22 Ocak 2016 07:13

Silopi'ye gelen Fransız gazeteci: Avrupa ve AİHM katliama göz yumuyor

Silopi'de sokağa çıkma yasaklarını ve çatışmaları yerinde takip eden Fransız gazeteci Quetin Aliyadi, Bölge'de yaşanan katliamların yeterince duyurulmadığını söyledi. Aliyadi, gelecek için endişeli olduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin ve AİHM Bölge'de yaşanan katliamlara göz yumduğunu ifade etti.

Paylaş

Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasaklarını takip için Fransız gazeteci Quetin Aliyadi, 37 gün boyunca saldırıların sürdüğü Şırnak'ın Sİlopi ilçesindeydi. Aliyadi, daha önce Sur ve Cizre gibi yerlerde de bulunduğunu belirterek, sivil halkın büyük bir katliam ile yüz yüze olduğunu hatırlattı. Avrupa ülkelerinin, Türkiye'de yaşananlar karşısında köşeye sıkıştığını aktaran Aliyadi, AİHM'in Kürt kentlerinde yaşanan katliamlara göz yumduğunu ifade etti. 

'HALK İÇİN ÇABA SARF EDİLMİYOR' 
Bir süredir fotoğrafçısıyla birlikte bölgede bulunduğunu bilgisi veren Aliyadi, sokağa çıkma yasaklarının sivil halkı zor duruma soktuğunu aktardı. Aliyadi, kendilerinin de bu durumu onları nasıl etkilediğini görmeye çalıştıklarını kaydetti. Halk için yeterince çaba sarf edilmediğini dikkat çeken Aliyadi, onun için burada olduklarını ifade eden ve bölgede durumun iyi olmadığını kaydetti. 

Bölgede var olan durumun NATO ülkesi olan Türkiye'de yaşandığını belirten Aliyadi, Avrupan'nın bölgedeki yoğun saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşlar için köşeye sıkıştığını dile getirdi. Aliyadi, direnişin gündeme getirilmesinin ve insanlara duyurlmasından zayıf kalındığına değinerek, herkesin bölgede yaşananlara duyarlı olmasını istedi. 

'AVRUPA ÜLKELERİ VE AİHM GÖZ YUMUYOR'
Avrupa ülkelerinin ve AİHM'in yaşananlara göz yumduğunun altını çizen Aliyadi, herkesin gelip Bölge'yi yerinden takip etmesini istedi. Aliyadi, "Gelip buradaki durumu görmeleri gerekiyor, ama onları yansıtmaları konusunda da yeterince özgür değiller. Burada yaşanalara tamamen göz yumulmuş durumda. Herkesin buraya gelip sivilerin hayatını nasıl kaybettiğini görmesi gerekiyor. Ve onların yaşam alanlarının nasıl yok edildiğini görmesi gerekiyor. Buna tanık olarak anlatmaları gerekiyor. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sözün ustası Tahsin Yücel’i kaybettik

SONRAKİ HABER

AKP Burdur il başkanı istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...