13 Ocak 2016 13:24

‘Çocuk evliliklerine karşı önlem alın’

Paylaş

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, çocuk evliliklerini Meclis gündemine taşıdı. “Çocukları korumak devletin birinci derecede sorumluluğudur” diyen Yüceer, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesini istedi.

Yüceer, her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu Türkiye’de, 181 bin kız çocuğunun 18 yaşından küçük evlendirildiğini, bu evliliklerin imam nikahına dayalı olduğundan, sayının çok daha fazla olduğunu kaydetti. Yüceer, “Erken evlilikler çocukların eğitim, sağlık ve kendini ifade etme özgürlüğü gibi insan haklarını tehdit etmekte; ayrıca ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Küçük yaşta evlenmek kız çocuklar için eğitim yaşamlarının sona ermesi, sağlık sorunlarının baş göstermesi ve şiddete maruz kalma riskinin daha da artma riskini beraberinde getirmektedir” dedi.

KAÇ ÇOCUK EVLENDİRİLDİ

CHP’li Yüceer, Bakan Ramazanoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar yıl yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere 18 yaşın altında evlendirilen kız ve erkek çocuklarının sayısı kaçtır?

* 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar yıl yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere çocuklarını evlendirmek için dava açan aile sayısı kaçtır?  

* Şiddet gördükleri için sığınma evlerinde kalan kadınların kaçı 18 yaşın altındadır?

KAÇ AİLE HAKKINDA DAVA AÇILDI

* Çocuklarını erken yaşta evlendirdikleri için kaç aile hakkında dava açılmıştır? Bu davaların sonucu kaç kişi mahkum olmuştur?

* Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyi kaldırmasının ardından selefiniz Sayın Ayşenur İslam,  “Bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreni ile gayriresmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek” ifadelerini kullanmıştır. Çocuk evliliklerinin önüne geçmek için Bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar nelerdir?

* Kaç lise öğrencisinin evlendiği için örgün eğitimle ilişkisi kesilmiştir? Bakanlık olarak çocuk evliliklerinin önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğünüz çalışma var mıdır? 
(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Avukatlar: Sorumlular ortaya çıkarılmadıkça yeni katliamların önü açılıyor

SONRAKİ HABER

‘Ölen çocuklar insanca bile defnedilmiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa