20 Ocak 2016 11:45

Eğitim Sen yazarlara veto iddiasının arkasında, İl Milli Eğitim yalanlıyor

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

“Yazarlar Okulda Projesi”ni yürüten öğretmenlere yollandığı iddia edilen ve Barış için Akademisyenlere destek veren edebiyatçıların okullara çağrılmaması yönündeki mesajı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yalanladı. Eğitim Sen ise ise iddiasının arkasında durdu. İddianın kaynağı olan Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şubeden görüştüğümüz bir yönetici, “İl koordinatörlerinin kendi aralarındaki mesajlaşmasından sızan bir şey. Meselenin aslı, kendilerine görev çıkaran insanların cadı avı başlatabilecek kadar cesaretlenmiş olması. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de tabii sözlü olan hiçbir şeyi kabul etmiyor” dedi.  

Barış için Akademisyenlere destek veren edebiyatçıların, “Yazarlar Okulda Projesi”ne dahil edilmemesi için uyarı mesajı geldiği iddia edilmişti. İddianın muhatabı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticisi gazetemize konuşarak iddianın doğru olmadığını ifade etti. Medya mensupları ve gazetemizi de eleştiren yönetici şunları söyledi: “İl Milli Eğitim sadece projeyi himaye ediyor. Yazarların seçimi, komisyonda yani ilçelerde biter. Mesajın haberleştirilmesi yanlış. Keşke haberleştirmeden bize de sorsaydınız. Öğretmenden giden bir cep mesajı. İl Milli Eğitimin resmi yazısı değildir. Bu mesaj bir öğretmenin attığı mesaj. Bizimle bağı olmayan ilginç bir yazı. Bunun haber yapılması bizi taraf durumuna getiriyor. Bu konjonktürde durum etik değil. Proje kapsamında hiçbir öğretmene böyle bir mesaj gitmedi. Herkesin Whatsapp’da arkadaş grubu var, bilmem neleri var. Bir Whatsapp grubuna giden mesaj. Bizim muhatap olduğumuz bir konu değil. Resmi yazı değil.”

‘WHATSAPP MESAJINDAN SIZDI’

İstanbul Eğitim Sen 7 No’lu Şubeden görüştüğümüz bir yönetici ise birilerinin kendisine görev çıkararak cadı avı başlattığını ifade etti. Yönetici şu şekilde konuştu: “Proje kapsamında her ilçede komisyon oluşturuluyor. Bu ilçedeki komisyonlardan bir kişi de ilde oluşturulan koordinasyon komitesinde yer alıyor. Komisyon sene başından itibaren okullara çağrılabilecek yazarları ve onların okunabilecek kitaplarını belirliyor. İlçe komisyonlarının kendi aralarında ve il koordinatörlerinin kendi aralarında Whatsapp grupları var. Avcılar’daki komisyon üyelerine bu Whatsapp mesajı geliyor. Buradaki koordinatör ‘İl Milli Eğitimden yazı geldi. Arkadaşlar çağırdığımız yazarları kontrol edelim. Ben listede bir tanesini gördüm. Biz de teröre destek vermiş olmayalım. Ama şu an emin değilim isim benzerliği olabilir’ diyor. Hatta yazı haber olunca bu adam Whatsapp grubunda şunu da ekliyor: ‘Komisyona teyit etmediği mesajı paylaşıyor. İl koordinatörlerin kendi aralarındaki mesajlaşmasından sızan bir şey. Ben size il koordinasyonundan listedeki isimleri teyit etmek için beklediğimi söylemiştim. Siz sendika aracılığıyla benim adımı basına vermişsiniz. Bundan sonra buradan hiçbir şey paylaşmayacağım.’

‘KENDİNE GÖREV ÇIKARANLAR VAR’

“Biz de bu yazı ortaya çıkınca İl Milli Eğitimle görüştük, böyle bir mesaj göndermediğini söyledi. İlçelerdeki milli eğitim müdürlükleriyle görüştük, onlar da kabul etmedi. İl Milli Eğitim ayrıca bize ‘Bu  bizim bilgimiz dışında. Yazıyla ilgili yasal işlem başlatacağız’ dedi. İlden mesajın kimin gönderdiğini bilmiyoruz. Biz sadece komisyondaki arkadaşlardan bilgi alabiliyoruz. Resmi olmayan bir şekilde kendi aralarında koordinatörler görev çıkarmışlar. Meselenin aslı kendilerine görev çıkaran insanların cadı avı başlatabilecek kadar cesaretlenmiş olması. İl Milli Eğitim de tabii sözlü olan hiçbir şeyi kabul etmiyor. Resmi yazı yok. Ama adam geliyor, resmi olmayan bir yazıyı komisyonla paylaşıyor.”

‘TEPKİ GELİNCE OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ’

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da olayı değerlendirdi: “Fikir özgürlüğü bu kadar tartışılırken suç işliyorlar. Yazarların tamamını hedefe koyan biz yazı. Konu hemen basına yansıdı.  Muhtemelen olayın üstünü örtmeye çalışıyorlar. Milli Eğitim Müdürlüklerinden bağımsız bir olay olduğunu pek düşünmüyorum. Önce ortaya bir şey atılıyor. Sonra tepki gelince geri adım atılıyor, ‘Biz yapmadık’ noktasına geliyorlar. Biri mesajı yolladı; tepki gelince olayın üstü örtülmeye çalışıldı.” 

 

ÖNCEKİ HABER

OGM madenleri karıştırdı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Aydın geçinenler çeyrek porsiyon kıymetinde dahi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...