19 Ocak 2016 13:57

Hrant son olmadı, katliamlar devam ediyor

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilmesinin 9. yılında Ankara Yüksel Caddesi İnsan Haklar Anıtı önünde anıldı. Sarı Gelin türküsünün okunması ile başlayan anma da Hrant Dink ve Tahir Elçi'nin fotoğrafları yan yana taşındı.

 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 9. yılında Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan etkinlikle anıldı. Emek ve demokrasi güçlerinin gerçekleştirdiği anmaya CHP milletvekilleri, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri destek verdi. 'Em hemû Kurd'in, em hemû Ermeni'ne ve Hepimiz Kürt'üz, Hepimiz Ermeni'yiz' yazılı dövüzlerin bulunduğu anmada Hrant Dink ve katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafları yan yana taşındı. 

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir Hrant Dink'in kendi ruh halini güvercin ürkekliği ile tanımlamasını hatırlattı. Ülke halinin de güvercin ürkekliğinde olduğunu belirten Özdemir dili, dini, ırkı ne olursa olsun herkesin özgür olması gerektiğini ifade etti. Özdemir,"Özgür bir ülke için mücadele edeceğiz" dedi.

'İKTİDAR YANILGI İÇERİSİNDE'

CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı Hrant Dink'in ölümüne ilişkin "Dönemin ve bugünün iktidarının hedef gösterdiği barış güvercini Hrant Dink katledildi. Onun kendisini ürkek bir güvercin gibi hissetmesine yol açan şiddet ve nefret söylemi bugün ülkenin dört bir yanına hakimdir artık" şeklinde konuştu. Sadece çocuklar ölmesin diyen Ayşe Öğretmeni, tutuklu gazetecileri, barış talepleri için imza atan ve soruşturmaya uğrayan akademisyenleri hatırlatan Yarayıcı şu şekilde devam etti: "Barış çığlığı istemine yönelik her türlü şiddet dili ve onları yok etme politikası hâlâ gündemde. Bugün Sur'da yaşanan olayları bile tahammül edemeyen, hendekleri bir neden sonuç olarak gören iktidar hep yanılgı içersindedir" dedi.
HDP Ankara İl Eş Başkanı Birsen Kaya ise "Her tarih sayfası tekçilik üzerine kurulu" diyerek devletin kendisinden olmayanları katlettiğine dikkat çekti. 

HRANT'IN KATLEDİLMESİ ERMENİ SOYKIRIMININ DEVAMI

Yazar Temel Demirer ise Hrant Dink Katliamı'nı Ermeni Soykırımı'ndan ayırarak düşünmenin büyük bir eksiklik olacağını kaydederek bunu, "Hrant Dink Ermeni Soykırımı var dediği için katledildi" sözleri ile ifade etti. "Bizler bir avuç insan olabiliriz. Ama dünyanın hiçbir yerinde tanklar ve toplar gerçeği teslim alamadı. Gerçeği bir kez daha söylüyorum. Hrant'ın katili devlettir. Hrant'ı Ermeni Soykırımı var dediği için katletmiştir"dedi. Kürtlerin bugün kendi topraklarında kendi öz taleplerini istedikleri için katledildiğini hatırlatan Demirer, "O zaman hep beraber haykırmak zorundayız. Bu devlet katildir. Bu devlet halkların kardeşi, hakların düşmanıdır" dedi.

Fotoğrafçı Yazar Mehmet Özer ise şiir okuyarak Hrant'ı andı.

KATLİAMLARI UNUTURSAK TECRİTLER DEVAM EDECEK

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Hrant ve Tahir Elçi'nin barış güvercinleri olduğunu belirtti. 100 yıl önce Ermenilerin yaşadığı tecriti bugün Kürtlerin yaşadığını ifade eden Türkdoğan, "Katliamları unutmamalıyız. Yoksa başka katliamlar yaşanacak. Kürtler tecrite uğruyor. Kent merkezleri değişecek. Şehirler boşaltılıyor." diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş, Fadime Ana’yı ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Apple, Samsung ve Sony’ye çocuk işçi suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...