21 Ocak 2016 14:16

Van’da emekçilerin açlık grevi devam ediyor

Paylaş

Van'da KESK, DİSK ve TMMOB’a üye emekçiler, Bölgede yaşanan savaş ve sivil ölümlere karşı ‘Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin’ şiarıyla başlattığı beş günlük dönüşümlü açlık grevi devam ediyor. 

Gazetemize konuşan KESK, DİSK ve TMMOB’a üye emekçiler bölgede süren çatışmalarda özellikle çocuk ve kadın ölümlerine karşı bu eylemi başlattıklarını belirtiyorlar.

‘HENDEK VE BARİKATLAR BAHANE EDİLEREK İNSANLAR ÖLDÜRÜLÜYOR’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, Rojava’da Kürtlerin elde ettiği kazanımların ardından devletin 24 Temmuz’dan sonra Kürtlere ve Kürt hareketine yönelik saldırılarının başladığını ve arttığını söyledi. Hendeklerin, barikatların bahane edildiğine dikkat çeken Bakır şunları söyledi: “Hendekleri, barikatları bahane ederek başlatılan savaşta birçok insan hayatını kaybetti. Özellikle kadın, çocuk ve yaşlıların ölmesi birçok tartışmalar yarattı. Savaş öyle bir hal aldı ki artık insanlar cenazesini dahi sokaktan alamaz hale geldi. Bu bölgede bir katliam yaşanmaya başladı. Bir çok ilçede sokağa çıkma yasakları neredeyse iki ayı doldurmak üzeredir. Bizde Van’da KESK, DİSK ve TMMOB olarak Cizre, Nusaybin, Sur ve diğer ilçelerde yaşanan savaşa karşı hem seslerini duyurmak, hem de onların direnişine destek vermek amacıyla 5 günlük bir açlık grevine başladık.”

Sokağa çıkma yasaklarının 50 günü bulduğunu hatırlatan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik ise, “umarız ki bu eylemimize AKP iktidarı kulak tıkamaz. Bütün bu eylemleri görmezden gelmez. Görüldüğü gibi bölgede ciddi anlamda hak ihlalleri yaşanıyor. İnsanların cesetleri onlarca gün sokaklarda kalıyor ve insanlar bu sokaktaki cenazelerini dahi alamıyorlar. Eğer bu savaş böyle sürerse bizde eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

‘ÇOCUKLARIN AÇ KALMASINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN AÇLIK GREVİ ÖNE ÇIKTI’

Başlattıkları eylemde sokağa çıkma yasaklarının olduğu yerlerdeki insanların açlığına da dikkat çekmek istediklerini dile getiren DİSK Genel İş üyesi Kadir Toprak,  “Bilindiği üzere sokağa çıkma yasakları sadece imha politikalarıyla yürümüyor aynı zamanda açlıkla terbiye ve imhaya kadar yürütülen bir sistemle de mücadele ediyoruz. Özellikle Cizre ve Surda çocukların, insanların açlığına dikkat çekmek için bir nevi açlık grevini özellikle ön plana çıkardık. Amacımız bu savaşı direnerek kırmak ve sekteye uğratmak” diye konuştu.

‘AKAN KANIN DURMASI İÇİN DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM’

Açlık grevindeki emekçilerden Deniz Yavuncu ise emek ve demokrasi güçleri olarak bölgede yaşanan ölümlere dikkat çekmek için açlık grevine başladığını belirtti. Katliamlara karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini belirten Yavuncu, “Duyarlı tüm demokrasi güçleri ve vicdan sahibi tüm insanları buraya destek vermeye dayanışma göstermeye davet ediyoruz. En azından yaşanan acılara ve ölümlere bir nebze olsun ses olabilmeyi yaşanan feryatlara kulak verebilmeyi ve bu toplumun genelinde olan tepkisizliğe de bir farkındalık yaratmaktır amacımız. Tabi ki biz akan gözyaşlarının, akan kanında bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sur halkı anlattı: Yolda yürürken bile insanlar vuruluyor

SONRAKİ HABER

Cizre'de yaralanan Helin Öncü Şırnak'a getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...