18 Ocak 2016 15:49

Samsun Eğitim Sen, akademisyenlere destek açıklaması yaptı

Paylaş

Samsun Eğitim Sen Şubesi sendika binasında yaptığı basın açıklamasıyla Barış bildirisine imza attıkları için haklarında soruşturma açılan akademisyenlere sahip çıktı. 

Barış talebinde bulunan akademisyenlere yönelik başta cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri olmak üzere gerici çevrelerden başlatılan linç kampanyasına karşı akademisyenlerin yalnız olmadıklarını aynı düşünceleri paylaştıklarını bundan sonra da Düşünce özgürlüğünün savunacaklarını belirten İsmail Yavuz.: “Barış İçin Akademisyenler imzasıyla başta yaşam hakkı olmak üzere hak ihlallerine ve sokağa çıkma yasaklarına son verilmesi talebinde bulunan akademisyenler, yaşanan şiddet ortamının sona erdirilmesi ve barış istemini içeren metne imza atmışlardır. Akademisyenler, Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleri, bazı basın yayın organları, hatta birmafya babası tarafından hakaretlerle, tehdit edilmiş, YÖK tarafından gereğinin yapılacağı ifade edilerek soruşturmalar başlatılan, akademisyenler itibarsızlaştırmaya ve hedef haline getirilmeye başlanmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı, hükümet ve onlara yakın çevrelerin yanı sıra; medya ve polis operasyonlarıyla hedef haline getirilen akademisyen ve araştırmacılar eli satırlı grupların, kesimlerin de saldırı ve tehditlerine maruz kaldığını vurgulayan Yavuz şunları söyledi: “Gazi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde öğretim elemanlarının odalarının işaretlenmesi birtakım yazılarla tehdit edilmeleri kabul edilebilir değildir. Buna karşı üniversite yönetimleri akademisyenlerin odalarına kadar giderek bu çirkin ve tehditkâr saldırıları yapan gruplara göz yumup kollamaktadır.

Bununla da kalınmamış çete lideri olarak tanınan bir şahıs “oluk oluk” kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” şeklindeki açıklamalar ile açıkça tehditlerde bulunurken hakkında hiç bir işlem yapılmamıştır. Akademisyenler açıkça hedef gösterilmekte, odalarının kapıları işaretlenmekte ve uygulanan baskı ile oluşturulmaya çalışılan korku imparatorluğunda hiç kimsenin konuşamayacağı bir ülke arzu edilmektedir. Unutulmamalıdır ki imzalanan metne katılırsınız ya da katılmazsınız düşünce ve ifade özgürlüğü yaşam, barınma, beslenme gibi temel haklar arasındadır. Düşünce özgürlüğünün olmadığı yerde örgütlenme özgürlüğü, gösteri özgürlüğü, basın özgürlüğü, sendikal özgürlükler ve akademik özgürlükten söz edilemez. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde demokrasiden, insan hak ve hürriyetlerinden bahsetmek de mümkün değildir. Cumhurbaşkanı, AKP Hükümeti ve yargı kurumlarının sorumluluğu bu hakkın kullanılamaz duruma getirilmesi değil, bu hakkın her kesim tarafında kullanılabilir olmasının teminatını sağlamak olmalıdır.”

Eğitim Sen olarak, bildiriye imza atarak düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan tüm akademisyenlerin can güvenliğinin sağlanmasını talep ettiklerini belirten Yavuz: “Demokratik düşünce açıklama haklarını kullanan tüm akademisyenlerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.Bugün ülkemizde her günden daha fazla kardeşliğe ve bir arada yaşama kültürüne ekmek ve su kadar ihtiyacımız vardır. Tarihinde pek çok baskı, soruşturma, sürgün, gözaltı ve ölümlerle sınanmak istenmiş bir sendikal örgüt olarak; barışın, insan haklarının, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin ve emekçilerinhaklarının savunucusu olmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde  OMÜ  de bazı idarecileri  ve ırkçı grupların  hedef gösterdiği medyadan linç kampanyası başlatılan 6 akademisyen bu gün samsun Adliyesi’ne çağrılaŕakCumhuriyet  savcılığa ifade verdikten sonra serbest bırakıldı” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta polis servisine roketatarlı saldırıda 2 polis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Fas'ta Paris saldırısıyla bağlantılı bir kişi yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa