19 Ocak 2016 10:42

Cizre Ve Yüksekova’yı taşıma planı yeni bir savaş politikası

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şırnak merkezinin Cizre İlçesi'ne taşınması açıklamasına, Şırnak ve Cizre Belediye başkanları ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'dan tepki geldi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra’ya giderlken gazetecilere yaptığı açıklamada bölgede hayatın normale dönmesi için Cizre ve Yüksekova’nın taşınacağını söyledi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Hükümet, Hakkari ve Şırnak’ı taşımayı düşünüyor. Bu bir savaş politikasıdır” dedi.

Davutoğlu master planı kapsamın da gazetecilere yaptığı açıklamada bölgede süren hayatın normale dönüşmesi için yeni bir güvenlik yapılanmasına gidileceğini söyledi. İdari tedbirler de alınacağını bildiren Davutoğlu, “Bu kapsamda Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri il merkezine dönüştürülecek” dedi.

Van’da DBP’nin Nüda Kültür Merkezi’nde düzenlediği halk toplantısına, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek,  Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaları eleştirdi. Yüksek, Hakkari ve Şırnak’ın taşınmasına da sert tepki gösterdi. 

HAKKARİ VE ŞIRNAK’IN TAŞINMASI GÜVENLİK POLİTİKASI

“Hakkari Yüksekova’ya, Şırnak da Cizre’ye taşınacakmış. Evet Yüksekova ve Cizre gelişmeye müsait yerler. Ama bu taşıma halkın iyiliği için değil. Bu savaşın ortasında yapılan bir güvenlik politikasıdır. Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılacağını söylüyorlar. Bunu normal koşullarda yapsalar itirazımız olmazdı. Ama böyle savaş politikaları çerçevesinde yapılırsa olmaz. Bu oradaki insanların yararına değil. Oralarda daha fazla polis ve askeri istihdam edecek ve daha iyi kuşatma altına alacaklar. Amaç budur.” 

REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI

Hükümetin çatışmalar sonrası bölgedeki halka yönelik rehabilitasyon çalışması yapacağını söyleyerek bunu eleştirdi. Bunun Osmanlı döneminde uygulandığını ileri süren Kamuran Yüksek, şunları söyledi:
“Sizin bu Osmanlı politikalarınızı biliyoruz. Rehabilitasyon; psikolojisi bozulanlara yapılır. Bu halkın psikolojisi bozulmadı. Bu halkın akıl ve psikolojisi yerindedir. Asıl rehabilitasyona hükümetin ihtiyacı var. Çünkü dengesiz bir politika yürüten AKP hükümetidir. Sen şimdi insanların evlerini başına yıkacaksın, sonra elini başlarına vurup onları teskin edip kazanacaksın. Bu politika işe yaramadı. Ondan dolayı gelin pişman olduğunuzu belirtin ve çözüm masasına oturun. Çözüm için de muhatabınız Abdullah Öcalan’dır.” Uçaklarda Kürtçe anons yapılması konusuna da değinen Yüksek, bu politikayla hükümetin Kürtlere ‘Sus payı verip onları yanında tutmayı amaçladığına dikkat çekti.

'GERİYE DÖNÜLMEZ ZARARLARA YOL AÇAR'

Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Başbakan'ın açıklamanın içeriğinden maksadın ne olduğunun anlaşılmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Şöyle bir gerekçe var sanki, 'Şırnak'a gidenler bilir' demiş. 'Şırnak'ın gelişme genişleme şansı yok.' Ama bu çok saçma bir gerekçe Türkiye'de gelişme ve genişleme veya coğrafi konum yönünden Şırnak'a benzer bir çok şehir var. Veya Hakkari'ye benzeyen bir çok il var. Hakkari 50 yıllık bir ildir. Şırnak yaklaşık 30 yıllık bir ildir. Bütün coğrafi yapısı, bütün ekonomik yapılanması her şeyi il merkezi olmasıyla planlanmış ve insanlar buna göre yaşamlarını sürdürüyorlar. Şimdi bunu tersine çevirmenin hem Hakkari hem Şırnak açısından geriye dönülmez zararları ortaya çıkarılacağı aşikar."

CİZRE BELEDİYE BAŞKANI: ZERRE KADAR DEĞERİ YOK

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur da, geleceğe bakma açısından umutsuzluğun olduğu bir ortamda Başbakan'ın yaptığı açıklamanın kendileri açısından zerre kadar değerinin olmadığını söyledi. Kadir Konur şöyle konuştu:

"Burada insanlar ölüyor, cesetler sokaklarda kalıyor, bir il tartışması başlatmak duyarsızlaştırılan kamuoyunu daha da duyarsız hale getirmekten ve körelen insanlığı daha da köreltmekten başka anlamı yoktur. Şırnak 1990 yılında il ilan edildi. 30 yıllık bir il geçmişi vardır. Bu yaşanan hengame arasında böyle bir açıklamanın yapılması iyi niyetli bir açıklama değil. Ahlaklı ve vicdanlı bir bir insan için, bu kadar ölümün yaşandığı bir yerde bunu tartışmanın bir anlamı yoktur."

SARIYILDIZ: TAŞIMAK YERİNE KÖKLÜ ÇÖZÜM BULMAK GEREKİR

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, Hakkari ve Şırnak'ın 1990'lı yıllarda askeri ve siyasi amaçlarla il yapıldıklarını, o zaman daha iyi hizmet sunmak ve iyi bir idare yönetimi oluşturmak için alınmış bir karar olmadığını savundu. Sarıyıldız şöyle devam etti:

"O zamanki karar nasıl ki askeri ve siyasi ise, şimdi aynı mantık ile hareket ediliyor. Bu çözümsüzlükte ısrar mantığıdır. İlleri mobil hale getirip taşımak yerine, soruna köklü ve asaslı bir çözümün yapılması gerekir. Devlet artık Şırnak'ta kendini koruyamadığı için il merkezini Cizre'ye almak istiyor. Böyle güvenlik ve askeri mantık ile ülkeye daha büyük felaketlere sürükleyecekler." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Seviktek ve Oran'ın cenazeleri Sur'dan çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Şırnak'a kimliği belirsiz bir cenaze getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa