13 Ocak 2016 07:12

Demirtaş: Deklarasyonu imzalayan akademisyenler Türkiye'nin vicdanıdır

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, deklarasyonu imzalayan akademisyenlerin Türkiye'nin vicdanı olduğunu vurgulayarak “Şimdi hesabınıza gelmiyor diye barış isteyenleri düşman ilan etmek büyük bir ucuzluktur” dedi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, HDP Genel Merkezi'nde Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığında toplandı. Toplantıya katılmak için genel merkez binasına gelen Demirtaş, toplantı öncesinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

'TAYYİP BEYİN ÜNİVERSİTEYİ BİTİRİP BİTİRMEDİĞİNİ BİLMİYORUZ'

Barış için Akademisyenler Grubu'nun yaptığı deklarasyonun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmesi ve ardından da YÖK'ün soruşturma açmasına ilişkin yöneltilen soruyu yanıtlayan Demirtaş, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı'nın bugüne kadar hakaret etmediği, küçümsemediği neredeyse hiç kimse kalmadı. Kendisi zaten ülkemizin güzide akademisyenlerinden olduğu için çok sayıda fahri doktorası var. Hiçbir akademisyeni beğenmemesi ve 'müsvedde' yaftası yapıştırması ancak kendisine yakışır. Doğrusu şunu da merak ediyorum; kendisinin üniversite hayatı nasıldır bunu Türkiye bilmiyor. Biz kendisinin üniversite hayatını merak ediyoruz. Bugüne kadar kimse çıkıp, 'ben Tayyip beyin üniversite arkadaşıyım' demedi. Tam olarak üniversiteyi bitirmiş mi ondan da emin değiliz. Barış istemek bu ülkede kan akmasın demek daha bir yıl öncesine kadar işte 'baldıran zehiri içeriz, kellemizi koyduk bu işe' dedikleri çözüm sürecinin ana sloganlarıydı. Şimdi hesabınıza gelmiyor diye barış isteyenleri düşman ilan etmek büyük bir ucuzluktur. İnsanlar barış istemekten korkmasınlar. Üniversitelerde akademi dünyasının talimat almadıkları, talimatla çalışmadıklarını gösterebilmelidir. Akademi dünyası özgür olmalıdır. Ne cumhurbaşkanı ne de YÖK'ten emir talimat alarak, çalışamazlar." 

Demirtaş, deklarasyonu imzalayan akademisyenlerin "ülkenin vicdanı" olarak gördüğünü de ifade etti.

AİHM'in dün DTP'nin kapatılmasına ilişkin verdiği karara yönelik soruları da yanıtlayan Demirtaş, DTP ve önceki partilerin kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu ve tamamının siyasi kararla kapatılmış olduğunu anımsattı. Demirtaş, "Her dönemde Türkiye bu bedeli ödemeyi göze alıyor, kanundışı bir şekilde parti kapatıyor. Sonra AİHM de cezalandırıyor. Türkiye hiçbir zaman parti kapatmalar da kanuna uygun hareket etmemiştir" dedi.

Yine sokağa çıkma yasaklarına ilişkin AİHM'e yapılan tedbir başvurusunun reddedilmesine ilişkin görüşleri sorulan Demirtaş, şöyle yanıt verdi; "Tedbir kararını reddetmiş durumda. Esasa girmiş değil, esasa girerse ihlal kararı çıkacağından biz eminiz. Arkadaşlarımız bu son karara karşı ne yapılacağını da değerlendiriyorlar."

KONGREDE BAŞKA ADAY YOK

Demirtaş'a partilerinin 24 Ocak'ta gerçekleşecek olan 2. Olağan Genel Kongresi'nde kendisinin aday olup olmayacağı ya da başka bir adayın olup, olmadığı da soruldu. Demirtaş, bu soruya "Şu anda başka aday yok. Birazdan toplantımızı gerçekleştireceğiz. Liste hazırlıklarımız devam ediyor" yanıtını verdi.

'AKP HAZIRSA ERKEN SEÇİM YAPALIM'

Son olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, DBP'li belediyelerin devlete devredilmesi yönündeki açıklamalarının hatırlatılması sorulan Demirtaş, "DBP'li belediyeleri, DBP'den almanın yolu seçimdir. Eğer kendilerine güveniyorlarsa erken seçim yapalım. AKP mi HDP mi kazanır görelim. Seçimle iş başına gelen bir belediye alınabilir mi? Böyle saçmalık mı olur? Belediyeler de bir suç unsuru varsa ki gece gündüz müfettişler araştırıyor bir şey bulamıyorlar. Bizim belediyelerimizde yolsuzluk, hırsızlık olmaz. Kendi belediyelerine has bir uygulamadır. Biz kendimize güveniyoruz. Bin defa seçim olsa hazırız. Ama seçilmiş belediyeleri alıp, kayyuma veya devlete devretmek diye bir şey olamaz" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Barış isteyen akademisyenlere ülkücülerden tehdit

SONRAKİ HABER

Facebook'tan fotoğraf paylaşımına hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...