21 Ocak 2016 07:15

İngiliz Akademisyen: İrlanda'da önce özerklik tanındı, sonra silahlar sustu

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İngiliz Chris Stephanson, İrlanda sorunu konusunda geçmişte Britanya Devleti'nin düştüğü kimi hatalara bugün Kürt meselesi üzerinden Türkiye'nin düştüğünü ifade etti. İddia edilenin aksine İrlanda'da silahların özerkliğin kabul edilmesinden sonra sustuğunu söyleyen Stephanson, özyönetim talebinin Kürt halkının en doğal hakkı olduğunu belirtti.

Paylaş

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri öğretim üyesi İngiliz Chris Stephanson, yaşanan savaşı 30 seneyi aşan bir çatışma dönemi içerisinde binlerce kişinin yaşamını yitirdiği İrlanda süreci üzerinden yorumladı.

Kuzey İrlanda'da yaşayan Katoliklerin, 1964'de Protestanların ve devletin saldırılarına karışı kendilerini korumak için bugün Kürtler gibi şehirlerinde hendek ve barikatlar kurarak savunmaya geçtiklerini söyleyen Stephanson, geçmişte Britanya Devleti'nin düştüğü kimi hatalara bugün Türkiye'nin düştüğüne tanıklık ettiğini ifade etti.

Kürtlerin, devletin hak gaspına karşı silahlı mücadeleye başvurduğunu ifade eden Stephanson, çatışmasız bir ortama dönük isteğin her şeyden önce halkların haklarının gasp edilmemesinden geçtiğinin altını çizdi. Stephanson'a göre, bunun yolu da halkların dil ve kültürel haklarının ya da kendilerini yönetme taleplerinin karşılanmasından geçiyor. 

'TÜRKİYE MÜZAKEREDE İRLANDA'DAN DERS ÇIKARMALI' 
Talep edilen özerk yönetimlerin oluşturması halinde silahlı çatışmanın da kendiliğinden ortadan kalkacağını vurgulayan Stephanson, bu adımı atmak yerine hükümetin, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile oturulan müzakere masanın devirme yolunu tercih ettiğini kaydetti. Masanın devrilmesinin bugünü doğurduğunu belirten Stephanson, bu noktadan geri dönmek içini ise İrlanda'da çıkarılan sonuçlardan ders alınması gerektiğini söyledi.

Stephanson'un bu noktada üzerinde durduğu önemli bir konu ise, Hükümet yetkililerinin Kürt meselesinin çözümüne yönelik İrlanda'daki müzakere görüşmelerine atıfta bulunarak zaman zaman 'İrlanda'da silahlar betona gömüldü' söylemi. 

Bu söylemin yanlış olduğunu belirterek, o süreci "Türkiye devleti olaya yanlış bakıyor. 1998 yapılan Hayırlı Cuma anlaşmasından önce, müzakereler özerkliğin ve gücün paylaşmasıyla başladı. Polis ve askeri gücünün etkisizleştirmesi, anayasanın değiştirilmesi ile özerk hükümet kuruldu. Silahsızlandırma bu sürecin ardından geldi" sözleriyle anlatan Stephanson, buna rağmen insanları yanıltmanın ve 'silahları gömün' demenin bütünüyle "demagoji" olduğunu söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor'da ikinci Hami Mandıralı dönemi

SONRAKİ HABER

Cizre'de özel harekatçılar bir kadını yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa