20 Ocak 2016 12:26

Yardım dağıtmak Rojava Derneğine yasak, İHH’ye serbest

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Kürt kentlerinde aylardır süren abluka ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle birçok yurttaş evlerini terk etmek zorunda kaldı. Evlerini terk etmeyenler ise ablukadan dolayı gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Halka gıda ulaştırmak isteyen Bölge halkı, yerel kurum ve kuruluşlar bir yardım kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında toplanan yardımların sokağa çıkma yasağı olan bölgelere ulaştırılması ‘güvenlik’ gerekçesiyle engellenirken 72 İslami kurum ile İnsani Yardım Vakfının (İHH) başlattığı ‘Muhacirlere ensar (yardımcı) olalım’ yardım kampanyası için ise neredeyse çatışmalar durduruluyor ve bu kurumların faaliyet yürütmesi sağlanıyor. Yaşananları gazetemize değerlendiren Rojava Derneği Eş Başkanı Zarife Özbekle, bu duruma tepki gösterdi. 

Hükümetin bir yandan Kürt halkına karşı savaş yürütürken, diğer yandan yaptığı yardımla mağdur ettiği Kürt halkına sahip çıktığı izlenimi yaratmaya çalıştığını söyleyen Özbekle, “Bu şekilde kendisini dünya kamuoyunda Kürt halkına el uzatan, yardım eden bir hükümet olarak göstermek istiyor” dedi. Bu duruma yabancı olmadıklarını belirten Özbekle, “Biz Kobanêliler için kampanya başlattığımızda dünyanın dört bir yanından yardımlar geldi. Suruç’ta diğer belediyelerle birlikte çadır kentler yapıldı. Kobanê’den gelenlerin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı. Bu yardımlara AKP Hükümetinin hiçbir şekilde katkısı olmadı. Ama bize gelen yardımları Kızılay adına geçirmek zorundaydık. ‘Ya bu yardımlar geçmeyecek ya da Kızılay adına geçirilip öyle gidecek’ denildi. Biz bu yardımları oradaki mağdur insanlara ulaştırmak için Kızılay’a teslim ediyorduk. Sonra da bu ülkenin Cumhurbaşkanı televizyonlara çıkıp ‘Biz Suriyeli Kürt kardeşlerime bu kadar yardımda bulunduk’ diyordu” şeklinde konuştu. 

CENAZELERİN ALINAMADIĞI SOKAKLARA İHH GİRİYOR!

“Bir yandan Kürt halkını öldürüyorlar, insanlar cenazelerini sokaktan alamıyor, cenazeler sokakta bekletiliyor diğer yandan gıda yardımı dağıtıyorlar” diyen Özbekle, “Bölgeden gönderdiğimiz yardımlar can güvenliği olmadığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre girişinde engellenip bekletilirken, insanların cenazelerini almalarına dahi izin verilmeyen bu sokaklara İHH’nin yardım yapabilmesi hükümetin kirli savaş politikasının parçasıdır” şeklinde konuştu. Özbekle, “Bu yardımları İslamiyet adına yaptıklarını söyleyen kurumlar ve İHH bu katliamlar yaşanırken neredeydi? Bizim gönderdiğimiz yardımlar ‘Güvenlik’ gerekçesiyle engellenirken İHH’nin güvenliği nasıl sağlanıyor” diye sordu.

ROJAVA DERNEĞİNİN YARDIMLARINA ENGEL

Rojava Derneği Cizre Şube Başkanı Mehmet Birlik ise derneğin gönderdiği yardım kamyonlarının Silopi girişinde bekletildiğini söyledi. Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ile birlikte ilçe kaymakamıyla görüştüğünü söyleyen Birlik kaymakamın, kendi izinleri dışında yardım yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söylediğini aktardı. 

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te öldürülen 5 kişinin cenazelerinde işkence izleri

SONRAKİ HABER

Gazprom, Güney Akım anlaşmasını feshetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa