17 Ocak 2016 09:12

AKP Suriye’de kaybettiği için çılgınlık yapıyor

Paylaş

Volkan Pekal
Adana

Suriye savaşının ülkemiz içerisinde patlayan bombalarla, ölümlerle yakıcı şekilde hissedildiği günlerde Evrensel Basım Yayın, Çukurova Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında “Suriye Laboratuvarında Ortadoğu” isimli bir panel gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Faik Bulut ve gazetemiz yazarı ve Emek Partisi MYK üyesi Yusuf Karataş’ın katıldığı panel Suriye’de devam eden savaşın iç politikaya etkileri etrafında tartışıldı. 

“Savaşı hendeklerle Kürtler başlattı” şeklindeki propagandanın doğru olmadığını söyleyen Faik Bulut, Rojava’da, Tel-Abyad’ta başarısız olan AKP’nin savaşı içeri taşıdığını söyledi. Öte yandan yaşanan savaşın yalnızca Kürtleri ilgilendiren bir savaş olmadığını ifade eden Bulut, “ Bütün demokrasi güçlerini ilgilendiren bir savaş. Kürtleri imha etmeyi düşünüyor. Onları teslim almak istiyorlar doğru. Ama Kürtler ezilirse Türkiye’de demokrasi güçleri tümüyle ezilir. Sadece Cizre,  Silvan, Sur çatışmalarıyla sınırlı olmaktan çıktı. Tümüyle Türkiye’nin muhalif sesini kısma meselesine dönüştü. Suriye’deki savaşın önemli kısmının önünü burada alabiliriz ” dedi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Suriye’de 2011’den beri vekalet savaşı şeklinde süren savaşın asillerin savaşına dönüştüğünü ifade eden Yusuf Karataş,  Akdeniz’de çok sayıda emperyalist gücün silah yığınağı yaptığını belirterek  “Bir kibrit çaksan üçüncü dünya savaşı çıkabilecek bir durumda” diye konuştu. Sykes-Picot  ile belirlenen sınırların yeniden çizilme ihtiyacı duyulduğunu ve bunun yeniden paylaşım anlamına geldiğini ifade eden Karataş, “Bir yanda Çin, Rusya diğer yanda ABD, NATO etrafındaki ülkeler. Bölgenin geleceğinde hangi gücün etkin rol alacak…” dedi. ABD’nin Sovyetlere karşı kullanıp sonra tehdit olarak belirlediğini ifade eden Karataş, onları yok etmek gerekçesi ile Afganistan ve Irak’a müdahale ettiğini belirterek bunun radikal İslamcıların İslam ülkelerinde etkin hale gelmesi ve ılımlı İslam modeli olarak AKP gibi iki sonucu olduğunu söyledi. 

‘AKP, SURİYE’YE MÜDAHALENİN BAŞINI ÇEKTİ’

Sonraki sürecin Tunus ve Mısır’da değişim talebi ile başlayan halk ayaklanmaları sonucu diktatörlerin devrilmesi olduğunu dile getiren Karataş, Fransa ve ABD’nin halkların değişim noktasındaki istemini kendilerinin bölgeyi dizayn etme planlarına bir rüzgar, dayanak yaptığını kaydetti. Bölgeye müdahale etmek isteyen AKP’nin de Katar ve Mısır’la birlikte Suriye’ye müdahalenin başını çektiğini dile getiren Karataş, işin içinde radikal Sünni rejimlerin olmasının bölgesel olan müdahalenin mezhep çatışması şeklinde görünmesi sonucu radikal İslamcıların Suriye’ye geldiğini söyledi. 

‘İÇERDEKİ SAVAŞ SURİYE’DEKİ İLE İÇ İÇE’

Sykes-Picot’ta kendilerine karşı birleşmiş olan ülkelerin kutuplaşmış olmasının Kürtlerin bölgesel dengede kendisini ifade etme imkanı verdiğini belirten Karataş, “Ülkemizde süren savaş Rojova’daki savaştan bağımsız değil, bir biriyle iç içe geçmiş durumdadır. Bizim tutumumuz da bağımsız olmamalıdır. Suriye’de Kalıcı çözümün dinamikleri halkların kendi kaderlerini belirlediği bir süreçtir” dedi. 

‘HENDEKLER SONUÇTUR’

Hendeklerin de PKK’nin de bir sonuç olduğunu ifade eden Karataş, “Biz bunlar yerine şuna cevap vermeliyiz. Biz bir arada yaşayabilecek miyiz? Bin yıldır birlikte yaşadığımız halk neden 100 yıldır bu sorunu yaşıyor. Çünkü Kürt’ü yok sayan bir anlayış var” dedi. Orada bize karşı değil faşist sisteme karşı bir mücadele olduğunu söyleyen Karataş, Bu sadece Kürde değil, kendi geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir” dedi. 

‘BÖLÜŞÜM SAVAŞI İÇERİSİNDELER’

Suriye’deki savaşta AKP’nin kaybettiğini dile getiren Faik Bulut, “ABD ve Rusya vekilleri aradan çıkarıp kendi aralarında bölüşüm savaşı içerisindeler; ama henüz anlaşamadılar. Türkiye bu savaşta kaybetmiştir. Kaybettiği için çılgınlık yapıyor. 12 Eylül faşizmi devletin faşizmiydi. AKP devleti rehin aldığı, ABD’ye teslim odluğu, bir faşizmdir bir sermaye grubunu tasfiye eden bir faşizm” dedi. 

‘CHP YANLIŞ YAPIYOR’

Türkiye’nin barış sürecine uymadığını söyleyen Bulut,  barış süreci devam ederken AKP’nin savaşı IŞİD ve Nusra üzerinden PYD ile savaştığını belirterek  “Orada başarısız olunca savaşı içeri taşıdı. Suriye savaşının parçası. Hendek falan değil mesele” dedi. AKP’nin yürütülen savaş üzerinden Kemalist Uğur Dündar, hatta siyasetle ilgisi olmayan Beyazıt Öztürk’ü bile hain ilan eder duruma geldiğini ifade eden Bulut, “CHP yanlış yapıyor. CHP hala demokrasi meselesi olduğunun, burası biterse kendisine yöneleceğinin farkında değil. Son derece maceracı bir savaş yürütülüyor” dedi. 

‘SURİYEDEKİ SAVAŞIN ÖNÜNÜ BURADAN ALABİLİRİZ’

Akademisyenlerin hedef alınması karşısında yükseltilen sesin büyümesi gerektiğini dile getiren Bulut, AKP faşizmine, savaşçı politikalarına karşı güç birliği yaparsak, kitlesel bir demokrasi mücadelesi verebilirsek Suriye’deki savaşın önemli bir kısmının önünü almış oluruz. Sadece sol kesim değil Vicdanı olan herkesle insanlık mücadelesinde birlikte yürümeliyiz” dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Foucault'un sözlerini paylaşan öğretmene sürgün

SONRAKİ HABER

Can Dündar'ın annesi: Herkes korkuyor, tuttuğu takımı bile söylemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...