17 Ocak 2016 11:38

Silivri'de Umut Nöbeti

Paylaş

CHP 35. Olağan Kurultayı'nı izlemek üzere Türkiye'de bulunan PES Başkanı Sergei Stanishev ve Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, Silivri Cezaevi önünde Can Dündar ve Erdem Gül'e destek vererek basın açıklaması yaptı. 'Umut Nöbeti'ni ise gazeteciler Ali Kırca, Nebil Özgentürk ile müzisyen yazar Zülfü Livaneli tuttu.

'HERKESİ DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUZ’

Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala'nın mesajlarını CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tercüme etti. Ayala temel hak ve özgürlüklere destek vermek için Türkiye'de olduklarını belirterek, "Bugün iki gerekçe ile buradayız. Birincisi Türk insanına dostluk mesajı getirmek için. Barış, özgürlükler ve haklar ajandasında ileri gitmek isteyen Türk halkına. Bu hedefler doğrultusunda CHP'nin bu siyasi hedefleri savunan bir siyasi parti olduğuna inanıyoruz. Bugün ben ve Avrupa Sosyalistler Başkanı arkadaşımla birlikte temel hak ve özgürlüklere destek vermek için buradayız. Şeffaf, demokratik bir toplum özlemi için mücadele eden insanlarla dayanışma için buradayız. Demokratik bir sistemde en temel hak olan ifade, düşünce özgürlüğü nedeniyle onlar buradalar. Sosyal demokratlar olarak bugün Türkiye'de bugün ülkenin temel hak ve özgürlükler adına ileriye gitmesi için mücadele eden insanlarla dayanışma için buradayız. Türkiye çok önemli tehditlerle karşı karşıya. Bu tür tehditlerle başa çıkmak için her zaman demokratik değerlere sarılmak lazım. Dünyadaki herkesi bu dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.

'YALNIZ DEĞİLLER, DÜNYADA DESTEKÇİLERİ VAR’

Bulgaristan eski Başbakanı ve Avrupa Sosyalistleri Partisi(PES) Başkanı Sergei Stanishev ise Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ü Silivri Cezaevi'nde ziyaret etme talebinin Adalet Bakanlığı'nca reddedildiğini belirterek, "Avrupa Sosyalistleri olarak Can ve Erdem'in durumunu daha başından beri çok yakından izliyoruz. Dayanışmamızı göstermek için buraya geldim. İçeriye alınmadık ancak biz yine de buradan kendilerine moral vermek için buraya geldik. Yalnız değiller, sadece Türkiye'de değil dünyada da destekçileri var. Hem buradaki izlenimlerimi hem de CHP kurultayında aktarılan bilgileri kendi partimize, Başbakana, parti başkanına aktaracağım ve bu konuyu yakından izlemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci üyelik süreci var. Bu noktada en iyi noktaya gitmesini arzu ediyoruz. Bu yüzden özgürlükler konusunu önemsiyoruz. Son dönemde akademisyenler üzerinde konulmuş olan baskıyı da gündeme getiriyoruz. Barış isteyip şiddete karşı olan aydınlara yapılan baskıyı da gündeme getiriyoruz" diye konuştu.

'ORANTISIZ GÜÇ İLE İÇERİDE TUTULUYORLAR’

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de parti olarak ziyarete girmek isteyip izin alamadıkları için üzgün olduklarını belirterek, "Umut ediyorum gazetecilik yapan meslektaşlarımız en kısa sürede özgürlüklerine kavuşurlar" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise ziyaret izninin çıkmamasını eleştirerek, "İki gazeteci, ki bunlar suçlu değiller orantısız bir güç ile şu anda içeride tutuluyorlar. Demokrasinin her geçen gün bir önceki günü aradığı bir dönemdeyiz" şeklinde konuştu.

'TUTUKLU YARGILANMAK KABUL EDİLEBİLECEK BİR ŞEY DEĞİL’

Umut nöbetini tutanlardan Zülfü Livaneli, Dündar ve Gül'ün içeride unutulmadığını göstermek için dayanışma yaptıklarını ifade ederek, "Biz zaten Türkiye'de yazarlar, çizerler, sanatçılar olarak cezaevlerine alışkınız. Yıllarca ya içeride ya dışarıda olduk. Daha önce Türkiye'de ve dünya basınında yayınlanmış bir haberi tekrar haber yapmaktan dolayı tutuklu yargılanmak dünyanın hiçbir yerinde kabul edilebilecek bir şey değil. Dünyanın önemli politikacıları geldi, içeri alınmadılar. Ben de Can ile Erdem ilk buraya geldikleri zaman geldim. Emekli milletvekili kimliğimi verdim, Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği kimliğimi verdim, 7 saat uğraştım almadılar" dedi.

'KİTABINI YAZMASI İÇİN DAKTİLO TALEP EDİYORUZ’

Gazeteci Nebil Özgentürk de, "Hep çok sevdiğim bir Yaşar Kemal sözü vardır. 'Hayat umutsuzluktan umut yaratmaktır' diye. Bu sözü en çok hissettiğimiz günler yaşıyoruz. Böyle bir haksız hukuksuz bir durum bizi buraya getiriyor. Çok umut etmeliyiz ama umutsuzuz" diye konuştu. Bir diğer gazeteci Ali Kırca ise Gül ve Erdem'in özgür kalmalarını istediklerini belirterek, "Can'ın yazmakta olduğunu bildiğimiz kitabını yazabilmesi için daktilo yada bilgisayar talep ediyoruz. Yakınları ve avukatları dışında da biz arkadaşlarına da ziyaret ve görüşme izninin verilmesine dair talebimiz var" dedi.

EY ÖZGÜRLÜK PARÇASINI SESLENDİRDİLER

Yeniden söz alan Livaneli ise kar yağışının İstanbul'a giriş yapacağını belirterek, "Burada 'Pencereden kar geliyor bu sana zor geliyor' türküsü ile kapatalım bu görüşmeyi" dedi. Ardından Livaneli ve Özgentürk "Ey özgürlük" parçasını kısaca seslendirdiler. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de bir eve havan topu düştü: 10 yaşındaki çocuk öldü 2 ağır yaralı

SONRAKİ HABER

Sendikalar ve patronlar barışa karşı birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...