16 Ocak 2016 17:15

Çanakkale'de ormanlık alanda madene izin çıktı

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Her yanı madencilik faaliyetiyle delik deşik edilmiş olan Çanakkale’de, bir maden arama projesi de Biga’nın Yolindi köyünde yapılacak. Santral Madencilik tarafından projelendirilen maden arama çalışması için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Balıkesir- Çanakkale Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planına göre ilgili maden sahasının tamamı “Orman alanı” olarak görülüyor. Proje dosyasında da “ormanlık alan” olduğu ifade edilen alanda, taşınması güç ağaçların kesiminin yapılacağı ise açıkça vurgulanıyor. 

Çanakkale’nin Biga ilçesi Yolindi köyü ve Balıkesir’in Gönen ilçesi sınırları mevkiindeki Santral Madencilik AŞ tarafından yapılması planlanan IV. grup maden arama projesi bakanlığa sunuldu. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Proje ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince IV. Grup Maden Arama Projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” dendi. Santral Madencilik AŞ  tarafından yapılacak projenin toplam bedelinin 350 bin lira olduğu öğrenilirken, 500.26 hektarlık arama ruhsatlı saha içerisinde maden varlığının tespiti amaçlı sondaj yöntemleriyle IV. grup maden arama faaliyetinin yapılmasının planlandığı ve sondaj sırasında kanserojen olduğu bilinen polimer kullanılacağı proje dosyasında yer aldı. 

AĞAÇLAR KESİLECEK!

Proje dosyasında; “Orman Genel Müdürlüğü görüşü doğrultusunda proje alanı içerisinde başka bir alana taşınması (Ağaç kesimi yapılmadan) gereken ağaç türlerinin olması durumunda gerekli taşıma işlemleri gerçekleştirilecektir. Orman Bölge Müdürlüğünden alınacak orman izinleri doğrultusunda alınan izin alanı içerisinde bulunan taşınması mümkün olmayan ağaçların kesimi yapılacaktır. Tarım arazilerinde kalan ÇED alanı ile ilgili; ÇED sürecinin tamamlanmasına müteakip Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gerekli izinler alınacaktır. Özel mülkiyete konu tapulu tarım arazilerinin mülk sahibiyle anlaşma yoluna gidilecek, muvafakatname veya satın alma işlemi yapılacak, gerekli izinler alınmadan faaliyete başlanılmayacaktır” dendi.

ÖNCEKİ HABER

Bursa Burulaş’ta taşeron işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Polis panel konuşmacısı CHP milletvekilinden kimlik istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...