22 Ocak 2016 11:28

BES'ten sokağa çıkma yasağı raporu: Temel hak ve hürriyetlerin kullanımı ortadan kaldırılıyor

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. BES Diyarbakır Şubesinde açıklanan raporda bölgede devam eden savaş ortamına dikkat çekilerek, kolektif bir cezalandırma sürecinin yaşandığı vurgulandı.

BES, sokağa çıkma yasaklarına ve bölgede yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu bir basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda konuşan BES Genel Başkanı Fikret Aslan, Ortadoğu’da ve Türkiye’de devam eden çatışma ve savaşların tüm faturasının işçilere, emekçilere ve ezilen yoksul halklara çıkartıldığını ve başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin kullanımının ortadan kaldırıldığını ifade etti. Kürt illerinde tam bir savaş konseptinin devreye girdiğini ifade eden Aslan, “18 Ağustos 2015 tarihinden itibaren toplamda nüfusları milyonları aşan il ve ilçelerde adı konmamış bir sıkıyönetim uygulamasının uzantısı olarak sokağa çıkma yasakları herhangi bir anayasal ve hukuksal dayanak olmadan uygulanmaya başlanmış ve yüz binleri etkileyecek şekilde uygulama devam etmektedir. Ölü ve yaralı sayısının tam olarak tespit edilememesi, ölenlerin cenazeleri günlerce sokak ortasında kalmış, yaralanan vatandaşlarımız hastaneye götürülememiş bu nedenle can kayıpları yaşanmıştır” dedi.

‘TÜM HAKLAR KISITLANIYOR’

Yaşanan süreçte kamu emekçilerinin birçok hayati sorun yaşadığını ifade eden Aslan şunları kaydetti: “Yaşamın tüm alanlarını kısıtlayan yasaklar, Kamu Emekçilerinin ve ailelerinin düşünce ve eylem özgürlüklerini, ulaşım, güvenlik, eğitim, sağlık, örgütlenme başta olmak üzere tüm haklarını kısıtlamaktadır. Kamu Emekçilerinin ILO sözleşmeleri, Anayasa ve Yasalarla korunan sendikal örgütlenme ve eylem etkinlik hakları durdurulmuş, ihlal edilmiş ve engellenmiştir. Sokağa çıkma yasakları süresince yasak olan il ve ilçelere sendikal çalışmalar hiçbir şekilde yapılamamıştır. Üyelerin sorunları ve taleplerine ilişkin herhangi bir faaliyet yürütülememiştir. Üyelerimizin, Kamu Emekçilerinin ve ailelerinin can güvenliği yoktur, temel hak ve hürriyetler kısıtlanmış olup kullanılamamaktadır. Sokağa çıkma yasakları nedeniyle Cizre ve Silopi’de resmi olarak göç ettirilen Kamu/Büro Emekçilerinin nereye ve ne kadar süreliğine gönderildiği belirli değildir. “Hizmet içi eğitime gönderilen öğretmenler” olarak kamuoyuna yansıyan bu durum diğer kamu çalışanlarının da büyük bir kısmının başka illere gitmesi veya il içinde daha güvenlikli yerlere göç etmesi ile sonuçlanmıştır. Öğrenciler en temel haklardan olan eğitim hakkından mahrum bırakılmakta örneğin YGS başvuruları aksamaktadır. Sadece Cizre’de 3.000’den fazla öğrenci bu durumdadır.”

‘AYDINLARIN BİLDİRGESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ’

Kentlerin boşaltılmasının ve il merkezlerinin yerinin değiştirilmesinin sorunun çözümüne katkı sunmayacağını belirten Aslan, “Bilinmelidir ki bu yol nafile ve buradan çözüm çıkmaz. Aydınlarımızı vatan haini olarak gösteren siyasal iktidara buradan sesleniyoruz, çözümün yolu aydınlarımızın ortaya koyduğu barış bildirgesinin hayata geçirilmesinden geçmektedir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Hayata Dönüş' davası beraatla sona erdi

SONRAKİ HABER

Emekliliğe zorlanan memurlar sürgüne gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...