13 Ocak 2016 13:31

Çocuklar için barış istediler

Paylaş

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Çocuklar İçin Barış Girişimi üyeleri, Kürt illerinde yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çekerek, devletin tarafı olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, insan hakları yükümlülüklerini yerine getirip, yaşam alanlarındaki şiddet ve baskıdan vazgeçmesini istedi.

Girişim adına basın açıklamasını okuyan Toplumcu Psikologlardan Tuğba Şen, savaşın en ağır yükünün çocukların omzuna bindiğine vurgu yaparak kolluk kuvvetlerinin doğrudan hedefi olan en az 58 çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlattı.  

Yaşamını kaybeden çocukların insan onuruna uygun şekilde defnedilme haklarından da yoksun kaldığını da belirten Şen, “Çocuklar ebeveynlerinin, kardeşlerinin, arkadaşlarının öldürülmelerine tanıklık etmekte, hatta onların cenazeleri ile aynı ortamda yaşamak zorunda kalmaktadır. Sokağa çıkma yasağı, yaralı ya da hasta çocukların sağlık hizmetlerine ulaşmasını da engellemektedir. Çocuklar hastanelere gidemediği gibi sağlık emekçileri de, hayatları pahasına çaba harcamakta ama çocuklara ulaşamamaktadır” dedi. 
Çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması için gerekli acil taleplerin alınmasını da isteyen Şen şunları söyledi: “Türkiye ’90’lı yıllarda savaş ortamının bedelini çok ağır ödemiştir ve hâlâ ödemeye devam etmektedir. Bizler aşağıda imzası bulunan kişi ve kurumlar olarak bu savaşın ve çatışmanın sadece bölgede yaşayanların değil, hepimiz üzerinde yıkıcı ve onarılması güç etkileri olduğunu biliyoruz, yaşıyoruz ve hissediyoruz. Yaşadığımız bu zorlu günlerin telafisi ancak barış, özgürlük ve dayanışmayla mümkündür.” (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Ölen çocuklar insanca bile defnedilmiyor’

SONRAKİ HABER

HDP Sözcüsü Bilgen: Anayasa Komisyonuna katılımımızı toplumsal kesimlerle belirleyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...