16 Ocak 2016 13:54

Dört kıtadan kadınlar Stockholm’de buluşacak

Paylaş

İsveç’in başkenti Stockholm, dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan devrimci ve feminist kadınların bir araya gelip toplumsal ve siyasal sorunları tartışacakları uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

‘Uluslararası Sol Forum’ tarafından Stockholm merkezindeki İşçi Eğitim Merkezi’nde 23-24 Ocak tarihlerinde düzenlenecek olan konferansa Ekvador , El Salvador, Kolombiya, Filistin, Suriye, Kuzey Kürdistan, Rojava, Afganistan, Pakistan, Endonezya ve Senagal’den katılacak olan kadınlar, yerli halklar ve azınlıkların yaşam koşullarını, kadınların dini fundamentalizme karşı verdikleri mücadeleyi, feminist örgütlenmelerin sorunlarını, politik ve sendikal mücadele içindeki konumları, kürtaj hakkı için verdikleri çabaları ve barış süreçlerinde yer almalarının önemini  tartışılacaklar. 

TEMA: KADIN MÜCADELESİ

Etkinliğin ilk panelinin teması “Dört kıtadaki kadınların mücadeleleri”.  Politikacı ve Tiyatro Sanatçısı America Vera-Zavala’nın moderatörlüğünü yapacağı panele Ekvador’daki yerli halkın temsilcilerinden Blanco Chancosa, Afganistan’dan Seay Ghaffar, Senegal’dan Ndeye Kady Ndiaye ile Rojava Kantonları’nın Dış İlişkiler sorumlusu Sinem Muhammed konuşmacı olarak katıacak.

İkinci panelde ise Guatemala’dan Alejandra Cabrera, Endonezya’dan Wahida Baharuddin Upa, Pakistan’dan Farzana Mokhtar ve İsveç’ten Ciczie Weidby, ülkelerinde kadınların siyasal ve sendikal mücadele içindeki yer ve konumlarını katılımcılarla paylaşacaklar. Kadınların barış sürecinde yer almalarının öneminin tartışılacağı panelin konuşmacıları ise Kolombiya’dan İsabel Contreras, Türkiye’den Nazan Üstündag, Suriye’den Jalileh Al Turk, Filistin’den Rareeta Adnan Abu Ghosh.

Dini köktenciiğin gelişmesinin kadınlar üzerindeki etksi ve kadınların köktenciliğe karşı verdikleri mücadelede izledikleri stratejilerin tartışılacağı konferansa da Afganistan’dan Selay Ghaffar, Pakistan’dan Shahnaz Iqbal,  Batı Şeria’dan Amanda Manasra, Guatemala’dan Alejandra Cabrera ve Diyarbakır’dan Şükran Mızrak konuşmacı olarak katılacak.
İskandinavya’nın yerli halkı Samilerin ve Latin Amerika’nın yerli halklarının temsicilerinin katıacakları panellerde ise azınlık ve yeri hakların yaşam koşulları ve gelenek, kültür ve topraklarını korumak için verdikleri mücadeleleri ele alınacak.

Ulusararası Sol Forum, dünyanın değişik ülkelerinden kadınları bir araya getiren ilk konferansını 2009 yılında Stockholm varoşlarından Rinkeby, ikikcisini de 2013 yılında Nepal’de düzenlemişti. (Stockholm/EVRENSEL)

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

1. Kısa Film Kolektifi heyecanı başlıyor

SONRAKİ HABER

HPG’den Çınar açıklaması: Sivil ölümleri için üzgünüz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...