22 Ocak 2016 00:58

‘Batıdakiler karne alıyor biz okula bile gidemedik’

Ateş altında, okulsuz ve öğretmensiz bir dönem geçiren Cizreli ve Silopili öğrenciler karne alamayacak. Öğrenciler 'Yaşamak, okula gitmek istiyoruz' diyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Ankara

Bugün milyonlarca öğrenci karne heyecanı yaşarken sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre ve Silopi’deki öğrenci karne heyecanı yaşamayacak. İki ilçede bulunan öğrencilere telefonla ulaştık ve duygularını sorduk. Bu dönem neredeyse hiç okula gidemediklerini, gittiklerinde ise silah sesleri altında eğitim gördüklerini anlatan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kentten gönderilen öğretmenlerinin geri dönüp dönmeyeceğini merak ediyor. Öğrenciler, “Biz artık okula gitmek, karnemizi almak istiyoruz. Ölmek istemiyoruz” diyor. 

‘SINAVDAN ÜMİDİMİ KESTİM’

Yasağın kısmen kalktığı Silopi’de telefonla görüştüğümüz 12. sınıf öğrencisi Neçirvan, ilk olarak yaralarını sarmaya çalıştıklarını söyledi. Bu sene gireceği YGS başvurusunu yapamayan Neçirvan “Çatışmalardan dolayı aylardır ne okula ne de dershaneye gidebiliyoruz. Bu nedenle bu sene sınavdan ümidimi kestim. Telafi eğitimi yapacaklarmış ama bu da bizim için yeterli olmayacak” dedi. Telafi eğitimine gidip gitmeyeceğini sorduğumuz Neçirvan, “Ailemden uzaklaşmak istemiyorum ama sınavda başarımı artırmak için gitmek zorundayım” dedi. 

‘ÖĞRETMENLERİMİZ GERİ GELECEK Mİ?’

Bu dönem yapılan TEOG sınavından yasaklardan ve çatışmalardan dolayı istediği puanı alamayan Cizreli Seher de “Bu yıl neredeyse hiç okula gidemedim. Gittiğimde de silah ve çatışma seslerinden ders işleyemeden evlerimize geri döndük. Bu koşullarda girdiğim sınavda istediğim puanı alamadım” dedi. İkinci dönem yapılacak sınava hazırlanmak istediğini belirten Seher “Çatışmalar ve yasaklar ile geleceğimizle oynadılar. Bu şartlar altında başarılı olmamızı nasıl istiyorlar? Batıda yaşıtlarım bugün karnelerinin nasıl olduğunu merak edip öyle okula gidiyor ama burada ben ve arkadaşlarım ‘Acaba yasak ne zaman kalkacak? Kalktığında öğretmenlerimiz geri gelecek mi’ merakı içindeyiz” dedi.

‘SİLAH SESLERİNE ALIŞTIM’

“Okulumu, arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi özledim. Hayat normale dönsün ve eskisi gibi okuluma gideyim” diyen 9 yaşındaki Cizreli Beyza ile konuşurken silah seslerini rahatlıkla duyabiliyorduk. Daha önce konuştuğumuzda silah seslerinden korktuğunu söylediği için Beyza’yla sohbetimizi bitirmek istiyoruz ama Beyza artık silah seslerine alıştığını söylüyor. “Aylardır silah sesleri susmadı. İlk başlarda bir odadan diğer odaya gidemiyordum ama şimdi alıştım. Her gün benle yaşıt çocuklar ölüyor. Arkadaşlarımın ölüm haberini almak istemiyorum. Karne haberlerini almak istiyorum” dedi.

İLK KARNESİNİ ALAMADI

Cizre’de 3 çocuğu öğrenci olan Şehriban isimli kadın ise öğretmenlerin, TEOG sınavına girecek oğlunun Mardin’e telafi eğitimine gönderilmesini istediğini ancak kendisinin kabul etmediğini söyledi. Şehriban, “Yasak halen devam ediyor ve durumumuzun ne olacağı belli değil. Bir kızım da bu yıl ilkokula başladı. Kızım bu yıl okula gidemedi. Sürekli ne zaman okula gideceğini soruyor. Geçtiğimiz gün televizyonda karnelerle ilgili haber görünce ağlamaya başladı. Kızım ilk karnesini alamadı. Şu an okuldan ve eğitimden çok çocuklarımın can güvenliği için endişeliyim” dedi. 

ON BİNLERCE ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKI GASBEDİLDİ

Kürt kentlerinde süren sokağa çıkma yasakları nedeniyle on binlerce öğrencinin eğitim hakkı gasbedildi. Sokağa çıkma yasakları kapsamında Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41 bin 127 öğrenci, Silopi’de ise 68 okulda öğrenim gören 39 bin 128 öğrenci olmak üzere toplam 80 bin 255 öğrenci ve 2 bin 991 öğretmen süreçten etkilendi. Cizre ve Silopi’deki öğretmenleri ‘hizmet içi eğitim’ diyerek memleketlerine gönderen MEB, yarıyıl tatilinde 12. sınıf öğrencilerine telafi eğitimi yapılacağını duyurdu. 12. sınıf öğrencilerinden ‘gönüllü’ olanlara, yarıyıl tatili süresince 15 günlük YGS’ye hazırlık kursu açılacağı duyuran MEB, kursa katılmak isteyen öğrencilerin Mardin merkez ya da Midyat’taki pansiyon okullara yerleştirileceğini ifade etti. 

‘ÖĞRETMENLER HİZMET İÇİ EĞİTİM ALMADI’

Silopi’de bir ortaokulda çalışan ve aynı zamanda idareci de olan ismini vermek istemeyen bir öğretmenle de bu dönemde eğitim alanında yaşananları konuştuk. Sokağa çıkma yasağının ilanından hemen önce hizmet içi eğitim bahanesiyle memleketlerine gönderilen öğretmen, “Şu ana kadar hiç bir eğitim almadık. Geldiğimden beri milli eğitimden konu hakkında bir bilgi ya da talimat almadım. Zaten bu eğitimler sene başında olur. Hiçbir zaman dönem ortasında yapılmaz” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığından telafi eğitimi için kendilerine herhangi bir resmi tebligat ulaştırılmadığını da söyleyen öğretmen, “Konu ile ilgili bakanlık müşteşarının İlçe Milli Eğitim Müdürüne sözlü talimatı dışında bir talimat olmadı. Bizler okullarımıza gitikten sonra yazılı tebliğ'de bulunacaklarmış. Birçok okul eğitim öğretime hazır değil zaten sömestr tatilinde  bu okulların onarılması için biz idarecileri ilçeye geri çağırdılar” dedi.  

Verilecek telafi eğitimi ve ikinci dönem eğitimin nasıl olacağı konusunda kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini vurgulayan öğretmen “Hiçbirşeyi bize açıklama yapılmıyor. Ikinci yarıyıl başladığında kayıp bir ayın devamı  mı olacak yoksa direk ikinci dönememi gececeğiz direk hiçbir şekilde bize bilgi vermiyorlar” şeklinde konuştu. 

TELAFİ EĞİTİMDEN ÖNCE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLSİN

Telafi eğitimi için öğrenci velileriyle görüşemediklerini belirten öğretmen “İnsanlar canlarını mallarını kaybetmişken biz nasıl olurda çocuklarınızı başka şehirlere gönderin teklifinde bulunuruz” dedi. Öğretmenler olarak telafi eğitiminin başka şehirlerde yapılmasını doğru bulmadıklarını söyleyen öğretmen, çocukların bu eğitime katılacak psikolojilerinin olmadığını ve öncelikle çocuklarının savaş travmasını atlatmaları için  psikolojik destek verilmesine yönelik çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Öğretmen “Sınavlardan derslerden önce asıl yapılması gereken budur. Bu uygulamanın hiçbir pedogolojik alt yapısı ve gerçekliği yoktur” dedi.

ESKİ YAŞAMLARINA DÖNMELERİ ZAMAN ALACAK 

Öğrencileri ve velileriyle sürekli iletişim halinde oldukarını belirten öğretmen  “Her görüşmelerinde veliler yaşananların biran önce bitmesini istediklerini söylüyorlar. Çocukların yaşananlardan zazar gördüğünü ve bu duurmda eğitimin nasıl yapılacağını soruyorlar. Daha doğrusu her görüştüğümüzde bize feryatlarını dile getiyorlar” diyerek öğrenci velileri ile geçecen konuşmaları anlattı. Öğrencilerin psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen öğretmen öğrencilerin eski yaşamlarına dönmesinin zaman alacağını ifade etti. 

Kimsenin hiç birşey olmamış gibi derslere başlamalarını beklememesi gerektiğini söyleyen öğretmen, “Çocukların yaşadıklarını yaralarını sarmaları ve bu travmadan çıkarmak  konusunda okulumdaki öğretmen arkdaşlarımla sürekli konuşuyoruz. Çocuklara barış kelimesin gerçekliğini  yeniden kazandırmak gibi bir fikrimiz var” diye konuştu. Son dönemde yaşananları birçok meslektaşının daha önce karşılaşmadığı bir durum olmasından dolayı nasıl hareket edeceklerini bilmediklerini söyleyen öğretmen, “Nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Şuan için sadece çocuklara ders dışında da fazla zaman geçirmeye çalışacağız ve öğretimden çok eğitime ağırlık  vereceğiz. Okullar açıldığında arkadaşlarla tekrar oturup neler yapacağımızı konuşağız” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde bakanlık oyunu

SONRAKİ HABER

Davutoğlu basın özgürlüğünde herhangi bir engelleme ve sınırlamanın olmadığını iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...