22 Ocak 2016 00:52

Renault'un rekor satış açıklamasına işçiden tepki: Bu rekoru biz sağladık ek zam hakkımız

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Oyak Renault Grubu 2015 yılını dünya pazarında satışlarının rekor bir seviyeye ulaştığını açıkladı. Renault fabrikası üç senedir satış hacmini artırırken işçilerin ek zam taleplerine kulak tıkamaya devam ediyor. Asgari ücret artışı sonrası ek zam talebiyle eyleme geçen Renault işçileri yemekhanede ses çıkarma ve vardiya çıkışlarında toplu yürüyüşleriyle tepkilerini dile getiriyor. Rekor açıklamalarına tepki gösteren işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor. 

Renault grubunun rekor açıklamalarını sorduğumuz işçiler; “Şirketin her geçen gün büyüdüğünü ama bizim küçüldüğümüz bir dönem yaşıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Mayıs ayından bu yana ücretlerinin iyileştirilmesi için mücadele verdiklerini hatırlatan 10 yıllık bir Renault işçisi, şunları söyledi. “Bizim bu mücadelemizi görmezden gelip fabrikayı yok oraya yok buraya taşırız tehtitleriyle bizi sindirmeye çalıştılar. Ama biz birbirimize kenetlendik ve sindirmelerine izin vermedik. Bugün görüyoruz ki yaptıkları tehditlerin ne kadar boş olduğunu, çünkü rekor üstüne rekor kıran bir şirket böyle bereketli yeri bırakıp da gider mi?”

On gündür ek zam talebi için fabrikada eylemler yaptıklarını ama yönetimin buna kulak tıkadığını söyleyen bir başka Renault işçisi ise “Kriz dönemlerinde işverenler bize gelip kriz var şu sözleşmeyi gelin bir kez daha konuşalım, zam olmasın bu dönem demesini biliyorlar. Şimdi dünya pazarında bu kadar rekor kırdılar biz de onlara çağrıda bulunuyoruz: Siz bu kadar kâr yaptınız. Size bu rekorları bizler sağladık, gelin bu kârı paylaşalım. Hep bana hep bana nereye kadar!” İşçilerin artık eskisi gibi olmayacağını ve susmayacağını söyleyen Renault işçisi, “Hakkımızı alana kadar biz mücadele vereceğiz siz de göreceksiniz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dayanışma içinde yeniden gazetecilik

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde bakanlık oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...