22 Ocak 2016 00:54

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde bakanlık oyunu

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Karabağlar’ın Cennetçeşme ve Limontepe bölgelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 101 hektarlık alan üzerinde yürütülen ve halk tarafından yargıya taşınan kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili davada halk lehine karar çıktı ancak bakanlığın mevcut planları iptal etmesi mahkeme kararını boşa düşürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iptal ettiği Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinin kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili açılan davada karar çıktı. Bölge halkının plana itirazını haklı gören mahkeme, yargılama giderleri olan 180 liranın Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınarak halka verilmesine karar verdi. Ancak, bakanlığın eski planları iptal ederek yeni planları askıya çıkarması nedeniyle halkın kentsel dönüşüme yönelik iptal talepleri havada kalmış oldu.

‘ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZDEN KORKTULAR’

Kararı gazetemize değerlendiren Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, kazandıkları yargı zaferinin bölgede yaşayan vatandaşlar için bir kazanım olduğunu ancak bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. 101 hektarlık alan için hazırlanan yeni imar planlarıyla ilgili itiraz sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Ecevit, mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Cennetçeşme ve Limontepe’de ne yazık ki değişen bir şey yok. Yine mağduruz, yine eziyet çekiyoruz. 4 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm eziyeti ve belirsizlik aynen devam ediyor. Binlik ve beş binlik planlara bir kez daha itiraz ettik ve sonuç bekliyoruz. Ancak ne yazık ki, itirazlarımıza cevap dahi gelmedi. Örgütlü gücümüzden korktular ve mahkemeden çıkacak olası bir yürütmeyi durdurma kararından kaçmak için planları iptal edip aynısını yeniden askıya çıkardılar. Bu hukuk değil hukuksuzluktur, yargıyı kandırmaktır. İmar planları için itiraz süresi doldu. Bir kez daha iptal davası açacağız ve hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

‘HAZIRLANAN İLK PLANLAR NEDEN İPTAL EDİLDİ?’

Yapılan yeni imar planlarıyla ilgili olarak da iptal davası açmaya hazırlandıklarını açıklayan Dernek Başkanı Halil Ecevit, “İtirazlarımızın ardından bir kez daha plan çalışması yaptılar. Ama bir kez olsun gelip neden itiraz ettiniz, talepleriniz nedir diye soran olmadı. Aksine görüştüğümüz il müdürlüğü yetkilileri bizi kentsel dönüşümü provoke etmekle, şov yapmakla suçladırlar ve bizle görüşecekleri bir şey olmadığını dile getirdiler. Bu mu adalet? İtiraz ettik diye adeta vatan haini ilan edildik. Biz vatandaşlık hakkımızı kullandık. Anayasal hakkımızı arıyoruz. 60 yıldır burada yaşıyoruz. Hak, hukuk, adalet nerede? Hazırlanan ilk planlar neden iptal edilmiş? Hangi gerekçeden ötürü yeni düzenlemeye gidildi? Madem planlarınız doğruydu, neden iptal ettiniz? Bakanlığın özrü kabahatinden beter. Aslında bir yargı zaferi elde ettik. Biz bu eziyete dur demek için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. 18 Kasım’da ise bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 2. kez, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. Askıya çıkmış olan planlar genel olarak boş alan üzerinde bulunmaktadır. Bakanlık, yapı stoku oluşturarak proje kapsamında hak sahiplerini bu bölgeye yapılması planlanan konutlara taşımak istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Renault'un rekor satış açıklamasına işçiden tepki: Bu rekoru biz sağladık ek zam hakkımız

SONRAKİ HABER

‘Batıdakiler karne alıyor biz okula bile gidemedik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...