16 Ocak 2016 06:33

'Değişim Kurultayı'nda değişmeyen CHP

CHP’nin 'Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik' kurultayında yapılan 'kardeşlik' vurgusuna rağmen, 'Kürt' ifadesi sadece iki kere geçti. Kılıçdaroğlu, onlarca akademisyenin gözaltına alınıp, adeta linç edildiği konuya sadece bir cümle yer verirken, Libya’nın devrik lideri Kaddafi’ye daha geniş yer ayırdı. Gençlere bir cümle yer ayıran, kadınlara ise değinmeyen Kılıçdaroğlu, 'ölümüne demokrasi' getireceklerini söyledi.

Paylaş

Fevzi ARGUN
Sultan ÖZER
Elif Ekin SALTIK
ANKARA

CHP’nin “Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusunun öne çıktığı 35. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu’nda başladı. Katılım ve coşkunun oldukça sönük olduğu Kurultay’da salonda “barış” sloganlı pankartlar dikkat çekti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oldukça rahat olduğu, ciddi bir rakibinin olmadığı kurultaya eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile saat 10.50’de geldi. “Umudumuz, halk iktidarının lideri Kemal Kılıçdaroğlu” anonsu ile salona giren Kılıçdaroğlu’nun salonu turlarken, tribünlerden yoğun bir alkış, tezahürat gelmemesi dikkat çekti. Bu durum gazeteciler arasında, “Kurultay yorgunu CHP”, “Ciddi rakip olmaması nedeniyle sönük” yorumlarına neden oldu.
Neon ışıklı, oldukça yüksek sesli ışık gösterisinin ardından, kurultayın sloganları ve altı ok ekrana yansıdı. Daha sonra kürsüye çağrılan Kılıçdaroğlu, salonu “Sevgili yol arkadaşlarım” diye selamladı.

KARAYALÇIN, ‘YENİDEN YAPILANMA’ ÖNERDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kılıçdaroğlu Divan Başkanı Murat Karayalçın’ı anons etti. Kürsüye gelen Karayalçın, Türkiye’nin sorunlarının çözümü için öncelikleCHP’nin sorunlarının çözümünün gerekli olduğunu ifade etti. Türkiye’yi iktisadi, siyasi çok yoğun sorunların kuşattığını belirten Karayalçın, milli gelirin düştüğünden, işsizliğin yükseldiğinden, iç ve dış ticaretinin daraldığından, toplumsal barışın kalktığından, gazetecilerin haksız yere tutuklandığından, düşüncelerini açıklayanların suçlandığından söz etti.

ORTA SİYASET KAPANI

Partilerinin yüzde 25’le orta siyaset kapanı içinde olduğunu kaydeden Karayalçın, “Bu kapandan kurtulmak zorundayız” dedi.Toplumsal barış, kardeşlik için CHP’nin bu kapandan kurtulmak, CHP’lilerin iktidara gelmek zorunda olduğunun altını çizen Karayalçın, iktidara geliş yolunun örgütlerini yeniden yapılandırmaktan geçtiğini söyledi.  Toplumun değerlerine bağlı, kimliklerinin net, tanımlarının açık olduğunun altını çizen Karayalçın, CHP’nin kitle partisi olduğunu, ama bunun tanımının doğru yapılmasını istedi. Kitle partisi demenin herkesin geldiği parti anlamına gelmediğini belirten Karayalçın, milli gelirden yeterince pay alamayanların, ötekileştirilenlerin partisi olduklarının altını çizerek, partiye geleceklerin bunları kabul etmesini istedi.Devlet tipi değil, halk tipi örgütlenme gerektiğini, bunun da CHP’Ye iktidarı getireceğini savunan Karayalçın, uğruna siyaset yaptıkları toplum kesimlerini esas alan bir örgütlenme önerdi.

SİLİVRİ VE DİYARBAKIR’DAN MESAJ GELDİ

Silivri’de olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül Kurultay’a mesaj gönderdiler. Tribünlerin, “faşizme karşı omuz omuza” sloganı ile karşılanan mesajda şu ifadeler yer aldı: “CHP’nin 35b kurultayı Türkiye’de medyanın en ağır baskı döneminde toplanıyor. Biz bu baskı döneminde 52 gündür Silivri’de hapis yatıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile, direnmeye, korkutma çabalarına inat doğru bildiğimizi daha gür bir sesle yazıp söylemeye devam ediyoruz.  Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayan başta Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekilleri ve vefakarörgütlerine teşekkür ediyoruz. Özgü ve demokratik bir Türkiye’nin inşaasında, özgür bir basının ihtiyacını vurguluyor ve kurultayı selamlıyoruz.”
Kurultay'a Diyarbakır’da katledilen, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de mesaj gönderdi. Türkan Elçi mesajında, genel kurulun katılımcılarını selamlayarak, “Barış içinde, birlikte yaşayacağımız gelecek günlere olan umudumu yitirmeden, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU: AKP, TERÖR ÖRGÜTÜ İLE MASAYA OTURDU

Divanın oluşması ve mesajların okunmasının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çağrıldı. “Kurultay, umuyor ve diliyorum üzerimize çöken baskıcı, karanlık atmosferi bir parça aydınlatmış olur. Görevimiz Türkiye’ye özgürlüğü, kardeşliği, birinci sınıf demokrasiyi getirmektir” diyen Kılıçdaroğlu, iç açıcı olmayan, yönetilemeyen bir Türkiye gerçeğine vurgu yaptı.
Demokrasi, özgürlük, birlik ve kardeşlikten söz ettiklerini, ancak oluşan atmosferin bütün bunları yok ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, ayrışmadan, bölünmeden birlikte mücadele ederlerse Türkiye’nin aydınlığa çıkacağını söyledi. Bugün can güvenliğinin öne çıktığını, insanların açlığı, yoksulluğu, işsizliği düşünmediğini, “ne olacak bu ülke” dediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, her gün can kayıplarının olduğu, şehitlerin geldiği ortama dikkat çekti.
“Mısırdaki sağır sultan duysun, terör nereden gelirse, nasıl, hangi amaçla gelirse gelsin teröre karşıyız, Terör bir insanlık suçudur ve asla affedilmemelidir “ diyen Kılıçdaroğlu, masum insanların öldürülmesini kabul etmediklerini dile getirdi.Terörden, kandan beslenenin terör örgütleri olduğunu, terörle mücadelenin akılla, bilimle, irfanla yapıldığını ve kolay olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, gelinen noktanın iç açıcı olmadığının altını çizdi.
Terörle en sağlıklı mücadeleyi Bülent Ecevit’in yaptığını öne süren Kılıçdaroğlu, AKP’nin sıfır terörle iktidara geldiğini, önerilere kulak tıkadığını, “terör örgütü ile masaya oturduğunu’ söyledi. Sorunun çözümü için dönemin Başbakanı Erdoğan’a sundukları yol haritasına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Ama siyasi partileri dinlemedi, terör örgütü ile masaya oturdular” dedi.

'AKP BİZİ DİNLEMEDİ'

“17 il ve birçok ilçede ‘terör örgütü’nün silah depoladığını, gencecik çocuklara terör eğitimi verdiğini”  ve AKP’nin bunu seyrettiğini belirten Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın PKK’nin silah depoladığına ilişkin sözlerine atıf yaptı. Sivil, şehit akan kanın sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sıfır terörle aldıkları ülkeyi bugün kan gölüne dönüştürdüğünü söyledi.
“Doğu ve Güneydoğu’lu kardeşim” diye seslenen Kılıçdaroğlu, kimlik siyaseti yapmadıklarını, Kürt kimliğiyle gurur onur duyabileceklerini bunu sorgulamayacaklarını söyledi. Hiç kimsenin öteki kimliğinden dolayı sorgulanmamasını sağlayacaklarını, insanın insanı sömürüsüne son vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “sevgili Kürt kardeşim bunları seninle yapacağız” dedi. Toplumsal barışı sağlayacak olanın CHP olduğunu savunan Kılıçoğlu’nun konuşması zaman zaman cılız0 “Başbakan Kemal” ve “Mustafa Kemalin askerlerleyiz” sloganları ile karşılandı.

ANAYASA TOPLANTILARINA KATILACAĞIZ AMA…

Anayasa tartışmalarına değinen, darbe yasalarının Türkiye’ye dar geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, bu konuda samimi olarak toplantılara katılacaklarını, hiçbir kişinin kişisel beklentisi üzerine yeni bir dünya inşa etmeyeceklerini belirterek, “başkanlık sistemine onay vermeyecekleri” mesajı verdi.
AKP genel başkanına açık çağrı yapan Kılıçdaroğlu,  “Özgürlükçü demokrasi istiyorsanız gelin darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Anayasa da darbe hukukunun bir parçası.Gelin o darbeci ruhu değiştirelim, özgürlüğü getirelim” dedi.  
Darbe anayasasının bile “Basın hürdür sansür edilemez” dediğini, ancak hür olmadığını, gazetecilerin hapiste olduğunu, Can Dündar ve Erdem Gül örneği ile veren Kılıçdaroğlu, AKP’nin niyetinin darbe hukukunu tahkim etmek, başkanlık sistemini getirmek, patronlu bir başkanlık sistemi istediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Buna asla izin vermeyeceğiz. Herkes bilsin” dedi.
Parlamenter sistemin 12 Eylül darbe hukuku nedeniyle sağlıklı çalışmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbe hukukunu değiştireceklerini söyledi. Siyasi Parti Yasası’nı, liderlik sultasını değiştireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, yasama organının yürütmenin bir organı haline geldiğini söyledi. Yüzde 10 seçim barajını kaldırma çağrısı da yapan Kılıçdaroğlu, AKP’nin makul şüphe yasası ile 12 Eylül darbe yasalarının daha da tahkim edildiğini anlattı. KılıçdaroğluAnayasa’nın ilk 4 maddesinin kırmızı çizgileri olduğunu da söyledi.
Gençlere “sizler bu ülkenin umudusunuz, ama onlar potansiyel suçlu olarak görüyor” diye seslenen Kılıçdaroğlu, gözaltına alınan akademisyenler için de “bir diktatör bozuntusunun talimatıyla gözaltına alındılar” demekle yetindi.

BEDELİ NE OLURSA OLSUN DEMOKRASİ

Bedeli ne olursa olsun, ölümüne bu ülkeye demokrasiyi getireceklerini belirten ve sözleri alkışlarla karşılanan Kılıçdaroğlu, “Bizi gözatına alabilirler, ne olursa olsun bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanının yeminini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Diktatör bozuntusu adam senin için namus ve şeref ne anlama geliyor? Tarafsızlığını ya korursun ya da her sabah namus ve şerefin anlamını sana hatırlatacağız. Niye yemin ettin, sende namus ve şeref ne anlama geliyor? Ya tarafsızlığını adam gibi korursun ya da bu yaftayı ağırlaştırarak devam ettiririz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu konuşması boyunca en yoğun alkışı bu bölümde aldı.  
Salonu ayağa kalkmaya çağıran ve sözlerini tekrarlatan Kılıçdaroğlu, Kurultay’dan Türkiye’ye mesaö gönderdi. “Ankara’dan, Hakkariye’ye, Diyarbakır’a, Mardin’e, İstanbul’a, Muğla’ya Rize’ye, Samsun’a, Siirt’e, Yozgat’a, Sivas’a, Çankırı’ya,  Tekirdağ’a” diye şehir isimlerini sayan Kılıçdaroğlu, “selam olsun, selam olsun” diye bitirdi konuşmasını.

KURULTAYDAN NOTLAR

*Dev sahnede Demokrasi, Değişim Ve Kardeşlik Kurultayı yazısı yer aldı
* Salonda barış ve kardeşlik, basın özgürlüğü vurgusu pankartlara yansıdı: “Aşiti, peace, barış. Bu ses kulak ver. Barışa ses ver. Bağcılar İlçe Gençlik Örgütü” “Savaşın değil, barışın partisi”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Özgür basın varsa özgür toplum var”
* Salonda ayrıca “CHP’de birlik Türkiye’de kardeşlik”, “Türkiye bizimle özgürleşecek”, “Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek”, “İnananlar asla yalnız yürümezler” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar da asılırken; kadın ve gençliğe ilişkin herhangi bir pankart olmaması dikkat çekti.
* Salonda Atatürk’le Kemal Kılıçdaroğlu fotoğrafları yer aldı.
* Salonda Ahmet Kaya ile başlayıp arabesk ile devam eden; Atatürk için yazılan ‘Sarı saçlım mavi gözlüm’ parçası ve Edip Akbayram’ın ‘Kızımın adı sevgi, oğlumun adı barış’ gibi çeşitli dallarda müzikler çalındı.
* 10 Ekim’de yaşanan Ankara Katliamı’nın kınandığı salonda katliamda yaşamını kaybeden CHP Malatya İl Örgütü gençlerinin isimleri tek tek sayıldı. Salon hep bir ağızdan ‘Burada’ yanıtı verdi. Katliamda yaşamını yitirenlerden bazılarının aileleri de konuk olarak katıldı.
* Konuşmasında akademisyenler ve Kürt sorunu konusunu birer cümle ile geçiren, sokağa çıkma yasağından ise bahsetmeyen Kılıçdaroğlu, Libya’nın devrik lideri Kaddafi’ye geniş yer ayırarak sahip çıktı.
* Salona giriş çıkışlar, polis ve özel güvenlik önlemleri nedeniyle oldukça güç oldu. Delegeler bile salona güçlükle girebildi.
* Konuşmasının sonunda zoraki Erdoğan eleştirisi yapan ve bunu “Dün yine konuştu, o lafları etmeseydi şimdi bunları söylemezdim” diyerek izah eden Kılıçdaroğlu, böylece salonda en coşkulu anı yarattı.
* TRT’nin Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının bazı bölümlerini sansürlü yayınladığı anonsu salonda tepkiyle karşılandı.


MUHARREM İNCE: BU ANLAYIŞTAN BAŞARI ÇIKMAZ

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün akşam kendisini arayarak birlikte çalışmak istediğini söylediğini açıkladı.

Dün akşam Kılıçdaroğlu ile baş başa görüştüklerini belirten Muharrem İnce, “Gittim. Benimle çalışabileceğini, bir sıkıntı olmadığını, parti meclisinde, MYK’da bulunabileceğimi söyledi. Ben de 'yönetim anlayışında bir değişiklik yok, anlıyorum ki, siz aynı yönetim anlayışına devam edeceksiniz, bu anlayıştan başarı çıkmaz. Dolayısıyla ben bunun bir parçası olmak istemiyorum' dedim. Ben çünkü o kurultaydan öncesi grup başkanvekilliğinde 4,5 sene o MYK’da ve parti meclisinde bulundum. Oradan bir başarı olacağına inanmıyorum. Çünkü yönetim anlayışıyla ilgili benim itirazlarım var. Değişimin sadece MYK ile sınırlı kalması başarı getirmez. Ben toptan tepeden itibaren değişim istiyorum.” diye konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Yasin Kobulan, Diyarbakır'da gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

HDP, akademisyenlere yönelik cadı avını Adalet Bakanı'na sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...