16 Ocak 2016 00:51

İşçiler bordro şoku yaşamaktan korkuyor!

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri

Kayseri’de işçilerin çoğunun asgari ücrette yaşanan artışın, nasıl bir artış olduğunu anlayamadığı söylenebilir. İşçiler her gün Çalışma Bakanlığı vb. kurumların sitelerine girerek ücretlerini hesaplamaya çalışıyorlar. Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde sendikaların bu konuya dair yeterli açıklama yapmadığını birçok işçiden duymak mümkün. Tüketim maddelerine gelen zamlar genellikle işçileri tedirgin eden bir diğer sorun. İşçilerin kendi ifadesiyle, “Asgari ücrete artış konusunda kirli bir bilgi havuzu var” diyerek işi bordroya bıraktıklarını ifade ediyorlar! Oynanan oyunun farkında olduğunu söyleyen işçiler bir yandan da “Ne yapmalı?” sorusunun cevabını arıyor! 

BOYDAK İŞÇİSİ: SÖZ UÇAR, YAZI KALIR!

BOYDAK işçileri eylemleri sonucunda yeni yılda yapılacak asgari ücret artışına oranla yüzde 30 zam hakkını kazanmıştı. BOYTEKS çalışanı işçiler, sendikaları Öz İplik-İş ile patron arasında sözleşmenin yeniden konuşulduğu ancak sonucunun yazılı olarak fabrikalara asılmadığını söyleyerek duruma tepkili olduğunu dile getirdi. “Söz uçar yazı kalır” diyen işçiler, “Bordro zamanı ne olduğunu anlamak istemiyoruz. Bu fabrikada ne olursa olsun sendika bize bilgi vermek zorunda. Sendikaya üyeyiz ancak neden söylediklerimiz yapılmıyor?” dedi. 

Daha önce yaptıkları eylemin hem patrona hem sendikaya karşı olduğunu hatırlatan işçiler, “Sendikanın işçinin ‘i’siyle alakası yok. Sözleşme görüşülür konu işçi olması gerek ama işçilere ne sorulur ne anlatılır. Biz eylemlerimiz sonucu asgari ücret artışına oranla yüzde 30 zam kazanmıştık. Şimdi anlaşılan ya daha önce elde ettiğimiz kazanım ya da asgari ücrete gelen artışı patron ve sendika iş birliği ile eritecek” dedi.

‘TAZMİNATLA TEHDİT EDİYORLAR!’

BOYTAŞ 3 fabrikasından işten çıkarılanlar arasında yer alan Adam Gümüş ise, “İşten çıkarmalar arttı. Patron işten çıkardığında yazı imzalattılar tüm işçilere. Yazı da ise, ‘Ben bütün haklarımı aldım. Alacağım kalmadı’ ibareleri vardı” dedi. “İmza atmak zorunda değilsiniz, neden atıyorsunuz” diye sorduğumda ise şu yanıtı verdi: “Bize, ‘Git mahkemeye o zaman’ diyerek tazminatı vermemekle tehdit ediyor. Ne yapalım hepimizin borcu var. İmza atarsak sadece ihbar hakkımızı alamıyoruz. Onu da göze alıyoruz sıkıntıdan dolayı.” 

BOYDAK işçileri, üye oldukları sendikaları için ise Boydak ailesini kastederek, “Ağanın kurduğu sendikadan bize fayda çıkmaz” diyor. 

ISITICI ÜCRETİYORLAR AMA ISINAMIYORLAR

KUMTEL’de Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası yetkili. Fazlasıyla taşeron firmanın olduğu fabrikada, sendikaya üye olmak isteyen işçiler binbir türlü zorluk yaşıyor. Geçtiğimiz aylarda sendika üyesi işçilerin işten atılmasına rağmen Çelik-İş’ten ses çıkmadı. İşçilerle işten atmaların yanı sıra asgari ücrete ve tüketim maddelerine gelen zammı konuştuk. 

Çelik-İş’ten işten atmalara karşı bir ses çıkmadığını anlatan işçiler, “Şöyle bir sendika düşünün; işçi üye olabilmek için göbeğini çatlatıyor. Üye olduğunda da başına bir şey gelirse hiç bir şey yapmıyor” dediler. Sendikalarına güvenin kalmadığını o nedenle asıl olarak kendi birliklerine güvenmeleri gerektiğini belirten işçiler, “Bizler Kayseri’nin en zor koşullarında çalışan işçilerdeniz. Şikayetlerimiz çok. Ancak şikayetlere karşı mücadele etmeden çözüm olmadığını yıllarca gördük, görüyoruz” dediler. 

Elektrikli ısıtıcı da üreten KUMTEL işçilerinin, gelen doğal gaz faturaları nedeniyle cepleri de yanmış. İşçiler asgari ücrete zam gelse de sadece doğal gaz faturalarının bile fazlasıyla yük olduğunu söylüyor. Her yıl kış aylarında, ısıtıcı üretmelerine rağmen işyerinde üşüdüklerini ve son gelen doğal gaz zammı ile evde de üşümeye başladıklarını söyleyen işçiler, “Bizim sayemizde çoğu ülkeye ısıtıcı gidiyor. Ama biz ısınamıyoruz. O zaman çalışmanın ne anlamı var? Ücret zammı diyorlar, işçiyi alay etmekten beter ediyorlar!” dediler.

SİMFER İŞÇİSİ OYUNUN FARKINDA ANCAK NE YAPMASI GEREKTİĞİNİ BİLMİYOR!

Asgari ücrette artış olacağını duyunca, “Kesin bir oyun oynayacaklar” dediklerini aktaran SİMFER işçileri, “Biz daha önce kendi aramızda da konuşurken bir oyun olacağının farkındaydık. Ama şimdi işçi ne yapması gerektiğini bilmiyor açıkçası. Oyunun farkında ama oyuna karşı nasıl çıkılır bilmiyor” dedi. Kayseri’de Ortadoğu Döküm Sanayi işçilerinin mücadelesini duyduklarını söyleyen işçiler, “Bizim fabrika da 1500 işçi var. Aslında birliğimizi kursa ODS işçisi gibi kazanabiliriz” dedi. Ancak işçiler birleşmek için ne yapabileceklerini, yasal haklarını bilmediklerini de eklediler. Üretimin arttığını söyleyen SİMFER işçileri, “Bazı bölümler zorunlu mesaiye kalıyor. Zaten çok düzenli bir fabrika olduğunu söyleyemeyiz” dedi. İşçiler son dönem süren ücret tartışmaları için ise “Biz kazandırıyoruz, kazanmak da istiyoruz. Sadece patron kazanır da biz kaybedersek işte o zaman sıkıntı çıkar” dedi. 

TURKUAZ İŞÇİSİ: ÜCRETİ TARTIŞACAĞIZ!

Çalışma arkadaşlarının asgari geçim indirimi (AGİ)’nin asgari ücretten hariç olduğunu düşündüklerini söyleyen Turkuaz işçileri, “Hâlâ öyle düşünüp ay sonunu 1300 artı AGİ olarak hesaplayanlar var. Bunu öğrenen, hükümete oy veren bile kandırıldık diyerek tepki gösteriyor” dedi. Asgari ücrete yapılan artışın, tüketim maddelerine gelen zamlardan kaynaklı kursaklarında kaldığını söyleyen işçiler, şunları söyledi: “Fabrikadaki pek çok işçi arkadaşımız da asgari ücret zammının daha baştan zam ve artan vergilerle eridiğini söylüyor. Bir kızgınlık var. Biz de asgari ücrete göre ücretimizi tartışacağız fabrikada.” 

ÖNCEKİ HABER

Demir çelik patronlarının sermayesi devleşirken işçi açlık sınırına geriledi

SONRAKİ HABER

Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı bölgelere devlet engellediği için yardım ulaşmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...