19 Ocak 2016 14:30

Apple, Samsung ve Sony’ye çocuk işçi suçlaması

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Samsung, Apple ve Sony gibi şirketleri, ürünlerinde kullandıkları madenlerin çıkarılmasında çocuk işçiler kullanılıp kullanılmadığını denetlememekle suçladı. Şirketler Af Örgütü’nün suçlamalarını reddetti.

BBC’nin haberine göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kobalt madenciliği ile ilgili bir rapor yayımlayan Af Örgütü, yedi yaşlarındaki çocukların bile tehlikeli koşullarda çalıştırıldıklarını belirledi. Kobalt, elektronik cihazlarda kullanılan lityum iyon pillerinin en önemli bileşiklerinden biri. Dünyadaki kobaltın yüzde 50'sinden fazlası Kongo’da üretiliyor.
Af Örgütü'ne göre, madenlerde çalışan işçiler uzun süren sağlık sorunları ve ölümle sonuçlanabilecek kaza riskiyle karşı karşıya bulunuyor. 

40 BİN ÇOCUK İŞÇİ

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Kongo'nun güneyindeki madenlerde yaklaşık 40 bin çocuk işçi çalıştırıldığını tahmin ediyor.

Apple şirketi Af Örgütü'nün raporuna cevaben, çocuk işçi çalıştıranlardan malzeme teminine asla hoşgörü gösterilmediğini ve buna karşı önlemler uygulandığını savundu. Samsung da iddiaları reddetti. Sony ise “üretim yerlerinde insan hakları ve çalışma koşulları ile ilgili sorunları çözmek için üreticilerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hrant son olmadı, katliamlar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Olmayan örgütten yargılanan Dinçer tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...