15 Ocak 2016 18:02

Mahkeme Arçelik işçilerini haklı buldu

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Koç Holding bünyesindeki Arçelik’in Ankara’daki fabrikasında Türk Metal Sendikasının yaptığı işyeri seçimlerinde aday olmalarının ardından işten atılan işçiler, işe iade davasını kazandı. 

Sincan’da bulunan fabrikada 29 Eylül’de yapılan işyeri temsilcilik seçimlerine aday olmak isteyen işçiler işten atılmıştı. Selim Karaaslan ve Ahmet Karakurt isimli işçilerin adaylık başvurularını sendika kabul bile etmemiş, seçimlerden hemen önce işten atılan işçiler açtıkları işe iade davası açmışlardı. 
Sincan Batı Adliyesi İş Mahkemesinde görülen dava, ilk duruşmasında sonuçlandı. Hakim işçilerin işten atılmadan önce savunmalarının alınıp alınmadığını sordu. Mahkeme yaklaşık 10 işçinin işe iadesine karar verdi. 

İşten atılan işçilerden Selim Karaaslan muhalif işçilerin ne sendika, ne de fabrika yönetimi tarafından istendiğini, bu yüzden ne kadar büyük bir meblağ olursa olsun patronun kendilerini işe almak yerine, tazminatlarını ödemeyi tercih edeceğini ifade etti. Ayrıca fabrikadan aynı gerekçeyle çıkarılan 5 işçinin daha 9 Şubat’ta mahkemeye çıkacaklarını kaydeden Karaaslan, arkadaşlarının da davayı kazanacaklarını düşündüğünü dile getirdi. 

‘KOÇ, EŞİTLİK İSTİYORSA  BUYURSUN’

Patron Ali Koç’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Eşitsizlik sorununu liderler ya da iş dünyası gönüllü olarak düzeltemezse birileri bunu zorla düzeltmeye çalışacak” açıklamalarına da değinen Karaaslan, “Ali Koç’un açıklamaları popülist bir söylem. Buyursun abi, hakkımızı versin. Biz de işimize girip alnımızın teriyle ekmeğimizi kazanalım. Koç’un açıklamaları günü kurtarmak için söylenmiş sözler. Madem demokrasiden bahsediyorlar, işçiler istedikleri gibi seçimlerde aday olabilsinler” diye konuştu. Bu süreçte işten atılan hiçbir Arçelik işçisinin suçlu olmadığını vurgulayan Karaaslan, “Performans yetersizliği bahane edilerek işten çıkartıldık. Bunu yapmaları için savunmamızın alınması, fabrikada çalıştığımız yerin değiştirilmesi lazımdı. Ancak bunların hiçbiri yapılmadı. Bu nedenle davayı kazandık” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Çetinkaya’da direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

'Akademisyenleri destekleyen edebiyatçıları okullara çağırmayın' mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa