16 Ocak 2016 00:55

Kemal Kılıçdaroğlu için kolay kurultay: CHP’de çekişme PM’de

CHP’nin 1 Kasım seçimlerinin ardından gerçekleştireceği kurultay bugün toplanıyor. İki gün sürecek olan kurultayda Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesi bekleniyor.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara 

CHP’nin, 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan kurultay tartışmaları, bugün iki gün sürecek 35. Olağan Kurultay ile sona erecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kurultayda asıl çekişme ise 60 kişilik Parti Meclisinde (PM)  yaşanacak gibi gözüküyor. 

Bugün Ankara Spor Salonu’nda başlayacak olan 35. Olağan Kurultayda, parti içi muhalefeti ve kurultay tartışmaları hiç bitmeyen CHP’nin, genel başkanının yine Kemal Kılıçdaroğlu olacağı kesinleşti. 

KILIÇDAROĞLU’NUN RAHAT KURULTAYI 

Daha önce aday olacağını açıklayan Muharrem İnce, kurultaya iki gün kala adaylıktan çekilerek, “Aday olmam durumunda partideki mevcut yapının demokrasicilik oyununa meşruiyet kazandıracağımı, yanlışlara, olumsuzluklara tersinden katkı sağlama durumunda kalacağımı gördüğümden, aday olmamın doğru olmayacağını gördüm” açıklamasını yaptı. 

Adaylıktan çekilen başka bir isim Umut Oran ise “Erteliyorum ama vazgeçmedim” diyerek, başkanlık adaylığını başka bir kurultaya erteledi. Oran, “Bu kararımla Sayın Kılıçdaroğlu’yu onaylamıyorum tam aksine onun antidemokratik tutumunu tarih önünde mahkum ediyorum. Ayrıca Kurultayda Parti Meclisi (PM) üyeliği için de aday olmayacağım. Ancak bu bir vazgeçiş kararı değildir… Bu karar; özeleştiri yapmak, daha derin bir nefes almak ve haklı olduğum mücadelede daha büyük bir adım atmak için kısa bir moladır” dedi.

İnce ve Oran aday olsalar bile Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına kesin gözüyle bakılan Kurultayda, Kılıçdaroğlu’nun karşısında tek muhalif aday İzmir Milletvekili Mustafa Balbay kaldı. Balbay’ın adaylık için gerekli olan 120 delegenin imzasını bulup bulmayacağı bilinmiyor, ancak Balbay 200 delegenin imzasıyla başkan adayı olacağını açıkladı. Balbay’ın aday olması durumunda bile Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesi şimdiden kesin gözüküyor. 

DEMOKRASİ VURGUSU

PM üyeleri ile milletvekillerinin doğal delege olduğu kurultaya 1100 delege katılacak. Divan Başkanlığını, İstanbul Eski İl Başkanı Murat Karayalçın’ın yapacağı Kurultayda, “Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusu yapılacak. 

“Türkiye baskıcı bir anlayışla yönetiliyor. Türkiye’nin bu girdaptan çıkması lazım” diyen Kılıçdaroğlu, kurultayın ana mesajının demokrasi olacağını, çünkü toplumun her kesiminin ortak talebinin demokrasi ve özgürlükler olduğunu söyledi. 

TÜZÜKTE KISMİ DEĞİŞİKLİK

Bu kurultaydan sonra bir tüzük kurultayı toplayacak olan CHP, şimdi üç maddelik bir tüzük değişikliği planlıyor. Kontenjan adaylar konusunda bir düzenleme, MYK’de bazı görevlerin birleştirilmesi ve ön seçimle gelen adayların tekrar bir ön seçime girmemeleriyle ilgili bir düzenleme. 7 Haziran seçimlerine ön seçimden seçilen adaylarla giren CHP; 1 Kasım seçimlerinde YSK’nin da kararıyla yeniden ön seçim yapmamıştı. Bu durum tüzük maddesi haline getirilecek. 

Asıl tüzük değişiklikleri ise daha sonra yapılacak tüzük kurultayında gerçekleştirilecek. Kılıçdaroğlu, en kısa sürede toplayacakları bu kurultayda önemli değişiklikler yapacağını açıkladı. Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda Kılıçdaroğlu tüzük kurultayı ile ilgili olarak, “Hem partiye dinamizm katmak, hem partinin iç yapısıyla ilgili ortaya çıkan sorunları daha objektif kurallara bağlayarak çözümlemek adına ciddi değişiklikler yapmayı düşünüyoruz. Onu yine parti kendi içinde tartışacak. Gençlerin ve kadınların partiye daha fazla ilgi göstermeleri için değişiklikler yapacağız. Örgütlenme yapısına ilişkin çalışmaları kurultaydan hemen sonra tüzük kurultayını beklemeden yapacağız” açıklamasını yaptı. 

ASIL YARIŞ PM’DE OLACAK

Kurultayda asıl yarışın ikinci gün Parti Meclisinde (PM) yaşanması bekleniyor. 60 kişilik PM için seçimlere, son anda bir değişiklik önergesi verilmezse tüzükte yer aldığı haliyle çarşaf liste yöntemiyle gidilecek. 

İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat “Başka bir öneri olmadığı sürece, tüzüğe göre listenin çarşaf olacağını” ifade ederken, Ankara İl Başkanı Adnan Keskin de “PM’nin oluşmasına katkı sağlayacak, daha hizmet edilebilir bir liste için ortak görüşün ‘çarşaf liste’ olduğunu” söyledi. İl başkanları PM üyeliği için Kılıçdaroğlu’ya 5 ila 10 ismi içeren öneri sundular.  PM listesi için öncesinde milletvekilleri ile de görüşen, partinin nabzını yoklayan Kılıçdaroğlu’nun, “Kucaklayıcı bir liste olmasını istiyorum ve onun için çalışıyorum. Bölgesel ve mesleksel dağılımlara da dikkat edeceğim” sözleri, PM’de geniş bir revizyon mesajı olarak değerlendirilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Show’da ‘Ayşe öğretmen yalnız değildir’ sloganı

SONRAKİ HABER

Zavallılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...