19 Ocak 2016 05:19

Londra'da protestoyla karşılanan Davutoğlu arka kapıdan kaçtı!

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Bir dizi temas için Londra’ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu protestolarla karşılandı. Pazartesi günü saat 15.00’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaklaşık bir saat görüşen Davutoğlu, Başbakanlık Konutundan çıkamadı. Protestocuların, ana giriş kapısına polise rağmen, “Katil AKP” sloganları eşliğinde yığılması nedeniyle, demir kapılar kapatıldı. 5 dakika, ana giriş kapısındaki parmaklıklar arkasında mahsur kalan Davutoğlu, beraberindeki heyet ve korumaların panikledikleri haber verilirken, daha sonra acil durumlarda sadece açılan arka kapı açılarak Davutoğlu’nun oradan gitmesi sağlandı.
Yandaş medyanın dışında, Evrensel dahil hiç bir medya kuruluşunun içeriye alınmadığı görüşme sonrasında, Davutoğlu’nun girdiği kapıdan çıkamamış olması, protestocuların başarısı olarak yorumlandı.

“İMZALARI GERİ ÇEKİN” DEDİ, KENDİSİ GERİ ÇEKİLDİ

Onlarca koruma ve sıkı güvenlik önlemleri altında Londra’ya gelen Davutoğlu’yu protesto eden yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Başbakanlık Konutunun önüne toplandılar. Davutoğlu, Londra’ya hareketinden önce akademisyenlere” imzalarınızı geri çekin” çağrısı yapmıştı. Fakat 24 saat geçmeden, protestocular Davutoğlu’nun geri çekilmesini sağladı. Cameron, Davutoğlu’yu kapıdan yolcu ettikten sonra, yaklaşık 50 metre uzaklıktaki ana kapıya gelen Türk bayraklı flamalı siyah arabası 5 dakika mahsur kaldı ve geri vitese takarak arka kapıya yöneldi. Yoğun polis önlemine rağmen takviye güçlerle İngiliz polisi, öfkeli kalabalığa engel olamadı.
Davutoğlu arabada beklerken protestocular, “Katil AKP”, Katil Davutoğlu”, “Katil Erdoğan”, “Katil Devlet” “IŞİD Ortağı AKP”, “Utan Cameron, Katil Eli Sıktın”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganları attı. Davutoğlu bu sloganlar eşliğinde arka kapıya yöneldi.
Protestocuların öfkeli bir şekilde polis kordonunu yarmaya çalışması karşısında polis güç kullandı ve gazeteci Erem Kansoy dahil bir çok kişi yaralanırken 3 kişi gözaltına alındı. Protestoya devam eden kalabalık, arkadaşlarının bırakılmasını istedi. Polis bunu kabul etmedi ve protestoya devam edildi. Daha sonra, polisin gözaltına alınanların bilgilerini aldıktan sonra serbest bırakacağını açıklamasının ardından protesto sona erdirildi.

Davutoğlu: Şırnak'ı Cizre'ye, Hakkari'yi Yüksekova'ya taşıyacağız


İNGİLTERE HÜKÜMETİ: ÜZGÜNÜZ

İngiltere hükümetinden İş, Yenilik ve Ticaret Bakanı Sajid Javid, Başbakan Davutoğlu'yu dün akşam Mandarin Otel’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu’nun düzenlediği Türkiye-İngiltere İşadamları Yemeği'nin ardından kaldığı otelde ziyaret etti. Söz konusu görüşmede, İngiliz bakan, Davutoğlu-Cameron görüşmesi sırasında dışarıdaki protesto nedeniyle Davutoğlu'nun içine düştüğü durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti.

DAVUTOĞLU NEDEN LONDRA’DA?

Davutoğlu, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere 17 Aralık pazar akşamı Londra'ya geldi. Davutoğlu'ya eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de eşlik ediyor.

Başbakan Davutoğlu'yu, Londra Stansted Havalimanında, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar karşıladı.

Pazartesi günü İngiltere Başbakanı David Cameron ile 45 dakika görüşen Davuoğlu'nun IŞİD ile mücadele, mülteci krizi, Kıbrıs'taki müzakere süreci ve ikili ilişkiler hakkında görüştüğü tahmin ediliyor.

Cameron ile görüşmesinde alışılmışın dışında yalnızca Türkiye'den akredite olmuş gazetecilerin içeri alındığı, Londra'da basın temsilcileri ve habercilerin konuta alınmadığı gözlendi.

Davutoğlu, ayrıca Bank of America Merrill Lynch'in düzenlediği 16. Türkiye Yatırım Konferansı'nın açılış konuşmasını da yapacak ve Türkiyeli işadamlarıyla bir araya gelecek. Davutoğlu temasların son gününde salı günü, İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House'da yuvarlak masa toplantısına katılacak. Davutoğlu'nun bundan sonraki görüşmelerinde sıkı güvenlik önlemlerinin daha da artırılacağı ve basının görüşmelere alınmayacağı öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Şırnak'ı Cizre'ye, Hakkari'yi Yüksekova'ya taşıyacağız

SONRAKİ HABER

İstanbul'da okul inşaatında toprak kayması: 7 bina boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...