerçekleşen Türkiye-AB zirvesi önümüzdeki dönem için tam anlamıyla bir dönüm noktası olmuştur. Bundan sonra her sene zirvelerde iki kez bir araya geleceğiz. Türkiye AB ilişkileri yeni bir ivme kazanacak. Burada da Türkiye-Almanya ilişkilerinin ortaya koyduğu performans belirli bir rol oynayacak." ifadelerini kullandı. 

‘DEAŞ'A KARŞI ALMANYA İLE TAM BİR İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ’

Davutoğlu, iki ülke arasındaki "olumsuz gündem"i ise "riskler ve tehditler bağlamında Türkiye ile Almanya'nın omuz omuza olması" şeklinde açıkladı. 

Terör saldırılarına ve tehditlere rağmen iki ülkenin daima beraber olacağına vurgu yapan Davutoğlu, "Bugün buradan içişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız ve ilgili bakanlıklarımız ile verdiğimiz ana mesaj, ülkelerimizin huzurunu ve Avrupa’nın ve İslam’ın huzurunu kim bozmaya niyet ederse karşılarında Türkiye ve Almanya’yı birlikte omuz omuza bulacaktır." dedi. 

Başbakan Davutoğlu ayrıca, "Türkiye ve Almanya, DEAŞ, PKK, DHKP-C gibi örgütlere karşı tam bir işbirliği içinde barışı istikrarı ve demokrasiyi koruma konusunda kararlıdır." açıklamasında bulundu. Davutoğlu, bu çerçevede IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen mücadele konusunda, Almanya’nın Türkiye’ye vermiş olduğu desteğe teşekkür etti. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Alman Vekil Jan Van Aken: Sur’da korkunç şeyler gördüm

SONRAKİ HABER

Yaralı Cihan Karaman, alınmasını istediği yere top atışı yapıldığı için alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...