18 Ocak 2016 18:27

İnönü Üniversitesi’nde 92 üniversite öğrencisine 6 ay uzaklaştırma cezası

Paylaş

Malatya Barış Bloku’nca, İnönü Üniversitesi tarafından 92 öğrenci için 6 ay uzaklaştırma kararı verdiği belirtildi. 

Malatya Barış Bloku adına açıklama yapan Hasan Kaya, zor günlerden geçildiğini belirtti. Savaşın; yaş, cinsiyet, mezhep grubu tanımadığını söyleyen Kaya, barış diyen vicdanlı insanların yanında olduklarını ifade etti.

İnönü Üniversitesi tarafından üniversitede öğrenim gören 92 öğrenciye 6 ay uzaklaştırılma verildiğini aktaran Kaya, şunları söyledi: “Bir süredir ilimizdeki İnönü Üniversitesi’nde demokrat, yurtsever, aydın öğrencilere yönelik yapılan faşizan saldırılar, baskılar, gözaltılar ve en son toplu uzaklaştırma boyutuna varan uygulamalar devam etmektedir. Sanırız, saldırılara maruz kalmaları, darp edilmeleri evlerinin basılmaları, disiplin soruşturmaları ile okuldan uzaklaştırılmalarını hak edecek bir durum var ortada! Gözaltına alınan öğrencilerin demokratik haklarını kullandığını beyan eden hakimlere karşı polis zoruyla tutuklama kararı çıkartılmaya çalışılmış bu da başarılı olamayınca okul yönetimi ile işbirliği içinde öğrenciler toplu olarak uzaklaştırılarak yıldırılmaya çalışılmıştır. Bu ceza yöntemi ile sistem, sadece kendi benimsediği şekilde üniversitelerde eğitim yapılabileceğini, farklı düşünen ve demokratik tepkilerini kamuoyu ile paylaşan yurtsever, aydın, demokrat öğrencilere okuyamayacaklarını göstermek istemiştir. Toplu uzaklaştırma uygulaması ile yapılmak istenen öğrencilere yıl kaybettirmek ve onların okul ile bağlarını koparmaktır. Böylece okumak gibi en temel haklarından mahrum bırakılan öğrencilerin yanında bütün üniversitelerdeki diğer öğrencilere de gözdağı verilmek istenmiştir. Akademisyenlerin en tepedeki yöneticiler tarafından vatan hainliği ile suçlandığı, evlerinin arandığı, hedef gösterildiği, gözaltına alınarak tutuklanmalarının istendiği, öğrencilerin bu şekilde toplu olarak okullarından uzaklaştırıldığı bu ülkede artık akademik bir eğitimden bahsetmenin olanağı kalmamıştır.” 

‘DÜNDEN BU YANA NE DEĞİŞTİ’

“Barışlar, savaşlar iktidarların çıkarınadır” diyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’nin barış dediği dönemlerde hepiniz sıraya girerek barış dediniz, ‘Barış olsun, insanlar ölmesin, analar ağlamasın' diye. Tıpkı Ayşe öğretmen gibi. Her gün bu söylemlerle açıklama yaptınız, akil adamların heyetlerinde yer alıp halka bu süreci anlatmaya çalıştınız. Dünden bu yana ne değişti. Dün ölümler olmasın diyordunuz, bu gün savaş çığırtkanlığı yapıp barış diyenlere karşı neden bu kadar pervazsızsınız. Barışlar, savaşlar iktidarların çıkarınadır. Gün gelir, barışı savunmak çıkarınadır bunun gereğini yapar; gün gelir savaş çıkarınadır, savaş çıkarır. Bu anlaşılabilir bir durumdur. Bilinmelidir ki barışı savunmak iktidarların çıkarlarına terk edilemeyecek kadar kutsal, insani evrensel değerlerden oluşur. Çünkü insan yaşamı kutsaldır. Dün bütün toplumun söylediği bu gün bir azınlığın ifade ettiği barışta ısrar etmek ölümlerin durmasını istemek asla dünden bu yana değişecek ve vazgeçilecek bir durum değildir.” (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Büfeci kadın, silahlı soyguncuları yaka paça dışarı attı

SONRAKİ HABER

Sur'a yoğun top atışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...