21 Ocak 2016 13:47

Buazizi’den sonra Yahyaoui de fitili ateşledi: Tunus’ta gençler isyanda!

İşsizliğe karşı başlayan eylemler ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüştü. Uzmanlar protestoların, 2011’de Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen ve Zeynel Abidin Bin Ali’nin iktidarına son veren eylemlere benzediği görüşünde.

Paylaş

Muhammed Buazizi’nin, 17 Aralık 2010’da kendisini yakmasıyla Ortadoğu’da ayaklanmaların başladığı Tunus’ta gençler yeniden ayakta.Tunus’un, Cezayir’e sınır Kasrin vilayetinde işsizliğe karşı başlayan eylemler ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüştü. Eylemlerin başladığı Kasrin’de salı günü yaşanan çatışmalarda bir polis yaşamını yitirdi. Uzmanlar protestoların, 2011’de Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen ve Zeynel Abidin bin Ali’nin iktidarına son veren eylemlere benzediği görüşünde.

İŞSİZLİK İNTİHARA SÜREKLEDİ

Tunus’ta eylemlerin başlaması Muhammed Buazizi’nin kendisini yakarak intihar etme süreciyle benzerlik taşıyor. Cumartesi günü Kasrin kentinde Ridha Yahyaoui isimli genç işsizlik yüzünden intihar etti. İsminin iş için başvurduğu bir kurumun listesinde bulunmadığını gören Ridha Yahyaoui bir telgraf direğine tırmandı ve intihar etme tehdidinde bulundu. Yahyaoui direğin üstündeki tellere dolandı ve elektrik çarpması sonucu yaşamanı yitirdi. 

Mohamed Buazizi, bir belediye görevlisi tarafından tezgahına el konulmasının ardından 2010 yılında kendini yakarak intihar etmiş ve Buazizi’nin ölümü Diktatör Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesine yol açan eylemleri tetiklemişti. 

İŞSİZLİK ARTTI!

Tunus’ta işsizliğe tepki olarak başlayan protestolar ülke çapına yayıldı. Ülkede 2010’da yüzde 
12 olan işsizlik, 2015’te yüzde 15’in üzerine çıktı. İşsizlerin en az üçte birini üniversite mezunları oluşturuyor. Hükümet, eylemlerin ardından Kasserine kentindeki 6 bin gence iş için harekete geçtiğini duyurdu. 

Tunus hükümeti hafta sonundan bu yana ülke genelinde yayılan eylemleri sakinleştirmek için bir dizi tedbir planı açıkladı. Acil bir kabine toplantısının ardından konuşan Hükümet Sözcüsü Halid Chouket “5 bin kişilik yeni bir istihdam planı” açıkladı.

‘İş, özgürlük ve onur’ sloganları atan gençler, hükümetin işsizliğe çözüm bulmakta yetersiz kaldığını belirtiyor. Euronews’e konuşan bir genç durumu “Çalışma hakkımızı savunuyoruz. Hükümete sesimizi duyurmanın tek yolu çatışma. Başka türlü duymuyorlar. Beş yıldır soruyoruz zaten ama henüz cevap vermediler. Biz 8 kişilik bir aileyiz. Peki geçimimizi kim sağlıyor? Kız kardeşim üniversite diploması olmasına rağmen sokak temizlikçisi olarak çalışıyor. 8 kişi için 234 dinar (110 dolar), buna inanabiliyor musunuz? Evimizde kiracıyız ve ev sahibi üç yıldır bizi sokağa atmaya çalışıyor. Benim için her gün doğumu yeni bir umut değil artık.” şeklinde özetledi.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler Antalya Belediyesi önünden seslendi: İlhan Karakurt yalnız değildir

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan cihatçı heyetini belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...