13 Nisan 2012 10:13

Ekmeklerini denizden çıkarıyorlar

İzmir’in eski sayfiye yerlerinden İnciraltı’da insanlar piknik yapıp, kafeteryalarda otururken, bazıları da az ötede, geçimlerini sağlayabilmek için denizden akivades (bir tür midye, kum midyesi) çıkarıyor. İş olanağı olmadığı için Diyarbakır, Erzurum, Muş gibi illerden gelenler, denizden topladıkları akivadeslerle ailelerini

Ekmeklerini denizden çıkarıyorlar
Paylaş
Kadir Çetrez

NAYLON BARAKADA KALIYORLAR

Yurt dışına ihraç edilen Akivadesler 1970’lerden beri bu bölgeden çıkarılıyor. Önceden daha çok kişiyle yapılan akivades avcılığı 1980’den sonra körfezin kirlenmesi ve aşırı avlanmalar yüzünden gittikçe azalmış. Akivades avcılığı yapanlarla nasıl yaşadıklarını, bu işi nasıl yaptıklarını konuştuk. Resul Demir 17 yaşında. Erzurumlu. 3 yıldır bu işi yapıyor. Ortaokulu bitirdikten sonra ailesine katkı amacıyla kardeşleriyle birlikte bu işi yapmaya ve barakalarda kalmaya başlamış. Sabah 06.00’da suya girdiklerini söyleyen Demir kışın çok soğuk olduğunu ve işin daha zor olduğunu anlatıyor. Günde ancak 2 kg. midye çıkarabildiğini belirten Demir, “Kendi imkanlarımızla yaptığımız derme çatma naylon barakalarda çadırlarda kalıyoruz. Suyumuzu uzaklardan bidonlarla taşıyıp getiriyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı zor karşılıyoruz” diyor.

BAYRAMDA GÖRÜŞEBİLİYORLAR

30 yaşındaki Ekrem Ceyhan da 10 yıldır bu işi yapıyor. 3 çocuk sahibi Ceyhan, sezonun 15 Eylülde açıldığını, 15 Mayısta kapandığını belirtiyor. Bu süre içinde ailesiyle ancak bayramlarda görüşebildiğini belirtiyor. Günde ancak 2-3 kg. çıkarılabilen akivadesin kilosunu 9 liradan tüccara satıyorlar. Mehmet Polat, akivadesin yanı sıra balık yemi de çıkardıklarını ve Narlıdere’deki dükkanlara sattıklarını belirtiyor.

Akivades işiyle uğraşanlar 5- 6 bin dolayında kişinin bu işi yaptığını ve 15-20 yıldır barakalarda kalarak bu işten geçimini sağlayanların olduğunu anlatıyorlar.   (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çankaya’da bahar havası

SONRAKİ HABER

Fransa seçiminde Hollande arayı açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa