13 Nisan 2012 10:41

‘Türkiye’nin dış politikasında emperyal tonlar’

İNGİLİZ haftalık dergi Economist’in, “Türkiye’nin Dış Politikası: Giderek Daha Az Yumuşak” başlıklı analizinde “Türkiye’nin Suriye’ye yönelik agresif tutumu, dış politikada emperyal tonları olan bir kaymaya işaret ediyor” yorumunda bulundu.‘SAF TUTAN TÜRKİYE’Analizde, ABD’nin isteksiz

‘Türkiye’nin dış politikasında emperyal tonlar’
Paylaş

İNGİLİZ haftalık dergi Economist’in, “Türkiye’nin Dış Politikası: Giderek Daha Az Yumuşak” başlıklı analizinde “Türkiye’nin Suriye’ye yönelik agresif tutumu, dış politikada emperyal tonları olan bir kaymaya işaret ediyor” yorumunda bulundu.

‘SAF TUTAN TÜRKİYE’

Analizde, ABD’nin isteksizliğinin Suriye’ye karşı “Türkiye’nin bir türlü doğrudan müdahalenin önünde engel oluşturduğu” savı dile getirildi.

Economist, Türk hükümetinin son 10 yılda “aktivist” bir dış politika benimsediğini, ilk başta İran ve Arap komşularına “kur yapan” Türkiye’nin Lübnan’daki rakip gruplar ve İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapabildiğini belirtirken, Hollanda’nın Eski Ankara Büyükelçisi Nikolaos van Dam’ın, “Tüm taraflara konuşabilme yeteneği, Türkiye’yi etkin bir oyuncu hale getirmişti. Şimdi ise saf tutuyor” değerlendirmesini de aktardı.

Analizde İngiliz Tarihçisi Timothy Garton Ash’ın Başbakan Erdoğan ve AKP ile ilgili olarak, “olağanüstü neoosmanlıcılık hırsları var ancak olanaklarını abartmamaya dikkat etmeli” sözlerine de yer verildi.

Analizde Suriye krizinin ayrıca Türkiye’deki “Kürt azınlığı” sorununu gözler önüne serdiği belirtilerek, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Türkiye’nin Suriye’de rejim değişikliğini, “Suriyeli Kürtlerin, Türkiye’nin kendi Kürtlerine vermeye hazır olduğu haklardan daha fazla elde etmemelerini sağlamak için istediği” sözleri de yansıtıldı.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

5+1 ve İran buluşmasında bahisler yüksek, umutlar az

SONRAKİ HABER

CHP ve AKP arasında 28 Şubat polemiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...