13 Nisan 2012 15:08

Serdaroğlu: İşveren tarafsızlığını korusun

Bosch işçilerinin Türk Metal Sendikasından istifa edip, Birleşik Metal-İş’e üye olma süreci devam ediyor. Süreç devam ederken, iki sendika da işçilerle bir araya gelerek, kendilerini işçilere anlatmayı sürdürüyorlar.Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Bosch işçilerini ziyaret

Serdaroğlu: İşveren tarafsızlığını korusun
Paylaş
Önen Ersin

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Bosch işçilerini ziyaret etmesinden sonra; Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da işçilerle bir araya geldi.

Aynı gün içinde sabah 09.00’da, öğle 13.00 ve akşam 17.00’de gerçekleşen toplantılara yüzlerce Bosch işçisi katıldı.
Birleşik Metal-İş’in nasıl bir sendika olduğu ve 10 Nisanda Bosch işvereni ile görüşmelerinin sonuçlarının ne olduğu hakkında işçilerinin kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışan Serdaroğlu, sendikanın kapılarının bütün metal işçilerine açık olduğunu; Renault, Tofaş, Ford gibi fabrikaların işçilerini de yanlarında görmek istediklerini vurguladı.

YUVALARINA GERİ DÖNDÜLER

12 Eylül dönemine değinerek sözlerine başlayan Serdaroğlu, darbeden önce Bosch işçisinin Maden-İş üyesi olduğunu hatırlattı ve o dönemden bu yana zorla kendilerinden koparılmış olan Bosch işçilerinin yuvalarına geri döndüğünü söyledi.

Türk Metal yöneticilerine de sık sık çağrılarda bulunan Serdaroğlu, her fabrikaya sandık koyup işçilerin hangi sendikayı seçeceklerine olanak sağlayacaklarını söyledi ve bu talebin Türk Metal’den de gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Serdaroğlu, kendilerinin Asil Çelik’te referanduma hazır olduğunu, Türk Metal’in de Renault’a sandık koyarak, işçilerin seçimlerini kendilerinin yapmalarını sağlaması gerektiği yolunda çağrı yaptı.

Bosch işvereniyle 10 Nisanda yaptıkları görüşmeden sonra, işverenin sendika değiştirme sürecindeki tutumunu sürdüreceğini öğrendiklerini dile getiren Serdaroğlu, bu tarafsızlık bozulduğu takdirde, kendilerinin de barışçıl davranmayacaklarını söyledi. Serdaroğlu, Bosch işyerinde bir haftadır Türk Metal Sendikası temsilcilerinin izne çıkartılarak, Türk Metal’in görevlendirdiği yöneticilerin çalışma esnasında bile işçilere propaganda yapmasına da değindi. Serdaroğlu, “Yetkili sendika diye Türk Metal’e bu kadar göz yumulmasın, işveren tarafsızlığını korusun” dedi. Türk Metal’in hiç gitmediği fabrikalardan bugünlerde hiç çıkmadığını vurgulayan Serdaroğlu, “Biz onlara sendikacılığı öğretemeyiz, bir yengecin doğru yüzmesini bekleyemeyiz” diye konuştu.

İşçilerle yürümek istediği yolu sonuna kadar yürümeye hazır olduklarını söyleyen Serdaroğlu, işçiler yürümek istediğinde yürüyeceklerini, durmak istediklerinde duracaklarını belirtti. Bütün kararları işçilerle birlikte alacaklarını sözlerine ekleyen Serdaroğlu, temsilci seçimlerinde, toplusözleşme sürecinde ve sonraki mücadele süreçlerinde sürekli işçilerin söz sahibi olacaklarını vurguladı.

‘YETKİ SIKINTIMIZ YOK’

Serdaroğlu konuşmasının ardından, işçilerin sorularını yanıtladı. Örgütlenme sürecinde işten atılan Mustafa Şen’in işe geri dönüp dönmeyeceğini soran bir işçiye Serdaroğlu, bunu gerçekleştirebilmek için yetki sürecinin dolmasını beklediklerini, yetki sürecinden sonra Mustafa Şen’in işe alınması için gereken her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

İşçilerin sık sık sorduğu bir diğer soru da son çıkan sendikalar yasası ile birlikte, Birleşik Metal-İş’in yetki sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağı oldu. Bu soruya cevap olarak, kendilerinin yetki sıkıntısı yaşamayacağını söyleyen Serdaroğlu, yine de bu yasanın çok olumsuzluklar getireceğini ve karşı olduklarını belirtti.

İşçilerin bir başka merak ettikleri konu da, Türk Metal’in sık sık propaganda malzemesi yaptığı Osman Baydemir ve Süleyman Çelebi’nin tokalaşırken olan fotoğrafları oldu. Serdaroğlu, Belediye-İş zamanında Türk-İş yöneticilerinin de Baydemir’le tokalaştığını, bugün de Genel-İş’in belediye ile sözleşme imzaladıktan sonra tokalaşmasının gayet normal olduğunu söyledi. Kendilerinin kimlik eksenli değil, sınıf eksenli bir örgüt olduğunu dile getiren Serdaroğlu, her siyasi partiden bağımsız bir sendika olduklarını vurguladı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da çılgın rant

SONRAKİ HABER

O köyler kimin köyü şimdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...