18 Ocak 2016 08:59

Komşudan Barış için Akademisyenlere destek

Paylaş

Türkiye'de akademisyenlerin, bölgede süren savaşa karşı yaptığı barış çağrısı yankı bulmaya devam ediyor. Dünyanın birçok yerinden Türkiye’de barış bildirisine imza attıkları için AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef haline getirilen akademisyenlere destek geliyor. İngiltere’den sonra son olarak Yunanistan’dan da akademisyenler bir açıklama yaparak barış isteyen akademisyenlere destek olduklarını açıkladı. Yunanistan Yüksek Öğrenim Akademisyenleri ve Araştırmacıları Federasyonu Yürütme Sekreterliği (POSDEP) ve Tarih Ve Toplumları Araştırma Kurumu (OMIK) da bir karar alarak kurumsal olarak Türkiye’deki akademisyenlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Akademisyenlerin açıklamasında şu ifadeler yer aldı;
“Bilindiği gibi Ankara yönetimi uzun süredir Kürt halkına ve kendisine yönelen her
türlü muhalefete karşı büyük bir saldırı başlatmış bulunuyor. Kürt şehirleri savaş uçakları ve tanklarla bombalanmakta, on binlerce asker ve özel  kuvvetler ev ev, sokak sokak operasyonlar yaparak silah kullanmakta ve tutuklamalar gerçekleştirmektedir. Bütün bunlar devlet terörü sınırlarını aşmıştır. Barış, demokrasi ve özgürlük talep eden direniş seslerine ve Kürt hareketine karşı savaş başlatılmıştır. Yüzlerce kadın, çocuk, genç ve yaşlı katledilmişken hükümet operasyonların devam edeceğini  açıklamaktadır.
Bu barbarlığa karşı çıkan 1300 akademisyen ortak bir bildiri yayınlayarak hükümetten
katliamın, tutuklamaların ve operasyonların hemen durdurulmasını talep etmiş, ayrıca suça ortak olmayacaklarını belirtmişlerdir. Bu onurlu tutum Erdoğan ve Türk hükümetinin gazabına uğramıştır. Erdoğan akademisyenleri “terörist” ilan etmiş, arkasından tutuklamalar ve üniversitelerden uzaklaştırmalar başlatılmıştır. Ancak linç girişimleri akademisyenleri terörize edememiş tersine imzalar 2000’i geçmiş ve giderek artmaya devam etmektedir. Gazeteciler, yayınevleri, sanatçılar ve geniş bir aydın kesimi devamlı olarak barış isteyen bir bildirinin altına imza atmak suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz demektedirler.
Katliam ve operasyonlar hemen durdurulmalıdır. Akademisyenlere karşı başlatılan ceza içerikli bu saldırılar suçtur. Akademisyenleri ve düşüncelerini savunuyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz.
Akademisyenler yalnız değildir.”

İMZACILAR

Avdela Efi, Atanasiadıs Xaris, Anastopulos Anastos,Androulakıs Yorgos, Antoniou Yorgos, Astrinaki Rania,Avlami Xrisanti, Voglis Polimeris, Yannitsiotis yannis, Yannopoulou Yanna, Grammenos Teofanis, Grillios Konstantinos, Grilllia Stella, Yannis Kouzis, Dedousopoulos Apostolos, Drivaliaris Dimos, Zorbala Tina, Teodorou Vaso, İakovo Viki, Kavala Maria, Kakoliris Yerasimos,Kalconis Dimitris, Karadimou Yerolibou, Karahalios Nikos, Kargos yorgos, Karouzou Evi, Kaciaboura Yanna, Kolovos İlias, Koukoucaki Afroditi, Krestinitis Yannis, Lagios Tanasis, Lekka Vasia, Leocini Eleni, Loukos Hristos, Liberatos Andreas, Maistros Yannis, Maniatis Yorgos, Marinou Aggeliki, Maroudas Leonidas, Mavroudeos Spiros,Milolidakis Kostas,Moulianitis Vasilios, Boyacis Vasilis, Boudouridis Moisis, Nikolakaki Maria, İkonomakis Yorgos, Pandazis Pavlos, Papayorgiou Dimitris, Papadatos Fanis, Papateodorou Xristos, Papamihail manolis, Papastefanaki Lida, Patelis Dimitris, Pavlidis Periklis, Pavlopoulos Dimitris, Pepelasi iouanna sapfo, Petropoulou Kristi, politis Takis, Polimeris Voglis, Rousis.

AKADEMİSYENLER İÇİN KURUMSAL DESTEKLER

Yunanistan Yüksek Öğrenim Akademisyenleri ve Araştırmacıları Federasyonu Yürütme Sekreterliği (POSDEP) ve Tarih Ve Toplumları Araştırma Kurumu (OMIK) da bir karar alarak kurumsal olarak Türkiye’deki akademisyenlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ CEZALANDIRILAMAZ

POSDEP tarafından yapılan açıklamada “Saldırılarla karşı karşıya bulunan Türk akademisyenlerle  dayanışma içindeyiz. Son günlerde Türkiye devleti, altına imza atılan ve uluslararası alanda da destek bulan bir açıklamayı gerekçe göstererek yüzlerce Türk akademisyenine karşı saldırılar başlattı.”Bu suça ortak olmayacağız” başlığını taşıyan  açıklama hükümete; Kürt halkına yönelik olarak başlatılan operasyonların durdurulması çağrısını içermektedir. Yunanistan Yüksek Öğrenim Akademisyenleri Ve Araştırmacıları Federasyonu  (POSDEP) yürütme kurulu olarak, düşünce alanı ve üreticisi olan üniversitelerde, düşünce  özgürlüğünün cezalandırılmasının hemen son bulması gerektiğini belirtiyoruz. POSDEP yürütme kurulu olarak Türk meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu  belirtiyoruz.” dendi.

CADI AVINI HAYRETLE İZLİYORUZ

Tarih ve Toplumları Araştırma Kurumu (OMIK) “Son günlerde düşünce  özgürlüğüne ve demokratik uygulamalara bütünüyle ters olan cadı avcılığını hayretler içinde izlemekteyiz.” diyerek “Türk meslektaşlarımızın imzaladığı bildiri metninin her kelimesine sahip çıkarak bizde imzamızı atıyoruz.” açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de bir çocuk daha ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Erdoğan Aydın: Türkiye’nin en büyük ihtiyacı barış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...