21 Ocak 2016 07:39

Bayık: 3'üncü Cenevre toplantısı da sonuçsuz bırakılmak isteniyor

Toplanması beklenen 3'üncü Cenevre Konferansı'na ilişkin yazı kaleme alan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Türkiye'nin başını çektiği bir grubun, Kürtlerin de içinde olduğu Demokratik Suriye Meclisi'ni bu toplantıdan dışlamayı hedeflediğine dikkat çekti.

Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, toplanması beklenen 3'üncü Cenevre Konferansı'na ilişkin Azadiya Welat gazetesindeki köşesinde yazı kaleme aldı. Bayık'ın, "3. Cenevre Toplantısı da sonuçsuz bırakılmak isteniyor" başlıklı yazısının bir kısmı şöyle: 

'EN BÜYÜK ENGEL TÜRKİYE'
Suriye'de şimdiye kadar yeni bir siyasi sistemin kurulması önünde en büyük engel Türkiye ve kontrolündeki çete gruplardır. Çünkü ne Türkiye ne de bu çetelerin Suriye'nin demokratikleşmesi diye bir sorunu vardır. Türkiye Kürtler hak elde etmesin de nasıl bir Suriye olursa olsun yaklaşımı içindedir. Bu çete grupları da hem Türkiye gibi Kürt düşmanlığı yapıyorlar, hem de kendi hegemonyalarında bir Suriye hedefliyorlar. İşte bu yaklaşımlar nedeniyle Suriye'de kaosu aşıp yeni bir Suriye'nin kurulmasına yönelik adım atılamıyor. Türkiye herkese 'ya benim istediğim gibi olur ya da Suriye'de bu iç savaş bitmez' biçiminde bir şantajda bulunuyor. Türkiye'nin bu şantajı aşılmadığı müddetçe yeni bir Suriye'nin oluşturulması mümkün değildir. 

Suriye'de şu anda demokratikleşme ve yeni Suriye projesi olan tek güç Rojava Devrimci Güçlerinin de içinde bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi'dir. Geçen ay Suriye'de Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Türkmenlerin, Çerkezlerin, Ermenilerin, sol güçlerin içinde bulunduğu bir demokratik Suriye Meclisi oluşturuldu. Tüm Suriye ile ilgili bir demokratikleşme projesi sunan bu Meclis, Suriye'deki en dinamik demokrasi güçlerini çatısı altında bulundurmaktadır. Bu güçlerin etkili biçimde içinde yer almadığı hiçbir siyasi proje Suriye'yi demokratikleştiremez. Bugüne kadar Suriye'de IŞİD'e karşı en büyük direnişi gösteren, Suriye'de demokratikleşmenin zeminini yaratan Kürtlerin özgür ve demokratik yaşamını güvenceye almayan hiçbir siyasi proje Suriye'yi demokratikleştiremez. 

Şimdiye kadar Suriye ile ilgili birçok konferans ve toplantı yapıldı; ama sonuç alınamadı. Cevrede iki toplantı yapıldı; sonuç alınamadı. Muhalif olarak bu toplantıya katılanların bir demokratik Suriye projesi olmadığı için bu toplantılardan bir sonuç çıkmamıştır. Kürtler Suriye'nin en demokratik dinamiği olduğu halde, bu toplantılara alınmaması, daha baştan bu toplantıların temelsiz ve sonuçsuz kalmasını doğurmuştur. 

'DEMOKRATİK SURİYE MECLİSİNİ DIŞLAMAYI HEDEFLİYORLAR' 
Birleşmiş Milletlerde ateşkes ve müzakere yoluyla çözümü hedefleyen bir Suriye tasarısı onaylandı. Bu tasarıda ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin gibi 5 daimi konsey uzlaşmıştı. Şimdi bu tasarıya dayanarak 3. Cenevre Konferansı yapılacaktır. Ancak Türkiye ve Türkiye'ye bağlı gruplar, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler 3. Cenevre'nin de boşa çıkması için çaba harcamaktadırlar. Kürtlerin de içinde olduğu Demokratik Suriye Meclisi'ni bu toplantıdan dışlamayı hedefliyorlar. Böylece Demokratik Suriye Meclisi'nin Suriye'deki tüm güçleri uzlaştıracak Suriye'yi demokratikleştirme projesinin 3. Cenevre toplantısının gündemine girmesini engellemeye çalışıyorlar. Aslında bu, Türkiye ve işbirlikçisi güçlerin Suriye'nin demokratikleşmesini engelleme çabasıdır. 

Türkiye, Suriye'nin demokratikleşmesinden korkuyor. Eğer Kürtler demokratik Suriye içinde temel haklarını elde ederlerse, bunun Türkiye için emsal olacağını düşünüyor. Bu nedenle sadece Türkiye içinde değil, Suriye'de olduğu gibi Türkiye dışında da Kürtlerin hak kazanmasını istemiyor."

 

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de özel harekatçılar bir kadını yaraladı

SONRAKİ HABER

9 yaşındaki Mert'in katilini savunmayan avukat beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...