13 Ocak 2016 14:04

Susarak yaşanmaz susuz hiç yaşanmaz

Paylaş

Su Hakkı Kampanyasından İlhan Akgül, İstanbul Su ve Kanalizasyon İşlerinin sudan kâr elde ettiğini, elde ettiği kârı da İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktardığını belirterek, 2015’te İSKİ’nin istenen düzeyde gelir elde edemediği için 2016’da büyük su zamlarının kapıda olduğunu söyledi.

Su Hakkı Kampanyasından İlhan Akgül ve Nurhan Yüce, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’daki su faturalarını ve belediyelerin web sayfalarında su ile ilgili bilgileri inceleyerek hazırladıkları, “Suyumuzdan para kazanıyorlar” başlıklı raporun ayrıntılarını, İstanbul’da Cezayir Restaurantta düzenlenen basın toplantısı ile paylaştı. CHP Eski Milletvekili Melda Onur’un da katıldığı toplantıda, suyun faturalandırılmasına ilişkin çarpıcı detaylar paylaşıldı. 

EN PAHALI SUYU İSTANBUL İÇİYOR

Raporda, İstanbulluların en pahalı suyu içtiği, İzmirlilerin en çok vergiyi ödediği, Bursalıların çok sayıda maliyete katlandığı, Ankaralıların ise en yüksek faturayı ödediği belirtildi.

Ayda 10 metreküp su tüketen 4 kişilik bir ailenin aralık 2015’e ait su faturası incelendiğinde ortaya çıkan veriler şöyle:

* Su bedelinin en yüksek olduğu il İstanbul (40.8 TL), en düşük olduğu il İzmir (13.5 TL)

* Suya eklenen vergilerin en çok olduğu il Ankara (7.5 TL), en düşük olduğu il İzmir (5.96 TL)

* Su faturasına eklenen maliyet unsurlarının en yüksek olduğu il İzmir (28.44 TL), en düşük olduğu il İstanbul (4.08 TL)

* Su faturasının en yüksek olduğu il Ankara (62.69 TL), en düşük olduğu il Bursa (44.23 TL)

* Su faturasında maliyet ve vergilerin oranı sırasıyla İzmir’de yüzde 72, Ankara’da yüzde 47, Bursa’da yüzde 40 ve İstanbul’da yüzde 20

‘SU HİZMETLERİNİN TÜM MALİYETİ VATANDAŞA’

Raporda, tüketilen suyun pahalı olmasının bir nedeninin ise su hizmetlerinin tüm maliyetinin yurttaşlara ödetilmesi olduğu kaydedildi. Patlayan su borusunun bedeli, bakım bedeli, katı atık toplama bedeli yurttaşlara ödetiliyor. Bunun yanı sıra çevre temizlik vergisi de su faturalarına yansıtılıyor.

‘4 KİŞİLİK BİR AİLE DAMACANA SUYA AYDA 107.25 TL ÖDÜYOR’

Raporda ayrıca, sadece bir aylık musluk suyu giderleri değil, 4 kişilik bir ailenin damacana suyuna ödeyeceği para da hesaplandı. Buna göre, bir kişinin günde iki litre ambalajlı su tükettiği dikkate alındığında, 4 kişilik bir ailenin aylık su tüketimi yaklaşık 13 adet 19 litrelik damacana suya karşılık geliyor. Yani 4 kişilik bir aile damacana suya ayda ortalama 107.25 lira ödüyor.

SU ZAMLARI KAPIDA

Açıklamada Türkiye’de su hizmetleri özelleştirilmemiş olmasına rağmen su hizmetlerinin ticari bir işletme mekanizmasıyla çalışan belediyeler tarafından kâr elde edilecek bir tüketim maddesine, vatandaşların da müşteriye dönüştürüldüğüne de dikkat çekildi. Raporda, “İSKİ’nin 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında kâr elde ettiği ortada. İSKİ’nin bütçesinden İBB’ye kaynak aktarımı yapılıyor. 2015 kasım ayında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin onayladığı 16 milyar 100 milyon liralık 2016 bütçesinin gelir kalemleri içinde: 2016 yılında Su Hizmetlerine ilişkin Kurumların Kârları 1 milyar olarak yer almaktadır” denildi. Açıklamada ayrıca İSKİ’nin sudan kâr elde ettiği, bu kârı da İBB’ye aktardığı belirtilerek, 2015’te İSKİ’nin istenen düzeyde gelir elde edemediği için 2016’da büyük su zamlarının kapıda olduğuna dikkat çekildi.

Nurhan Yüce, “Susarak yaşanmaz, susuz hiç yaşanmaz” sloganı ile başlattıkları kampanyaya destek çağrısı yaptı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Mumcu'dan Peker'e tepki: Canım alçaklığa susacak kadar kıymetli değildir

SONRAKİ HABER

EMO: Öldürme anlayışına karşı aydınlarla birlikteyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...