22 Ocak 2016 16:35

AYM, sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebini beşinci kez reddetti

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar verdi. AYM, bu karar ile birlikte beşinci kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu.

Ekrem Şen, Nazmiye Şen, Kadir Şen ve Cennet Şen 12 Ekim 2015’te yakınları olan on iki yaşındaki Helin Hasret Şen’in yaşanan silahlı çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten Şen ailesi 31 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 

Tedbir talebinin reddine karar veren AYM gerekçeli kararında şu ifadelere yer aldı: “Somut olayda başvurucular, sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşamlarının tehlike altında olduğunu ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ileri sürmektedirler. Sur Kaymakamlığı, başvurucuların yasak ilan edilen bölgeden ayrılarak başka bir ilçede kiraladıkları evde ikamet ettiklerini, ‘sadece evlerine yeni eşya almak’ için yardım taleplerinin bulunduğunu ve başvuruculara temel ihtiyaçlarını karşılamaları için toplamda 1.900 TL nakdi yardım yapıldığını belirtmiştir. Ayrıca Kaymakamlığın bireysel başvuru yapıldıktan sonra bir kez daha başvuruculara nakdi yardım yapma kararı aldığı anlaşılmaktadır. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden sokağa çıkma yasağı nedeniyle başvurucuların yaşamlarının tehlike altında olduğuna ya da temel ihtiyaçlarının karşılanmadığına dair bir sonuca ulaşılamamıştır.

Başvurucuların yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik derhal tedbir kararı verilmesini gerektirecek nitelikte ciddi bir tehlike altında bulunmadıkları anlaşıldığından bu aşamada tedbir taleplerinin reddine karar verilmesi gerekir.”

AYM, bu karar ile birlikte beşinci kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu. AYM daha önce, Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur’da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerinin reddine karar vermişti. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

'PYD Türkiye’nin itirazlarına rağmen Cenevre’ye davet edildi' iddiası

SONRAKİ HABER

Can Dündar, Erdem Gül ve Tahir Elçi’ye demokrasi ve barış ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...