13 Ocak 2016 12:33

Suudi Arabistan kadın hakları savunucusu Samar Badawi'yi gözaltına aldı

Paylaş

Suudi Arabistan hükümeti, insan hakları ve kadın hakları savunucusu, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü sahibi Samar Badawi’yi gözaltına aldı. Cidde kentinde 2 yaşındaki kız çocuğuyla beraber gözaltına alındığı iddia edilen Samar’ın savcılığa çıkarılması bekleniyor. 

Af Örgütü'ne göre, Samar'ın gözaltı gerekçesi, 15 yıl hapis cezasına çarptırılan eski eşi insan hakları avukatı Waleed Abu al-Khair'e özgürlük kampanyası başlatmak. Waleed Abu al-Khair ve insan hakları savunucusu Samar'ın kardeşi Raef Badawi'de geçtiğimiz günlerde tutuklanmıştı. 

Uluslararası Af Örgütü, Badawi’nin gözaltına alınmasını “Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlalinde son örnek” olarak yorumladı. Suudi Arabistan’ın İçişleri Bakanı Mansour Turki, New York Times’a yaptığı açıklamada Samar’ın göz altında tutulduğunu kabul etmezken, kardeşi Raif Radawi adına kurulan vakfın Başkanı Ensaf Haidar, Samar Badawi’nin göz altına alındığını doğruladı. Blogger olan Raif Radawi de 2012 yılında tutuklanarak cezaevine konulmuştu. 

SAMAR BADAWİ KİMDİR?

Samar Badawi, insan hakları mücadelesine, kendisine 15 yıl boyunca fiziksel istismarda bulunan babasını mahkemeye vererek, çok genç yaşta başladı. Vesayet sisteminin yanlışlığı, seçmen kayıt merkezlerinin kadınları kaydetmeyi reddetmesi, araba kullanan kadınların yargılanması nedeniyle çeşitli davalar açtı. 8 Mart 2012’de, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından vesayet sistemine karşı çıkması, oy hakkı davalarında öncülük etmesi ve bu mücadelesiyle diğer kadınlara cesaret ve ilham kaynağı olması nedeniyle, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, insan hakları konusundaki faaliyetlerine son vermesi için tehdit edildi ve ülkesine döndüğünde pasaportuna el kondu. Badawi son olarak geçtiğimiz sene Uluslararası Hrant Dink Ödülünü almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Ülkenin her yerinde patlama ve Cumhurbaşkanı’nın 'tehdit istikrarı' devam ediyor

SONRAKİ HABER

Faysal Sarıyıldız: AİHM, bunca vahşete rağmen Türkiye’yi incitmeyecek bir karar aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa